Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

La caiguda del preu de l’habitatge s’aproxima

set. 27, 2022 | Inmobiliaria, Patrimoni, Últimes entrades

S’acosten les nuvolades al mercat de l’habitatge a Espanya. Tot i que les compravendes i els preus dels immobles han aguantat el tipus malgrat la incertesa provocada per la guerra a Ucraïna i els nivells rècord d’inflació, s’acosta la caiguda del preu de l’habitatge i de les compravendes.

De fet, es creu que el gir del mercat es produirà entre el que queda d’any i el primer trimestre del 2023. És a dir, com a molt en els propers sis mesos.

En un context de pujades de tipus d’interès i de males expectatives econòmiques, es preveu un final d’any i un 2023 d’ajustaments al sector immobiliari, que es traduirà en una caiguda del preu de l’habitatge i de les compravendes del sector immobiliari.

caiguda del preu de l'habitatgeEl creixement més baix de l’economia espanyola, llastrada per la caiguda del consum, les dificultats financeres de les empreses, el deute públic i un mercat laboral incert provocaran caigudes a l’índex de confiança dels consumidors, que influirà negativament en les decisions de compra de productes d´alta implicació econòmica com l´habitatge o els vehicles.

A aquests factors se sumen les pujades dels tipus d’interès que ha aplicat el Banc Central Europeu (BCE) i les que encara s’han d’arribar per intentar contenir l’escalada dels preus, ja que l’increment del preu dels diners a la zona de l’euro traduint en unes hipoteques més cares, cosa que potenciarà una caiguda del preu de la vivenda.

Com a conseqüència d’aquest escenari, s’acosta un ajustament generalitzat al sector, una moderació dels preus i una caiguda del volum de les operacions. I és que l’esforç de les famílies per pagar les quotes hipotecàries ja arriba al 35-40% dels ingressos mensuals nets per la pujada de tipus, per la qual cosa una part de la demanda quedarà fora del mercat.

A més dels preus i les transaccions, el canvi de tendència al sector també es deixarà notar en l’ augment del temps mitjà de venda d’una propietat , raó per la qual recomanem als propietaris que ajustin el preu de sortida dels seus habitatges a la situació actual i siguin rigorosos amb la realitat del mercat, amb l’objectiu de vendre’n la propietat en un termini de temps raonable i al millor preu possible.

Es preveu un increment mitjà del preu de l’habitatge el 2022 al voltant del 5%, per sota del registrat en anys anteriors, i es posa sobre la taula una  clara tendència a la baixa el 2023 , encara que sempre en ràtios moderades.

També s’estima que el preu creixerà de mitjana aquest any entre un 3% i un 5%, encara que durant el proper any les pujades seran entre l’1,5% i el 2,5%. Des del Banc Central Europeu (BCE) arriben unes previsions una mica més pessimistes: segons diversos economistes de la màxima autoritat monetària i financera, la caiguda del preu de l’habitatge serà d’una mitjana del 9% a la zona de l’euro en els dos propers dos anys i la inversió minvarà al voltant d’un 15%.

Tot i que la incertesa va en augment, les operacions de compra, venda i lloguer de residències es continuen tancant amb normalitat a causa de les necessitats de la demanda i per l’acceleració de les operacions a causa de la inflació i la pujada dels tipus d’interès . En aquests moments, tant el pressupost com la capacitat financera de la demanda, així com la ràtio d’endeutament que poden fer front a llars i inversors no sembla que estigui donant lloc a un canvi de cicle immobiliari imminent.

El panorama que dibuixa una recessió més que possible, més problemes en l’accés al finançament i el descens del consum han posat en alerta aquests vehicles d’inversió, que estimen que els actius valdran menys d’aquí sis mesos, per la qual cosa estan paralitzant moltes operacions que estaven a punt de tancar-se.

caiguda del preu de l'habitatgeEn aquesta mateixa línia, el  Consell General de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària d’Espanya ha publicat un informe en què constrenya els propietaris a aprofitar el moment actual per vendre, abans de la caiguda del preu de l’habitatge. Recorden que les pujades dels tipus d’interès que ha aplicat el Banc Central Europeu i les que han d’arribar provocaran la caiguda del preu de l’habitatge, així com un minvament de la capacitat adquisitiva dels potencials compradors i un enduriment de les condicions de finançament.

No obstant això, també es creu que en els propers mesos s’obrirà una finestra d’oportunitat per la caiguda generalitzada dels preus  que beneficiarà els inversors que tinguin liquiditat i es puguin permetre esperar el moment adequat per comprar.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web. D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram Twitter per a més contingut del sector.

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

En l'àmbit de l'administració de comunitats, una llicència d'obra és un document essencial emès per les autoritats pertinents que autoritza legalment l'execució de treballs de construcció, renovació o modificació en una propietat. Aquestes llicències garanteixen que...