El consistori de la capital catalana acaba de donar llum verda a un canvi normatiu per a la protecció del patrimoni i la identitat dels barris de la ciutat, però que colpeja directament el sector de l’obra nova a Barcelona, ja que també s’hauran de demanar llicències per a l’enderrocament de runes. Fins ara servia comunicar a l’Ajuntament l’obra.
Fins ara, els enderrocs d’edificis no protegits es podien realitzar mitjançant un comunicat diferit, per la qual cosa l’Ajuntament no podia garantir sempre la conservació dels elements amb valor patrimonial no inclosos al catàleg. Amb l’actualització de l’ordenança, la tramitació de les runes es passarà a fer a través de la llicència . A més, en el moment de sol·licitar la llicència per a l’enderrocament de runes, l’interessat haurà de presentar un informe vinculat a la memòria històrica per avaluar si l’element que cal enderrocar té valor patrimonial.
Amb aquesta forma d’intervenció hi haurà un control municipal més gran de les runes, ja que en cas de detectar que l’edifici és rellevant a nivell patrimonial podrà iniciar els tràmits per protegir-lo i per suspendre la llicència. Per tant, si fins ara es podien enderrocar amb relativa facilitat les finques i edificacions que no estaven incloses al catàleg patrimonial, ara caldrà analitzar el valor de l’element abans de dur a terme cap enderrocament.
LLICÈNCIES PER A L’ENDERROCAMENT DE RUNES: MAJOR PROTECCIÓ DEL PATRIMONI
La mesura de crear llicències per a l’enderrocament de runes s’emmarca en el pla estratègic engegat pel Govern municipal per actualitzar la concepció tradicional del patrimoni arquitectònic, urbà i ambiental i afegir una mirada que tingui en compte valors lligats a la vida quotidiana, la identitat dels barris i els veïns i veïnes i la lluita contra el canvi climàtic.
“La manera de protegir el caràcter singular de la ciutat ha d’anar molt més enllà i també ha d’incloure el patrimoni popular, obrer, urbà i històric, perquè és allò que crea un vincle sentimental amb la vida quotidiana i és essencial per mantenir una identitat integradora als barris ia la ciutat. Per això, ha de ser cuidat i mantingut en el temps igual que els edificis monumentals ”, diuen des de l’Ajuntament.
A la ciutat, els casos com les casetes del carrer de l’Encarnació, a Gràcia, i múltiples iniciatives veïnals per protegir jardins i entorns singulars posen de manifest la necessitat actualitzar la política patrimonial de la ciutat.
Les llicències per a l’enderrocament de runes genera un control més gran sobre les runes, cosa que forma part del paquet d’iniciatives que està posant en marxa Barcelona amb l’objectiu de marcar un abans i un després en la protecció del patrimoni. Són accions vinculades a la millora del Catàleg de Patrimoni , el blindatge dels teixits històrics, l’increment del personal dedicat a les polítiques patrimonials, l’augment de la implicació ciutadana i l’impuls de canvis legislatius. En definitiva, per preservar i respectar el passat i tot allò que defineix la identitat dels barris, perquè fer-ho garanteix tenir una ciutat preparada per al futur.
Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.
D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.