Els darrers anys, tant el Tribunal Suprem com el Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’han pronunciat contra algunes pràctiques dels bancs, com per exemple en el cas de les despeses d’hipoteca. Aquestes clàusules abusives, considerades així per la Justícia, han esdevingut un alleugeriment per a molts clients que van formalitzar una hipoteca fa alguns anys.
És per això que els consumidors ara haurien de mirar amb lupa quines són aquelles despeses que van pagar en el seu moment per a la formalització de la hipoteca i que ara poden reclamar la seva devolució.
A grans trets, les despeses que es poden reclamar a l’entitat bancària amb què es va signar la hipoteca són les enteses com a despeses de registre de la propietat, taxació de l’habitatge i despeses de gestoria. Tots ells han de ser sufragats pels bancs. L’únic concepte que cal pagar a mitges és la despesa referent a la notaria. De la mateixa manera, algunes comissions també podrien ser reclamades, ja que el TJUE va especificar que les que no formin part del contracte i no estiguin justificades també poden ser objecte de devolució al consumidor.
Quines són les despeses que es poden reclamar?
Si vas signar una hipoteca en el passat, és més que recomanable que facis una ullada a tota la documentació vinculada a la mateixa. Quan la revisis, has de prestar especial atenció al contracte ia les factures que es van abonar, per saber en concepte de què va ser cadascuna.
La primera despesa a observar és la de notaria, que devia ser sufragat al 50% entre el consumidor i l’entitat bancària. D’altra banda, la taxació de l’habitatge va haver de córrer a càrrec del banc, i en cap cas a càrrec del client. La factura del Registre de la Propietat també devia ser abonada pel banc i, en cas de no ser així, es pot reclamar. Finalment, les despeses de gestoria també corresponen al banc. Finalment, la comissió d’obertura de la hipoteca si no està justificada o no apareix al contracte, també és objecte de ser reclamada.
El més important és tenir les factures de tots aquells pagaments, generalment se solen lliurar juntament amb les escriptures de la hipoteca. En cas de pèrdua es poden reclamar anant al notari ia la gestoria que es va encarregar de la hipoteca.
Com es poden reclamar les despeses d’hipoteca?
Un cop revisats els documents, el més recomanable és consultar un especialista legal per verificar que, efectivament, es pugui iniciar un procés de reclamació de les despeses d’hipoteca. Un cop estigui clar que el banc està en deute amb nosaltres, queda fer el primer pas, que es troba a la via extrajudicial.
El més ràpid passa per anar a l’oficina bancària on es va formalitzar la hipoteca amb tota la documentació. Després d’acordar una cita, a la reunió amb l’entitat caldria exposar aquestes irregularitats de la hipoteca que poden ser reclamades . Generalment, el més recomanable és acudir amb un advocat per saber si l’acord proposat pel banc és el més avantatjós per a nosaltres.
En cas que el banc es negui a arribar a un acord, llavors queda la via judicial. Generalment, sol ser la via més comuna, ja que per la via extrajudicial només s’han tornat les despeses en un 37% dels casos. Per a aquesta via, la judicial, llavors sí que és imprescindible acudir-hi amb un advocat perquè formalitzi la demanda.
Terminis per reclamar les despeses d’hipoteca
Aquesta és, de lluny, la pregunta més complicada de respondre, ja que no hi ha un criteri establert. De fet, per la manca de concreció sobre això, hi ha sentències contradictòries per part de diferents jutjats. Generalment, fins ara el termini ha estat de 5 anys. Tot i que, en els casos de clàusules abusives, la posició comuna és que no hi ha un termini i es pot dur a terme la reclamació en qualsevol moment.
A causa de la Llei Hipotecària de 2019 i de les diferents sentències, el més apropiat, en cas de saber amb certesa que paguem despeses que no ens corresponien, és acudir a un advocat perquè ens informi si podem reclamar.