Nova batalla al consistori barceloní. L’Ajuntament de Barcelona ha detectat 17 emplaçaments on s’han fet obres que han incomplert l’obligació de destinar a habitatge de protecció oficial el 30% dels pisos fets. Des del desembre del 2018, està en vigor el planejament urbanístic que preveu aquesta reserva obligatòria per a promocions de nova construcció o de reforma integral de més de 600 m2 de sostre, amb la voluntat d’incrementar el parc d’habitatge assequible de la ciutat. Ara, s’han identificat infraccions de la normativa, i el consistori ha iniciat les actuacions pertinents per recuperar els pisos de protecció oficial que toquen per llei i per imposar les sancions que corresponguin.
L’obligació de destinar a vivenda de protecció oficial el 30% va ser pionera a tot l’Estat. Barcelona es va convertir a la primera ciutat a implantar una regulació d’aquestes característiques, posant-se en contra tot el sector immobiliari de la ciutat. Va sorgir de les demandes de les entitats socials i del sector de l’habitatge, i el Govern municipal va recollir la proposta i la va desenvolupar per aconseguir un parc d’habitatge assequible més gran i distribuït per tots els districtes, i també per regular el mercat immobiliari i exigir als promotors privats que es corresponsabilitzen amb l’entorn urbà que atorga valor a les propietats.
Del total de casos d’incompliments,17 han incomplert l’obligació de destinar a habitatge protecció oficial. En total, sumen 222 vivendes, i si haguessin aplicat correctament la regulació vigent la ciutat hauria aconseguit uns 70 pisos assequibles. Les promocions s’ubiquen a Ciutat Vella (1), l’Eixample (8), Santos-Montjuic (2) i Sarrià-Sant Gervasi (3) i Gràcia (3).
Per evitar l’aplicació de la mesura, la majoria d’ocasions el promotor no ha sol·licitat una única llicència de gran rehabilitació per fer una actuació global per a tot l’edifici, tal com correspondria segons l’Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal a les obres. En lloc d’això, ha tramitat diversos permisos per fer diferents actuacions, com ara la redistribució d’espais, les reformes a pisos concrets, la rehabilitació de la façana, etc.
Aquestes actuacions fetes per separat i de manera independent requeririen únicament la presentació d’un comunicat. Alguns promotors n’han presentat diversos per a un mateix edifici com si es tractés de petites obres de reparació o reforma, però sumades equivalen a una intervenció global que requeriria una llicència d’obres més grans. D’aquesta manera, es vulneren requeriments vinculats a la seguretat, el manteniment, l’accessibilitat i les reserves d’energia solar dels edificis, i s’aconsegueix eludir la reserva del 30% d’habitatge social. A més, un cop finalitzades les obres, els futurs usuaris no tenen garantit el compliment de totes les normatives aplicables.
Resposta municipal a l’obligació de destinar a vivenda de protecció oficial
Davant d’aquests fets greus, el Govern municipal ja treballa en diverses línies. En primer lloc, s’exigeix als promotors que restableixin la legalitat urbanística. Per tant, caldrà que sol·licitin la llicència que correspon i s’adeqüin als requeriments corresponents. En els casos d’incompliment del 30%, se’ls reclamarà que materialitzin les habitatges de protecció oficial que han esquivat fer. Si els pisos es poden dedicar directament a habitatge assequible, se’ls donarà aquesta qualificació. I si no és possible, ja sigui perquè ja han estat venuts o per altres motius, es treballarà l’opció prevista pel planejament del 30% de crear els pisos en un altre immoble del mateix barri.
En paral·lel, s’incoaran sancions perquè no es torni a repetir la situació. En els casos d’incompliment del 30%, l’Ajuntament aplicarà la Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya, que preveu sancions per a infraccions molt greus que van des de 90.000 euros fins a 900.000 euros.
Pots posar-te en contacte amb nosaltres a través dels formularis de la web. D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook, Instagram o Twitter per més contingut del sector.