El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat el divendres 12 de març el pla d’ajuda per a pimes i autònoms que es va anunciar el passat 24 de febrer.
El pla, dotat amb 11.000 milions d’euros, destina la major part (7.000 milions d’euros) a ajuts directes a pimes i la resta (4.000 milions d’euros) distribuïts en dos fons, el primer per reestructurar crèdits ICO (3.000 milions) i el segon per al fons de rescat de pimes (1.000 milions). L’objectiu és seguir protegint el teixit productiu, mantenir l’ocupació, prevenir un impacte negatiu en les finances públiques i en el sistema financer i, en darrer terme, evitar un impacte estructural en l’economia.
A qui va dirigit?
A autònoms i pimes l’activitat s’ha vist negativament afectada per la pandèmia, acreditin pèrdues superiors al 30% pel que fa a 2019 (excepte per als autònoms que tributen per mòduls) i serà l’Agència Tributària qui s’encarregui de verificar aquesta situació.
S’exigirà el compromís de mantenir l’activitat fins al 30 de juny de 2022 i se’ls prohibeix repartir dividends i incrementar els salaris de la cúpula directiva durant els dos anys posteriors a la concessió de l’ajut per a pimes i autònoms.
Els altres 4.000 milions que completen el pla de 11.000 milions s’han distribuït en dos fons:
– 3.000 milions per reestructurar crèdits ICO.
Destinat a finançar la reestructuració dels crèdits que al llarg de la pandèmia ha concedit la banca amb aval de l’ICO. S’ha d’aprovar un codi de bones pràctiques perquè el sector financer pugui implicar-se i cooperar en el suport a les empreses viables amb problemes puntuals financers.
– Fons de rescat de pimes de 1.000 milions.
Aquest fons permetrà sol·licitar diferents instruments per recapitalitzar les empreses amb terminis de fins a vuit anys. El Govern, segons ha anunciat Calviño, es reserva el dret de participar en el capital de les empreses que rebin aquests fons.
¿Quin import es pot arribar a rebre?
Els autònoms que tributen per mòduls (règim d’estimació objectiva) rebran un màxim de 3.000 euros a fons perdut i no hauran d’acreditar caigudes del 30% en les seves vendes. La resta, aquells professionals o empreses, que tributin per estimació directa, l’ajuda no podrà ser inferior als 4.000 euros, ni superior als 200.000 euros.
Ampliació de la moratòria fins a final d’any
Entre les mesures aprovades també es recull l’extensió fins a final d’any de les moratòries per declarar concursos de creditors, per permetre que segueixin amb activitat empreses “viables en condicions normals de mercat” i per “donar temps a reequilibrar la seva situació financera”.
Un mes i 10 dies per posar-lo en marxa
El Govern estarà en condicions de canalitzar aquests fons a les comunitats autònomes en el termini d’un mes i 10 dies, dependrà de les CCAA el temps que després triguin a canalitzar aquests fons a les empreses. En principi, la gestió no hauria de demorar molt ja que les CCAA ja ha posat a disposició de les empreses 2.000 milions d’euros en ajudes i, per tant, tenen greixat el mecanisme de transmissió de fons públics.
D’altra banda, segueix el nostre contingut al Blog, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut de el sector.