Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Aprovada al Congrés la llei amb desgravacions i facilitats per a la rehabilitació d’habitatges

maig 18, 2022 | Inmobiliaria, Últimes entrades

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat el projecte de llei de mesures urgents per impulsar la rehabilitació d’habitatges en el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que passa ara a tramitar-se al Senat.

La iniciativa té origen en un decret llei aprovat pel Govern a l’octubre i tramitat com a projecte de llei pel Congrés després de la seva convalidació. Després de la seva aprovació, únicament tornarà a la Cambra Baixa per votar els canvis que introdueixi el Senat, si n’hi hagués.

Per a la seva aprovació, el projecte ha comptat amb elsuport de PSOE, PP, Vox, Unides Podem, Ciutadans, el PNB, EH-Bildu, el PDeCAT, Més País-Equo, Compromís, Teruel Existe i el BNG. Junts i la CUP s’han abstingut, mentre que Esquerra Republicana ha estat l’única formació a votar en contra.

Deduccions, avals i facilitats a la inversió

La llei conté noves deduccions a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), aplicables a les quantitats invertides en rehabilitacions que contribueixin a millorar l’eficiència energètica de l’habitatge. En concret, s’estableixen tres bonificacions noves, que van des del 20% fins al 60% de l’import satisfet, depenent de l’actuació que es dugui a terme i de la millora energètica aconseguida.

A més, la normativa contempla una nova línia d’avals per al finançament de les reformes i modificacions a la Llei de Propietat Horitzontal i la Llei del Sòl, com facilitar els acords a les comunitats de propietaris, amb majoria simple i no de tres cinquens, per fer obres de millora d’eficiència energètica, d’instal·lació d’energia renovable o la sol·licitud d’ajudes, subvencions, préstecs o qualsevol instrument de finançament per a aquestes obres.

També s’estableixen garanties per facilitar la recuperació de quanties pendents de pagament, contemplant l’arbitratge i la possibilitat de sol·licitar l’embargament preventiu en cas d’oposar-se el deutor a la petició del procés monitori, acordant-ho el tribunal sense necessitat de dipositar una garantia.

L’oposició cola una esmena amb exempcions fiscals

D’altra banda, primer s’introdueix el principi d’eficiència energètica per prioritzar aquestes solucions en la planificació i les decisions d’inversió i es dóna plena capacitat jurídica a les comunitats de propietaris per sol·licitar aquests préstecs o ajudes per a aquestes inversions.

Finalment, en contra del criteri del Govern, s’ha aprovat eximir de tributar a l’IRPF les subvencions i ajudes rebudes per autoconsum, emmagatzematge i instal·lacions tèrmiques en edificis amb càrrec als fons europeus.

Dubtes al PP sobre l’abast de la norma

La portaveu d’Habitatge del PSOE, Eva Bravo, ha destacat la importància d’aquesta regulació per complir els objectius de rehabilitació d’habitatges marcats al Pla de Recuperació, que contempla gairebé 7.000 milions d’euros en inversions d’aquest tipus, amb 1.389 milions d’euros ja repartits a les comunitats amb els pressupostos vigents.

Tot i això, la seva homòloga al PP, Ana María Zurita, ha posat en dubte la capacitat d’aquesta norma per dur a terme una necessària transformació, ja que la desgravació més ambiciosa es limita a un objectiu d’eficiència molt limitat (“Per finestres i bombetes” “, ha dit) i ha destacat com dels 1.151 milions en fons transferits a penes hi ha convocatòries per 165 milions en cinc comunitats.

Pilar Garrido, d’Unidas Podemos, ha celebrat l’aprovació de la norma, amb la qual creu que se “solventa un deute històric amb l’eficiència i l’estalvi energètic” que, al seu parer, no ha comptat amb “l’atenció necessària”. “Aquesta llei afecta els drets de les persones i la seva qualitat de vida”, ha enarborat.

Els ‘peròs’ d’ERC per a la rehabilitació d’habitatges

Tot i això, Inés Granollers, d’ERC, únic partit que ha votat en contra, ha destacat com les mesures contemplades deixen fora les persones amb menys recursos, ja que per ser beneficiària únicament poden accedir persones o comunitats que compten amb aquests recursos.

Així mateix, ha lamentat que el Govern hagi rebutjat incloure millores en l’accés a aquests ajuts i també una salvaguarda perquè tota obra amb recursos públics no es pugui traduir després en pujades del lloguer.

Els propietaris amb rendes més modestes tindran moltíssima dificultat per completar les deduccions”, ha compartit, per la seva banda, Ferran Bel, del PDeCAT, que en tot cas ha celebrat els canvis en el procés per a que les comunitats puguin cobrar impagaments i que s’assenyali a les reformes l’obligació que han de ser compatibles amb el respecte mediambiental.

La norma també contempla la creació de l’Escala Superior d’Especialistes en Transports, Infraestructures i Seguretat en organismes i agències estatals del Ministeri de Transports, una modificació a l’escala de titulats superiors dels organismes del Ministeri de Indústria i el traspàs de l’Institut Social de la Marina al Cabildo de Lanzarote per facilitar la rehabilitació d’habitatges.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Benvingut al blog de Solfinc! Si alguna vegada has pensat a comprar un habitatge a Barcelona, segurament t'has trobat amb termes legals que poden semblar confusos. Un dels documents més importants en qualsevol transacció immobiliària és la nota simple. Saps per a què...

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...