Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Aval ICO Habitatge: Tot el que necessites saber

febr. 27, 2024 | Últimes entrades

En el canviant panorama del mercat immobiliari espanyol, trobar solucions efectives que facilitin l’accés a l’habitatge és una prioritat tant per a individus com per a famílies. Conscient d’aquesta necessitat, el Govern va anunciar a mitjans de 2023 una de les mesures més esperades: l’aval ICO per a la compra d’habitatge. Aquesta iniciativa promet ser un canvi de joc per a molts joves i famílies amb fills que, malgrat tenir la capacitat econòmica per a assumir una hipoteca, es troben frenats per l’elevada barrera d’entrada que suposa el pagament inicial exigit per les entitats financeres. En aquest article, aprofundirem en el que significa l’aval ICO, explorarem els seus beneficis i considerarem el seu impacte potencial en l’accés a l’habitatge a Espanya. Acompanya’ns a Solfinc, la teva agència immobiliària a Barcelona, mentre desentranyem tot el que necessites saber sobre aquesta crucial ajuda.

Què és l’Aval ICO per a la compra d’habitatge?

L’Aval ICO per a la compra d’habitatge és una mesura governamental dissenyada per a facilitar l’accés a la propietat immobiliària a Espanya, especialment dirigida a joves i famílies amb fills que es troben en capacitat d’enfrontar els pagaments hipotecaris mensuals, però que no disposen dels estalvis necessaris per a cobrir el 20% del valor de l’immoble requerit com a entrada. D’aquesta manera, el sol·licitant d’aquesta ajuda comptarà amb un aval públic que li permetrà accedir a un préstec equivalent al 100% del valor de l’immoble. Aquest programa busca, per tant, proporcionar un suport financer que permeti a aquests potencials compradors superar un dels principals obstacles en l’adquisició d’habitatge.

Llançat amb gran anticipació a mitjans de 2023, l’aval ICO ha generat expectatives significatives entre aquells que aspiren a tenir la seva pròpia llar. La iniciativa es presenta com un esforç per part del Govern per a atendre la creixent demanda de solucions residencials assequibles, en un context on l’accés a l’habitatge s’ha complicat per a segments considerables de la població a causa dels rigorosos requisits de finançament imposats per les entitats bancàries.

Encara que el procés d’implementació de l’aval ICO per a la compra d’habitatge es troba actualment estancat, la qual cosa ha generat una certa incertesa entre els potencials beneficiaris, és indubtable la importància d’estar ben informats sobre com funcionarà aquesta mesura una vegada que comenci a aplicar-se. L’anticipació i preparació poden marcar una diferència significativa per a aquells que busquen accedir al seu primer habitatge o millorar la seva situació residencial actual.

Entendre els detalls, requisits i mecanismes d’aplicació de l’aval ICO no sols permetrà als interessats estar un pas endavant en el procés de sol·licitud, sinó que també facilitarà una millor planificació financera i una presa de decisions més informada. A més, conèixer per endavant aquestes informacions contribuirà a dissipar dubtes i a ajustar expectatives respecte al que aquesta ajuda governamental pot oferir.

Requisits per a sol·licitar aval ICO per a la compra d’habitatge

Per a accedir a l’aval ICO per a la compra d’un habitatge, és important complir amb uns certs requisits establerts per l’Institut de Crèdit Oficial. A continuació es detallen les condicions necessàries:

Condicions d’edat i situació familiar

 • Menors de 35 anys
 • Famílies amb menors a càrrec

Requisits econòmics i de residència

 • Residència legal a Espanya

Límits d’ingressos anuals i patrimoni

 • Límit d’ingressos anuals establert: Els ingressos individuals no poden superar els 37.800 euros bruts a l’any (4,5 vegades l’IPREM).
 • Aquest límit s’incrementarà en 0,3 vegades l’IPREM (2.520 euros bruts anuals) per cada menor a càrrec i, a més, en el cas de família monoparental el límit es podrà incrementar en un 70% addicional.
 • El límit de patrimoni de l’avalat serà màxim de 100.000 euros.
 • No podran acollir-se a aquesta línia d’avals els qui ja siguin propietaris d’un altre habitatge amb anterioritat.

