Catalunya obligarà els propietaris a oferir lloguer social per a ‘okupes’

febr. 25, 2022 | Patrimoni

El Parlament va aprovar aquest dimecres la nova llei catalana antidesnonaments que pren el relleu de l’anul·lada fa un any pel Tribunal Constitucional per un defecte de forma i que incrementa les obligacions de les grans tenidors davant de llogaters morosos que acreditin la seva vulnerabilitat econòmica. En aquest cas, les empreses amb més de 10 pisos o els particulars amb més de 15 estaran obligats a oferir un lloguer social encara que els ocupants de l’habitatge no tinguin contracte perquè hagin okupat l’immoble. I l’obligació s’allarga en el temps: cinc anys si el gran tenidor és persona física; set anys, si és persona jurídica, i dotze anys si és un banc o un fons d’inversió.

La nova llei descarta el mecanisme del dret a compensació per a grans tenidors, però promou que, a canvi de frenar desnonaments, els grans tenidors no vinculats a bancs o fons d’inversió podran sol·licitar a la Generalitat que els llogui l’habitatge on viu una família en risc a preu de protecció oficial, quedant aquests com a llogaters amb lloguer social. És per això que serà la Generalitat, a través de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, qui assumeixi els lloguers d’aquestes famílies, ja sigui mitjançant ajudes o com a arrendatària d’aquests habitatges.

La nova norma, que també contempla l’expropiació de pisos que portin més de dos anys buits de manera injustificada, va tirar endavant amb el suport dels grups impulsors -ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem- i el PSC, mentre que Vox va votar en contra i Cs i el PP no van votar, després que demanessin portar la llei al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i que la Mesa ho rebutgés.

Els membres de la Mesa d’ERC, Junts i la CUP es van negar a admetre a tràmit aquesta petició de Cs i del PP, argumentant que el Reglament del Parlament recull que en iniciatives amb signatura de portaveus dels grups, la del grup Mixt “únicament s’explica si està constituït per un mínim de cinc membres”, cosa que no passa actualment, ja que el PP té tres diputats.

Davant d’aquesta situació, Cs es va reservar el dret d’acudir als tribunals, mentre que el PP va anunciar que presentaran un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) per aquesta decisió de la Mesa, que creu que ha assegut un “precedent molt perillós” i que ha vulnerat drets dels diputats, segons la diputada popular Lorena Roldán.

Després de l’aprovació de la llei al ple, representants d’entitats antidesnonaments es van fotografiar a l’escala de  honor del Parlament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la de la Cambra, Laura Borràs; la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; la de Drets Socials, Violant Cervera, i diputats dels grups que han donat suport a la llei.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per veure més contingut del sector.

Publicació realitzada per: L’Economista.

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Ha entrat en vigor la nova Llei d'Habitatge que entra en vigor demà. A continuació, us presentem les preguntes més recurrents que hem rebut sobre la nova llei. Quan ha entrat en vigor la nova llei d'habitatge? La llei va entrar en vigor el dia 26 de maig de 2023 però,...

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

En els darrers anys, l'habitatge s'ha convertit en un dels temes més importants i polèmics a la societat. Els preus alts, la manca d'accessibilitat i les dificultats per trobar una llar adequada han generat preocupació i malestar entre la població. Tot i això,...