Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Catalunya considera inconstitucional la Llei d’habitatge per invasió de competències

set. 8, 2023 | Inmobiliaria, Patrimoni

El Parlament de Catalunya ha acordat presentar un recurs ja que considera inconstitucional la Llei d’habitatge estatal, per invasió de competències autonòmiques. Se suma així a altres comunitats autònomes que han portat aquesta normativa davant del Tribunal Constitucional (TC) pel mateix motiu, com les de Madrid, Andalusia i el País Basc.

El 4 d’agost el Consell de Garanties Estatutàries va emetre un dictamen en què advertia que diversos articles i disposicions de la Llei pel dret a l’habitatge vulneren les competències exclusives de la Generalitat en matèria d’habitatge i d’urbanisme que fixa l’Estatut.

De les comunitats autònomes que han presentat un recurs, Catalunya és l’única autonomia que ha avançat al pla per topar els lloguers a Espanya. Al juny ja va iniciar els tràmits per declarar fins a 140 municipis com a zona de mercat tensionat, pas previ per establir un límit als preus dels arrendaments, i ha anunciat que reduirà de 10 a cinc els immobles per considerar com a grans tenidors d’immobles els propietaris a aquelles zones que es declarin de mercat residencial tensionat.

La consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, ja va afirmar fa unes setmanes que presentar el recurs perquè considera inconstitucional la Llei d’habitatge no contradiu el fet que la regió vulgui aplicar com més aviat millor la regulació de les rendes del lloguer. Tal com va afirmar, la Generalitat està defensant les seves competències i que és la seva «obligació donar resposta a la ciutadania catalana» i garantir-ne els drets.

Més comunitats consideren inconstitucional la Llei d’habitatge

El 26 d’agost passat es van complir tres mesos de l’entrada en vigor de la Llei d’Habitatge, una de les normatives més polèmiques dels últims temps per al mercat immobiliari i que obre la porta al màxim als lloguers en zones tensionades.

Aquestes setmanes, Madrid, Andalusia i el País Basc han recorregut la llei davant el Tribunal Constitucional, mentre que Balears està preparant el seu recurs i Galícia ha demanat modificacions a la Comissió Bilateral entre CCAA i Estat. Pràcticament tots els recursos presentats incideixen en una invasió competencial quant a la regulació de l’habitatge protegit, el parc públic d’habitatges, la declaració de zones de mercat residencial tensionat, les mesures de contenció de preus a la regulació dels contractes d’arrendament o modificacions de la Llei d’Enjudiciament Civil.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.

Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

En la sempre vibrant i cosmopolita ciutat de Barcelona, una tendència emergent està guanyant popularitat entre els joves professionals i estudiants: el coliving. Aquesta innovadora manera de viure combina la comoditat d'una llar amb serveis compartits i un ambient...

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Comprar la teva primera llar a Barcelona pot ser un emocionant però també un procés complex ple de decisions importants. Des de triar la ubicació adequada fins a entendre els tràmits legals i financers, cada pas és crucial per a garantir una compra reeixida i...