El Parlament de Catalunya ha acordat presentar un recurs ja que considera inconstitucional la Llei d’habitatge estatal, per invasió de competències autonòmiques. Se suma així a altres comunitats autònomes que han portat aquesta normativa davant del Tribunal Constitucional (TC) pel mateix motiu, com les de Madrid, Andalusia i el País Basc.
El 4 d’agost el Consell de Garanties Estatutàries va emetre un dictamen en què advertia que diversos articles i disposicions de la Llei pel dret a l’habitatge vulneren les competències exclusives de la Generalitat en matèria d’habitatge i d’urbanisme que fixa l’Estatut.
De les comunitats autònomes que han presentat un recurs, Catalunya és l’única autonomia que ha avançat al pla per topar els lloguers a Espanya. Al juny ja va iniciar els tràmits per declarar fins a 140 municipis com a zona de mercat tensionat, pas previ per establir un límit als preus dels arrendaments, i ha anunciat que reduirà de 10 a cinc els immobles per considerar com a grans tenidors d’immobles els propietaris a aquelles zones que es declarin de mercat residencial tensionat.
La consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, ja va afirmar fa unes setmanes que presentar el recurs perquè considera inconstitucional la Llei d’habitatge no contradiu el fet que la regió vulgui aplicar com més aviat millor la regulació de les rendes del lloguer. Tal com va afirmar, la Generalitat està defensant les seves competències i que és la seva «obligació donar resposta a la ciutadania catalana» i garantir-ne els drets.
Més comunitats consideren inconstitucional la Llei d’habitatge
El 26 d’agost passat es van complir tres mesos de l’entrada en vigor de la Llei d’Habitatge, una de les normatives més polèmiques dels últims temps per al mercat immobiliari i que obre la porta al màxim als lloguers en zones tensionades.
Aquestes setmanes, Madrid, Andalusia i el País Basc han recorregut la llei davant el Tribunal Constitucional, mentre que Balears està preparant el seu recurs i Galícia ha demanat modificacions a la Comissió Bilateral entre CCAA i Estat. Pràcticament tots els recursos presentats incideixen en una invasió competencial quant a la regulació de l’habitatge protegit, el parc públic d’habitatges, la declaració de zones de mercat residencial tensionat, les mesures de contenció de preus a la regulació dels contractes d’arrendament o modificacions de la Llei d’Enjudiciament Civil.
Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.
D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.