Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Reial decret 853/2021 que regularà els ajuts a la rehabilitació del Pla de Recuperació

febr. 7, 2022 | Comunitats, Patrimoni

S’ha aprovat el Reial decret pel qual regularà els ajuts a la rehabilitació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), publicat ja al BOE. En concret, la normativa regula el desenvolupament de les inversions del “Programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials” i el “Programa de construcció d’habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients”. Les inversions formen part del Component 2 del PRTR “Implementació de l´Agenda Urbana espanyola: Pla de rehabilitació i regeneració urbana”, dotat amb 6.820 milions d´euros.

El nou Reial decret articula els ajuts a la rehabilitació del Pla de Recuperació en sis programes: de l’un al cinc, vinculats a les actuacions en matèria de rehabilitació, i el sis, a l’impuls de la construcció d’habitatge de lloguer social:

  1. Programa d’ajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri.
  2. Programa de suport a les oficines de rehabilitació
  3. Programa d’ajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell d’edifici.
  4. Programa d’ajuda a les actuacions de millora de l’eficiència energètica en habitatges.
  5. Programa d’ajuda a l’elaboració del llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i redacció de projectes de rehabilitació.
  6. Programa d’ajuda a la construcció d’habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients.

Tot seguit resumirem els programes 1, 3 i 5, en matèria de la comunitat de propietaris. Si vols saber més informació sobre la resta de programes, no dubtis a consultar aquest article.

1. Programa d’ajut a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri

El primer programa d’ajuts a la rehabilitació del Pla de Recuperació té com a objecte finançar obres de rehabilitació en edificis i habitatges dins d’Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP), sempre que s’obtingui una reducció almenys un 30% del consum d’energia primària no renovable en aquests edificis. Així mateix, es podrà destinar una part de l’ajut a finançar actuacions d’urbanització, reurbanització o millora de l’entorn físic, així com a la prestació de serveis d’oficina de rehabilitació, tipus finestreta única, que faciliti la gestió i el desenvolupament de les actuacions programades.

La intensitat màxima de la subvenció es condiciona a lestalvi energètic final de lactuació (des del 40% fins al 80%). La quantia màxima de l’ajuda podrà assolir els 21.400 euros per habitatge. En cas que els propietaris o usufructuaris compleixin el criteri de vulnerabilitat econòmica o social, es finançarà fins al 100% del cost de lactuació amb càrrec als fons europeus.

3. Programa dajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell dedifici

Té com a objecte subvencionar obres de rehabilitació en què s’obtingui una millora acreditada de l’eficiència energètica, amb especial atenció a l’envolupant edificatori, en edificis de tipologia residencial col·lectiva i en habitatges unifamiliars, havent de tractar-se en tot cas d’actuacions en què s’obtingui una reducció de consum d’energia primària no renovable de l’edifici igual o superior al 30%.

La intensitat màxima dels ajuts es condiciona a lestalvi energètic final de lactuació (des del 40% fins al 80%). La quantia màxima de la subvenció podrà assolir els 18.800 euros per habitatge. Si bé, en cas que es compleixi el criteri social en propietaris o usufructuaris (identificació de situacions de vulnerabilitat), podrà arribar al 100% del cost de lactuació. S’aplicarà a través de convocatòries públiques de les diferents comunitats autònomes.

5. Programa d’ajuda a l’elaboració del llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i redacció de projectes de rehabilitació

El seu objectiu és subvencionar la implantació i generalització del Llibre de l’Edifici existent, així com el desenvolupament de projectes tècnics de rehabilitació integral en edificis finalitzats abans de l’any 2000 i l’ús dels quals predominantment sigui habitatge, essent subvencionable l’elaboració del Llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i la redacció del projecte de rehabilitació d’edificis que compleixin els requisits establerts al Programa d’ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell d’edifici.

Les quanties dels ajuts dependran del nombre d’habitatges de l’edifici, i podran assolir fins a 3.500 euros per llibre de l’edifici existent i fins a 30.000 euros per projecte de rehabilitació. S’aplicarà a través de convocatòries públiques de les diferents comunitats autònomes.

El pla de rehabilitació d’edificis, barris i habitatges dels ajuts a la rehabilitació del Pla de Recuperació té com a objectiu global a assolir el segon trimestre del 2026 la xifra acumulada de 510.000 actuacions de renovació en habitatge i ajudar a multiplicar per deu el ritme de rehabilitacions a Espanya.

Properes actuacions

Un cop aprovat el Reial decret, Mitma procedirà a transferir aquest mateix any a les comunitats autònomes un total de 1.151 milions d’euros, segons el criteri de repartiment acordat a la Conferència Sectorial d’Habitatge, Urbanisme i Sòl del 21 de juliol passat, perquè puguin aplicar els diferents programes de rehabilitació residencial, i realitzar les convocatòries dajudes en els seus respectius àmbits territorials, dacord amb el que preveu el Reial decret.

Així mateix, es transferiran els fons corresponents al programa de construcció d’habitatge social, segons el criteri de repartiment acordat a la mateixa Conferència Sectorial, i segons la dotació establerta als Pressupostos Generals de l’Estat.

Si vols saber com es pot beneficiar la teva comunitat de propietaris d’aquesta ajuda per instal·lar plaques solars, no dubtis a veure aquest webinar on ho expliquem amb detall:

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per veure més contingut del sector.

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...