Barcelona contra el decret de lloguer turístic

ag. 10, 2020 | Últimes entrades

En aquests moments l’Ajuntament de Barcelona estudia la possibilitat d’emprendre accions legals a fi de frenar el decret sobre el lloguer que ha realitzat el Govern, destinat a regular el lloguer d’habitacions per dies i altres maneres d’allotjament turístic

En què consisteix aquest nou decret?

El decret de la Generalitat aprovat el dimarts 4 d’agost preveu que qualsevol ciutadà pot llogar una habitació sempre que resideixi en el mateix habitatge de manera habitual i vagi a conviure amb els seus arrendataris, els qui no poden ser més de quatre al mateix temps, i l’estada d’aquests no superi els 31 dies. La nova norma també estableix que els ajuntaments disposen d’un any per a elaborar les corresponents ordenances. D’aquesta manera els municipis han de definir què és una habitació, de quants metres quadrats ha de disposar cada hoste, quines són les mesures de seguretat que ha d’atendre el propietari i encarregar-se de les inspeccions.

Per què estan en contra?

En els últims anys bona part de l’allotjament turístic il·legal a Barcelona es va refugiar en un buit legal que donava via lliure al lloguer d’habitacions. La Generalitat ha trigat temps a tramitar aquesta normativa i mentrestant, molta gent es va aprofitar d’aquest buit legal convertint nombrosos pisos en una espècie de pensions clandestines. El problema és que el decret s’ha aprovat a correcuita, en ple agost, sense pensar en les conseqüències que poden generar per als ajuntaments i deixant algunes preguntes en l’aire com: com comprovar en una inspecció que algú viu realment en aquest pis? Quantes inspeccions seran necessàries? Quants recursos s’hauran de dedicar a aquesta tasca?

S’acusa el Govern de “posar una catifa vermella” a aplicacions com Airbnb i donar tota la pressió als ajuntaments, que hauran d’inspeccionar i controlar la situació.

És per això que l’Ajuntament està duent a terme una detallada anàlisi jurídica del nou decret a fi d’acabar de definir la seva estratègia. Persones com Janet Sanz (la tinenta d’alcalde d’Urbanisme a Barcelona) han manifestat la seva posició en contra a aquest decret en Twitter amb comentaris com “la Generalitat triga cinc anys a fer un decret que regula pisos turístics, i l’aproven a l’agost, d’amagat i amb l’aplaudiment d’Airbnb. No és el decret que necessitem. Barcelona no es quedarà de braços plegats. Protegirem el dret a l’habitatge”.