Com emmagatzemar energia solar a casa teva

nov. 11, 2022 | Comunitats, Patrimoni

L’energia solar està cada cop més de moda. I és que els usuaris estem patint en els darrers mesos una pujada del preu de la llum que està impulsant el desig d’apostar per aquesta tecnologia. Tot i això, a l’hora d’instal·lar-la solen sorgir molts dubtes. I una és  com s’emmagatzema l’energia solar.

La generació denergia a partir del sol és una solució a la pujada del preu de la llum i també un remei al problema de la contaminació del medi ambient.

Repassem algunes claus sobre l’emmagatzematge d’aquesta energia neta:

COM S’EMMAGATZEMA L’ENERGIA SOLAR?

emmagatzemar energia solarL’energia solar hi ha  dues maneres de gaudir -la : de forma directa o emmagatzemant-la en bateries. Aquesta segona opció ens permetrà generar electricitat a les cases gràcies al sol ia l’energia emmagatzemada a les bateries, però el procés és una mica més complex del que puguis pensar, per això t’ho explicarem a continuació:

Cal utilitzar bateries  per emmagatzemar l’electricitat perquè l’energia solar és intermitent. La bateria solar està composta per cel·les electroquímiques fabricades amb silici. Per millorar el rendiment de les plaques, a les cèl·lules se’ls afegeix bor i fòsfor. L’elecció d’aquests materials no és casual, sinó que és perquè són capaços de captar la radiació del sol i transformar-la en energia elèctrica per un sistema de corrent continu.

Les bateries emmagatzemen lenergia generada que no utilitzem de manera immediata. La bateria, igual que una pila, està formada per un pol positiu i un altre de negatiu. A través d’aquests pols l’energia flueix, és a dir: el corrent elèctric.

BATERIES PER EMMAGATZEMAR ENERGIA SOLAR

Trobem tres tipus de bateries:

  • Bateries de monoblock : Són les que s’utilitzen a les llars. A més, es qualifiquen com les més afins per a l’autoconsum. La potència d’aquests acumuladors és baixa o mitjana, però amb elles tenim prou electricitat per il·luminar casa nostra i fins i tot utilitzar electrodomèstics de baix consum. La durada és menor en cicles de càrrega i descàrrega profunda.
  • Bateries estacionàries : aquest tipus d’emmagatzemadors d’energia es poden emprar també a les llars, però a cases on el consum és superior. En tenir un major potencial, això també implica que el cost sigui més gran, per tant, el preu de la instal·lació augmentarà.
  • Bateries de liti : són les més modernes i la millor opció per instal·lar a una casa oa qualsevol altre espai, ja que tenen una alta eficiència. Un altre dels seus avantatges és el poc manteniment que necessiten. El cost de la instal·lació és moderat i presenten una alta durabilitat. També en períodes de càrrega i descàrrega profunda.

La capacitat daquests components depèn de com sigui dalta la seva capacitat de descàrrega.

EMMAGATZEMAR ENERGIA SOLAR A CASA

Durant molt de temps ha existit la remor que el rendiment d’aquest tipus d’instal·lacions era molt limitat perquè no s’aprofitava bé l’energia. Però això ha canviat molt; en primer lloc, perquè la  tecnologia de fabricació  de les plaques ha avançat molt i són més eficients que els panells solars de primera generació. Per altra banda, la capacitat de les bateries també ha augmentat. En un primer moment, la capacitat elèctrica era de 214 MW i, actualment, oscil·len els 900 MW; energia més que suficient per satisfer les necessitats duna casa durant una nit i fins i tot diversos dies.

Actualment s’està treballant i investigant per augmentar encara més la capacitat d’aquests mecanismes elèctrics. Es pensa que  per a l’any 2023 arribarà als 2500 MW,  segons un estudi de BBVA.  Les investigacions estan encaminades a emprar hidrogen en la fabricació de cèl·lules. Ja que és un element químic que permetria més capacitat d’energia a partir d’electròlisi.

SÓN RENDIBLES LES BATERIES PER EMMAGATZEMAR ENERGIA SOLAR A UNA CASA?

La resposta és rotunda: sí. I és que per a un  aprofitament més gran  de l’energia i perquè les plaques siguin rendibles, hem d’instal·lar bateries que acumulin l’energia sobrant. Amb la instal·lació d’aquests aparells podem aprofitar l’energia fins a la nit, cosa que no passa a les instal·lacions solars que no tenen aquest emmagatzematge.

Però una cosa us cal advertir: en funció del tipus d’instal·lació que escollim podrem aprofitar-les més o menys.

  • Instal·lacions no connectades a la xarxa elèctrica : en aquest cas les bateries són indispensables, ja que, altrament, a la nit no tindríem subministrament elèctric perquè no estem connectats a la xarxa elèctrica tradicional ia les hores sense llum no tindríem subministrament.
  • Instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica : en aquest cas també és recomanable l’ús d’acumuladors d’energia, perquè pot passar que hi hagi moments en què el consum sigui superior a la generació d’energia. En aquest cas, l’electricitat extra necessària procedeix de les bateries.

La  durabilitat  de les bateries depèn del tracte que us donem i del tipus de bateria. Les de plom àcid arriben a uns 1500 cicles i les de liti, uns 5000. Fent un ús moderat les piles acumuladores, la vida s’allarga força anys, fins i tot sobrepassar els 15. És recomanable canviar aquestes piles que emmagatzemen electricitat quan en perd més d’un 20 % de la seva capacitat inicial, pel fet que poden provocar avaries a la xarxa però, com hem comentat, això triga un temps a passar.

QUINA ÉS LA MILLOR BATERIA PER EMMAGATZEMAR ENERGIA SOLAR?

emmagatzemar energia solarLa primera de les preguntes que ens hem de plantejar és: Quin ús us donarem? No triarem si l’ús és esporàdic o diari. Hi ha bateries fixes i portàtils; les primeres són les que donen una millor experiència. D’altra banda, ens hem de preguntar De quants diners disposem? Les de liti són millors que les AGM, però també molt més cares.

La transició a les energies renovables i netes és essencial per lluitar contra el canvi climàtic. Esperem haver-te ajudat a resoldre totes les preguntes sobre com  s’emmagatzema l’energia solar perquè puguis decidir-te a fer el pas i instar panells a casa teva.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagramTwitter per a més contingut del sector.