Funcionament de l’aval ICO habitatge

L’aval ICO per a l’habitatge, destinat a facilitar la compra del primer habitatge, funciona com una garantia proporcionada pel Govern per a recolzar als beneficiaris en l’obtenció d’un crèdit hipotecari. A continuació es detallen els aspectes clau relacionats amb el funcionament d’aquest aval:

Procés per a sol·licitar l’aval

 • Els interessats a obtenir l’aval ICO per a l’habitatge han de seguir un procés de sol·licitud establert per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Per a això, hauràs d’acudir a una de les entitats financeres que participin en aquest programa: si compleixes amb els requisits establerts, es tramitarà la teva sol·licitud d’hipoteca comptant amb l’extra de l’aval de l’Estat, la qual cosa facilitarà que el banc aprovi el teu crèdit hipotecari.
 • Es requereix presentar la documentació necessària que acrediti el compliment dels requisits establerts per a accedir a aquest aval.

Documentació necessària

 • Entre la documentació exigida es troben els comprovants d’ingressos anuals i patrimoni, així com la identificació personal i residència legal a Espanya.
 • A més, és fonamental presentar la informació que recolzi la situació familiar i la condició de ser persona física major d’edat.
 • És necessari assegurar-se de recopilar tots els documents requerits de manera completa i precisa per a agilitzar el procés de sol·licitud.

Terminis i limitacions

 • El termini per a sol·licitar l’aval ICO per a l’habitatge s’estén fins a finals de 2025, amb la possibilitat de prorrogar-se per dos anys addicionals, segons la normativa establerta.
 • És fonamental complir amb els terminis establerts per l’ICO per a garantir la correcta tramitació de la sol·licitud i obtenir l’aval de manera oportuna.
 • El termini de l’aval atorgat serà d’un màxim de 10 anys des que es formalitzi l’operació, amb independència de l’amortització del préstec.
 • Les limitacions respecte al tipus d’habitatges avalats i altres criteris han de ser tinguts en compte al moment de sol·licitar aquest suport hipotecari.

Beneficis de l’aval ICO per a primer habitatge

Accés a la hipoteca

L’aval ICO per al primer habitatge aporta als beneficiaris la possibilitat d’accedir a una hipoteca amb millors condicions, permetent així materialitzar el somni de l’adquisició de la llar pròpia de forma més accessible i assequible.

Beneficiaris

Aquesta iniciativa està dirigida especialment a joves menors de 35 anys i a famílies amb menors a càrrec seu que compleixen amb els requisits establerts, oferint-los l’oportunitat de comptar amb un aval del 20% del crèdit hipotecari, la qual cosa els facilita l’accés al mercat de l’habitatge.

Impacte en el mercat immobiliari

L’aval ICO per al primer habitatge contribueix a dinamitzar el mercat immobiliari en impulsar la compra d’habitatge entre els sectors poblacionals beneficiats, promovent així l’activitat econòmica i el desenvolupament del sector de la construcció i l’habitatge en general.

En concloure aquest recorregut pel panorama de l’aval ICO per a habitatge, esperem haver aclarit els teus dubtes i aportat insights valuosos que et guiïn en el procés d’adquisició de la teva nova llar. A Solfinc, estem compromesos amb oferir-te les millors solucions en gestió de propietats, i el nostre equip d’experts sempre està a la teva disposició per a assessorar-te en cada pas del teu viatge cap a la propietat immobiliària. No dubtis a contactar amb nosaltres per a més informació o per a resoldre qualsevol consulta addicional. Recorda, el coneixement és poder, especialment quan es tracta de prendre decisions tan significatives com la compra del teu habitatge.
Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

En la sempre vibrant i cosmopolita ciutat de Barcelona, una tendència emergent està guanyant popularitat entre els joves professionals i estudiants: el coliving. Aquesta innovadora manera de viure combina la comoditat d'una llar amb serveis compartits i un ambient...

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Comprar la teva primera llar a Barcelona pot ser un emocionant però també un procés complex ple de decisions importants. Des de triar la ubicació adequada fins a entendre els tràmits legals i financers, cada pas és crucial per a garantir una compra reeixida i...