Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

8 problemes comuns en la instal·lació de plaques solars

nov. 2, 2022 | Comunitats

Cada cop són més les empreses i particulars que decideixen instal·lar plaques solars per autoabastir-se i reduir així la seva factura de la llum. Tot i això, hi ha certs problemes que solen sorgir durant la seva utilització i que, en alguns casos, estan relacionats amb el procés de fabricació. Daltra banda, sense el  manteniment dels panells solars  oportú, la seva vida útil pot ser menor. Per això, és recomanable supervisar diversos aspectes que poden sorgir en el moment de col·locar-los.

La majoria d’aquestes fallades passen desapercebudes fins que el propietari de l’empresa percep un augment de la factura d’electricitat. Cada dia que passen sense ser detectats, costa diners al propietari.

AVARIES I ERRORS DE LINVERSOR

Els problemes dels inversors representen una de les principals fallades de la instal·lació. En general, quan no funciona bé un inversor,  tot el circuit s’apaga i no produeix energia . Hi ha moltes causes potencials, de manera que, generalment, la identificació i la solució requerirà la intervenció d’un electricista qualificat. Afortunadament, els inversors solen tenir una garantia de 5 a 10 anys, per la qual cosa hauria de ser possible reparar aquests errors de manera gratuïta sota la garantia.

PUNTS CALENTS

Quan es tracta d’  avaries en panells solars , un dels més destacats són els punts calents. Al llarg de la seva superfície, poden aparèixer zones que s’escalfen més del normal a causa de la sobrecàrrega. Les raons per les quals passa això solen ser una mala soldadura en el procés de fabricació o altres defectes a les cèl·lules solars.

Pel que fa a la soldadura, si és defectuosa, la resistència en aquesta zona serà menor a la cèl·lula, cosa que porta a un increment del voltatge i de la temperatura.

MICROFRACTURES

Les microfractures, també conegudes com a microfissures, són una forma de degradació de les cèl·lules solars, i també un dels  defectes comuns de plaques solars. Són petites fissures que poden aparèixer a les cèl·lules que poden abastar tota la superfície del panell, encara que en la majoria dels casos apareixen només en petites seccions d’una cel·la. Aquestes esquerdes poden afectar tant la producció denergia com la vida útil dels panells.

Les microfractures tenen lloc dins de les cèl·lules i no es poden reparar sense reemplaçar el mòdul. Cal anar amb compte en determinar si les esquerdes estan afectant greument el rendiment de la instal·lació, ja que no és rendible reemplaçar els mòduls que funcionen bé.

Les possibles causes inclouen:

 • Cicle tèrmic (variació de temperatura entre la nit i el dia).
 • Humitat i congelació.
 • Càrregues de pressió cícliques (o dinàmiques) i càrrega de vent.
 • Fortes nevades.
 • Calamarsa.

DEGRADACIÓ GRADUAL

Tot i que els panells solars tenen garantia i poden durar fins a 25 anys, han estat dissenyats per durar encara més. No obstant això, hi ha molts problemes que poden causar problemes prematurs. La majoria d’aquests no es poden detectar a simple vista i  requereixen una anàlisi sofisticada  per identificar i diagnosticar perquè el panell produeix menys energia de la que hauria.

Alguns inclouen:

 • Degradació induïda per potencial.
 • Punts calents.
 • Delaminació.
 • Trencament.
 • Alta resistència (per exemple, juntes de soldadura).
 • Derivació (per exemple, entrada dhumitat).

POSICIONAMENT

La posició del panell solar també  afecta la quantitat d’energia que produeix . Orientar els panells cap a l’est o cap a l’oest reduirà la producció d’energia, encara que pot ser una bona decisió per maximitzar la generació d’hora al matí o al final de la tarda.

La inclinació del panell solar també afectarà la quantitat denergia que genera. La inclinació òptima depèn d’on estigui ubicada la instal·lació, i 30′ és un angle òptim.

TEMPERATURA

La quantitat d’energia produïda per un panell solar és aproximadament proporcional a la quantitat de llum solar, per la qual cosa els climes més assolellats generen més energia, com és lògic. En qualsevol cas, els panells també produeixen una mica més denergia en climes més freds i, per tant, una mica menys en ambients més càlids.

L’impacte de la temperatura és molt  menys significatiu que l’augment de la llum solar .

OMBRA

Les empreses aprofiten els sostres dels seus locals de negoci o naus per col·locar els panells solars. Es tracta d’una ubicació que n’afavoreix l’ocultació i rebre la màxima quantitat de llum solar.

Tot i això, no sempre és possible obtenir una vista 100% clara del cel, ja que els arbres i altres edificis poden crear ombra sobre els panells durant diferents moments del dia.

El propietari haurà d’assegurar-se d’instal·lar les plaques solars en un lloc amb la menor quantitat d’ombra , especialment durant les hores escaig.

ALTRES PROBLEMES

Hi ha molts altres components que conformen la instal·lació fotovoltaica, i cadascú ha de funcionar correctament per aprofitar al màxim la inversió. Altres possibles punts problemàtics són:

 • Pèrdues resistives per trencament de cables elèctrics.
 • Entrada d’aigua als panells solars o inversors.
 • Augment de la brutícia.
 • Instal·lació incorrecta o defectuosa.

COM DETECTAR SI ELS PANELLS ESTAN FUNCIONANT CORRECTAMENT

La  monitorització intel·ligent  de la instal·lació permet fer un seguiment del rendiment en temps real i mesurar una sèrie de punts de referència, incloses les dades meteorològiques locals.

Els propietaris poden analitzar no tan sols quanta energia generen els panells solars en un dia determinat, sinó també quanta energia haurien de generar i què poden fer per millorar la productivitat. També és possible mesurar el consum denergia de lempresa i accedir a recomanacions sobre lhora del dia més intel·ligent per encendre la bomba de la piscina o apagar laigua calenta.

Altres indicadors a què es pot accedir són:

 • El rendiment de les plaques solars.
 • El consum denergia.
 • Electricitat neta comprada i venuda.
 • Dades sobre quan i com carrega el kit.
 • Dades sobre quanta energia hauria de generar davant de l’energia real generada en un dia determinat.
 • Alertes i diagnòstic d’avaries.

En suma, el manteniment dels panells solars i la  inspecció freqüent  pot ajudar a maximitzar el rendiment de la instal·lació fotovoltaica i la vida útil.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram Twitter per a més contingut del sector.

Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...

És obligatori tenir assegurança de llar a Barcelona?

És obligatori tenir assegurança de llar a Barcelona?

A Barcelona, la decisió de contractar una assegurança de llar és crucial no només per a protegir la seva propietat, sinó també per a brindar tranquil·litat en cas d'imprevistos. A Solfinc, entenem la importància de resguardar la seva inversió immobiliària. Aquest...