Un administrador de finques col·legiat és un professional que presta serveis d’administració i assessorament a propietaris d’immobles, per tant, el seu paper és vital de cara a la ciutadania i, més concretament, en el procés de sostenibilitat de les ciutats. És vital per fer accions com tenir una comunitat de propietaris sostenible.
La figura de l’administrador de finques col·legiat és imprescindible per a la gestió de béns immobles, siguin rústics o urbans, ja que és el que s’encarrega de prestar serveis d’administració i assessorament als propietaris, administrant-ne els lloguers i portant al dia les comunitats de propietaris .
Aquests professionals són, en definitiva, imprescindibles per a la vida de la ciutadania , ja que desenvolupen una activitat de gran valor socioeconòmic. De fet, un dels objectius principals és garantir la qualitat de vida a les llars i, amb ella, assegurar l’accés a un habitatge de qualitat.
Bàsicament, un administrador de comunitats és una peça fonamental per informar les comunitats de propietaris , fent valoracions, buscant informació, organitzant reunions o redactant els acords en una acta. És coneixedor de les normes relacionades amb l’administració de comunitats i trasllada la informació de manera fàcil i entenedora perquè, en conjunt, es duguin a terme decisions per al benestar de cada finca.
COM POT AJUDAR UN ADMINISTRADOR DE FINQUES A SER UNA COMUNITAT DE PROPIETARIS SOSTENIBLE?
Un dels principals focus actuals en la millora d’immobles és la seva adaptació per ser una comunitat de propietaris sostenible . En aquest sentit, els administradors de finques juguen un paper primordial de cara a millorar les condicions dels propietaris, accedir a subvencions, com ara les ajudes actuals dels Fons Europeus Next Generation , i plantejar les obres necessàries.
Els administradors de finques assessoren la comunitat dels requisits per poder obtenir subvencions, cosa prioritària per aconseguir ser una comunitat de propietaris sostenible. Aquests ajuts poden ser, per exemple, els ajuts dels Fons Europeus Next Generation
Per això, se segueixen nombrosos passos coordinats sempre per un d’aquests professionals qualificats. El primer és identificar els potencials beneficiaris, analitzant i investigant els edificis dels seus clients que reuneixin les característiques adequades per aconseguir ajuts per aspectes com l’antiguitat, les necessitats de rehabilitació o millora en instal·lacions i l’accessibilitat , entre d’altres.
Després d’aquesta primera valoració, és el moment d’ una preanàlisi de viabilitat, on, juntament amb un arquitecte aparellador, s’estudiarà el potencial de millora de demanda energètica de l’edifici , la ubicació, el rang d’ajudes segons la ubicació, l’estudi de costos estimats de les millores i la identificació de les necessitats de l’immoble, a més de la distribució daquests costos entre propietaris i els calendaris de pagaments.
UNA FIGURA IMPRESCINDIBLE
Si després de fer aquests passos preliminars s’observa que aquestes millores són viables, l’administrador de finques passarà a celebrar la primera junta de propietaris. Hi exposarà al president de la comunitat aquesta preanàlisi, convocarà la junta i, juntament amb el tècnic competent, explicarà el seu treball de recerca i viabilitat. Després d’aclarir dubtes, redactarà l’acta notificant-ne també els acords, treballarà a la sol·licitud d’ajudes per al Llibre de l’Edifici i sol·licitarà pressupostos d’obra.
Un administrador de finques estudiarà i negociarà les opcions de finançament representant les comunitats de propietaris
Després d’aquesta primera junta, l’administrador de finques estudiarà i negociarà opcions de finançament i prepararà la presentació del projecte d’actuacions.
Arriba aleshores el moment d’una segona junta per aconseguir la comunitat de propietaris sostenible. L’administrador de finques presentarà i explicarà als propietaris el projecte d’actuacions necessàries , aclarirà dubtes i gestionarà la presa d’acords de l’execució de pressupostos, la sol·licitud de finançament, la recaptació dels imports i la sol·licitud d’ajuts per a la rehabilitació. Després de tot això, redactarà lacta i notificarà els acords.
PAS A L’ACCIÓ
Després que la comunitat de propietaris adopti els acords necessaris, l’administrador de finques passarà a treballar per arrencar actuacions per aconseguir l’objectiu de ser una comunitat de propietaris sostenible. En aquesta fase, redactarà els contractes de l’obra i dels tècnics ; prepararà la documentació per al finançament i per a la sol·licitud dajuts; identificarà casos de vulnerabilitat; emetrà cobraments i reclamarà derrames; gestionarà el finançament de l’obra, pagant a proveïdors per certificacions i controlant el flux de caixa, a més de justificar les necessitats de tresoreria ; es sol·licitaràn les llicències; seguirà el ritme i l’execució de les obres, a més de gestionar les incidències i els imprevistos durant aquestes; i controlarà, juntament amb el tècnic, l’execució i l’acabament de l’obra.
Com a fermall final, l’administrador de finques s’encarregarà de justificar les obres a efectes de les subvencions, convocant, assistint i justificant la redacció de l’acta , així com la notificació d’acords si existissin juntes extraordinàries; farà les declaracions fiscals pertinents; i emetrà certificats fiscals per a possibles deduccions de l’IRPF.
Un administrador de finques col·legiat és, en definitiva, una figura impr escindible que s’encarrega de trobar, aplicar i seguir les actualitzacions en sostenibilitat mediambiental que cada immoble necessita, trobant la forma idònia de dur a terme aquestes millores i cercant, si és possible, els ajuts corresponents perquè aquestes millores no repercuteixin en un gran cost per als propietaris.
Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web. D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.