Barcelona detecta 17 incompliments de l’obligació de destinar a habitatge de protecció oficial

jul. 29, 2022 | Patrimoni, Últimes entrades

Nova batalla al consistori barceloní. L’Ajuntament de Barcelona ha detectat 17 emplaçaments on s’han fet obres que han incomplert l’obligació de destinar a habitatge de protecció oficial el 30% dels pisos fets. Des del desembre del 2018, està en vigor el planejament urbanístic que preveu aquesta reserva obligatòria per a promocions de nova construcció o de reforma integral de més de 600 m2 de sostre, amb la voluntat d’incrementar el parc d’habitatge assequible de la ciutat. Ara, s’han identificat infraccions de la normativa, i el consistori ha iniciat les actuacions pertinents per recuperar els pisos de protecció oficial que toquen per llei i per imposar les sancions que corresponguin.

L’obligació de destinar a vivenda de protecció oficial el 30% va ser pionera a tot l’Estat. Barcelona es va convertir a la primera ciutat a implantar una regulació d’aquestes característiques, posant-se en contra tot el sector immobiliari de la ciutat. Va sorgir de les demandes de les entitats socials i del sector de l’habitatge, i el Govern municipal va recollir la proposta i la va desenvolupar per aconseguir un parc d’habitatge assequible més gran i distribuït per tots els districtes, i també per regular el mercat immobiliari i exigir als promotors privats que es corresponsabilitzen amb l’entorn urbà que atorga valor a les propietats.

obligació de destinar a vivenda de protecció oficial

Del total de casos d’incompliments,17 han incomplert l’obligació de destinar a habitatge protecció oficial. En total, sumen 222 vivendes, i si haguessin aplicat correctament la regulació vigent la ciutat hauria aconseguit uns 70 pisos assequibles. Les promocions s’ubiquen a Ciutat Vella (1), l’Eixample (8), Santos-Montjuic (2) i Sarrià-Sant Gervasi (3) i Gràcia (3).

Per evitar l’aplicació de la mesura, la majoria d’ocasions el promotor no ha sol·licitat una única llicència de gran rehabilitació per fer una actuació global per a tot l’edifici, tal com correspondria segons l’Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal a les obres. En lloc d’això, ha tramitat diversos permisos per fer diferents actuacions, com ara la redistribució d’espais, les reformes a pisos concrets, la rehabilitació de la façana, etc.

Aquestes actuacions fetes per separat i de manera independent requeririen únicament la presentació d’un comunicat. Alguns promotors n’han presentat diversos per a un mateix edifici com si es tractés de petites obres de reparació o reforma, però sumades equivalen a una intervenció global que requeriria una llicència d’obres més grans. D’aquesta manera, es vulneren requeriments vinculats a la seguretat, el manteniment, l’accessibilitat i les reserves d’energia solar dels edificis, i s’aconsegueix eludir la reserva del 30% d’habitatge social. A més, un cop finalitzades les obres, els futurs usuaris no tenen garantit el compliment de totes les normatives aplicables.

Resposta municipal a l’obligació de destinar a vivenda de protecció oficial

Davant d’aquests fets greus, el Govern municipal ja treballa en diverses línies. En primer lloc, s’exigeix ​​als promotors que restableixin la legalitat urbanística. Per tant, caldrà que sol·licitin la llicència que correspon i s’adeqüin als requeriments corresponents. En els casos d’incompliment del 30%, se’ls reclamarà que materialitzin les habitatges de protecció oficial que han esquivat fer. Si els pisos es poden dedicar directament a habitatge assequible, se’ls donarà aquesta qualificació. I si no és possible, ja sigui perquè ja han estat venuts o per altres motius, es treballarà l’opció prevista pel planejament del 30% de crear els pisos en un altre immoble del mateix barri.

En paral·lel, s’incoaran sancions perquè no es torni a repetir la situació. En els casos d’incompliment del 30%, l’Ajuntament aplicarà la Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya, que preveu sancions per a infraccions molt greus que van des de 90.000 euros fins a 900.000 euros.

Pots posar-te en contacte amb nosaltres a través dels formularis de la web. D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram Twitter per més contingut del sector.

És obligatori tenir extintors a la comunitat de propietaris?

És obligatori tenir extintors a la comunitat de propietaris?

La seguretat en una comunitat de propietaris és una responsabilitat compartida, i els extintors tenen un paper crucial en la protecció de tots els residents. Ja tractem en un article anterior la normativa de la protecció contra incendis als pàrquings. En aquest...