El Govern de la Generalitat ha fet un pas més per aplicar a Catalunya la Llei dHabitatge aprovada pel Govern el mes d’abril passat. La Generalitat ha iniciat els tràmits per declarar els 140 municipis amb zones tensionades, el pas previ perquè es puguin limitar els preus dels lloguers.
En aquestes 140 localitats viuen en total 6,2 milions de persones i es concentra el 80,6% de la població de Catalunya. La Generalitat ha pogut accelerar la tramitació per aplicar la norma perquè aquesta té molts punts en comú amb la llei que va aprovar el 2020, i que el Tribunal Constitucional va tombar el març del 2022.
La Llei d’Habitatge preveu, entre diversos elements, un mecanisme de contenció de rendes per fer front als preus alts dels lloguers, que dificulten l’accés a l’habitatge. Però per poder limitar els lloguers, cal que prèviament les comunitats autònomes declarin quines són aquestes “zones tensionades”.
Es consideren “zones tensionades” aquelles en què la despesa en habitatge superi el 30% de la renda mitjana, o aquelles zones on els preus del lloguer hagin augmentat almenys tres punts per sobre de l’IPC.
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat l’anunci del procés de declaració que inclou la memòria justificativa amb els criteris que s’han emprat per delimitar aquests 140 municipis amb zones tensionades i una anàlisi territorial de la situació del mercat residencial a Catalunya en els darrers anys.
Com es pot veure al mapa interactiu, la majoria de municipis tensionats a Catalunya se centren a la costa i al voltant de la ciutat de Barcelona.
Ester Capella, consellera de Territori, ha explicat que aquests municipis compleixen els requisits que la llei estatal estableix per ser declarats zones tensionades. De fet, en casos com el de Barcelona, el lloguer supera el 50% dels ingressos de les famílies, ha recordat la consellera.
Així mateix, ha insistit que es pretén limitar els preus del lloguer per evitar que creixin de “manera desmesurada” i que el dret a l’habitatge és la “porta d’accés” a tots els altres drets ciutadans.
Capella ha urgit el Govern que doni la seva aprovació per aplicar el límit de lloguer en aquests 140 municipis. La contenció de rendes ja començaria aquest any amb una limitació de l’increment del lloguer al 2%, i al 3% el 2024. A partir del 2025, la contenció es duria a terme sobre la base d’un índex de preus del lloguer, que el Govern ja té elaborat des de la llei anterior. En un comunicat, el departament de Territori explica que l’índex està actualitzant i que ha demanat al Ministeri la seva homologació.
Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.
D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.