T’agradaria compartir amb els teus veïns tots els avantatges de l’energia solar? Actualment, qualsevol propietari pot sol·licitar la instal·lació de plaques solars en comunitats de propietaris. Però vols saber com és el procés? Quins requisits legals s’exigeixen? Tots els veïns hi han d’estar d’acord?
Si vols plantejar aquesta obra als teus veïns a la propera junta, aquí trobaràs tota la informació que necessiteu. El procés és molt senzill, però volem estar al vostre costat.

QUÈ ÉS L’AUTOCONSUM COL·LECTIU?
A Espanya, almenys el 66,5% de la població viu en blocs d’edificis, però això no és un obstacle a l’hora d’instal·lar-hi plaques solars.
En aquests casos, les instal·lacions s’anomenen “ d’autoconsum col·lectiu –o d’autoconsum compartit– ”, perquè tots els veïns poden aprofitar l’energia que genera una única instal·lació de plaques solars.
HI HA DIFERÈNCIES A L’HORA D’INSTAL·LAR PLAQUES SOLARS EN COMUNITATS DE PROPIETARIS?
En general, el procés és força similar al dels habitatges unifamiliars. Algunes de les diferències són aquestes:
- La gestió de permisos i tràmits pot ser més complexa.
- La inversió econòmica és més gran ja que solen necessitar-se més panells. De tota manera, el cost inicial és compartit.
- Cal més espai per instal·lar tot l’equip.
Hi ha la creença que els panells solars no poden abastir una comunitat de veïns , però precisament per això es fa un estudi previ: per saber-ne el nombre de panells, la ubicació i la quantitat d’energia que es consumirà. En funció d’aquestes dades, es projecta la instal·lació més adient.
REQUISITS PER A LES PLAQUES SOLARS EN COMUNITATS DE PROPIETARIS
Aquesta reforma comporta “una alteració d’un element comú”, tal com recull l’article 553 del Codi civil. Tot i això, si es fa seguint la normativa, no hi ha cap problema per dur a terme l’obra.
Es poden instal·lar plaques solars a totes les comunitats de propietaris?
Sí, encara que no totes les comunitats tenen l’espai o les condicions necessàries per instal·lar-les. La millor manera de sortir de dubtes és consultar un professional que faci un estudi de viabilitat.
Tot i això, t’expliquem en quins 3 tipus de terrats la legislació indica que la instal·lació està permesa:
- Azoteas de edificios residenciales : sense problemes d’espai ni d’orientació, la instal·lació es fa al mateix bloc de la comunitat.
- Azotees d’edificis contigus : la llei ho permet, previ acord, si estan en un radi que no sigui superior als 500 metres.
- Compartint referència cadastral : també es pot aprofitar l’energia solar en comunitats de veïns alienes si comparteixen, com a mínim, 14 dígits de la referència cadastral.
Però cal l’acord de tots els veïns?
No. Les comunitats de veïns podran instal·lar plaques fotovoltaiques o sistemes d’eficiència energètica si així ho acorden els seus membres per majoria simple, segons un decret llei que ha aprovat el Govern per fomentar les energies renovables basat en una reforma del Codi civil de Catalunya.
Això no obstant, la normativa preveu una excepció al sistema d’aprovació per majoria simple, quan la despesa de les obres a dur a terme en una comunitat excedeixi les tres quartes parts del pressupost anual de la comunitat, una vegada descomptades les subvencions o els ajuts públics que es puguin rebre.
Què passa si en un futur els veïns que no estaven conformes també es volen beneficiar de la instal·lació fotovoltaica?
Es poden unir, però han d’abonar la part proporcional de la instal·lació .
Cal una llicència d’obres?
Depèn de la comunitat autònoma. A Andalusia, les Balears, Catalunya o Extremadura no és necessari, però en moltes altres sí. Per sortir de dubtes, consulteu a l’ajuntament.
HI HA SUBVENCIONS PER A AQUESTA REFORMA?
Sí, igual que a les plaques solars per a habitatges unifamiliars, les comunitats també es poden beneficiar de les bonificacions sobre l’Impost de Béns i Immobles (IBI) i l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE).
L’ordenança fiscal de Barcelona del 2021 ofereix una bonificació del 50% de l’IBI durant 3 anys o fins a arribar a l’import de la inversió del projecte. Depenent de la mida de la instal·lació i de l’IBI que paguin els propietaris, la bonificació pot arribar a cobrir el 100% del cost. Pel que fa a l’IAE, l’ordenança fiscal de Barcelona bonifica el 50% de l’IAE durant 2 anys sense límit.
COM ES REPARTIRÀ LENERGIA QUE ES GENERA?
Com que cada pis té unes necessitats energètiques diferents, l’empresa que instal·la les plaques solars farà un estudi preliminar i estudiarà el consum de cada usuari amb l’objectiu de dimensionar la instal·lació correctament i fer-ne el repartiment en funció d’això .
La comunitat haurà de decidir si està conforme amb la proposta de lempresa. Els costos de la instal·lació podran ser proporcionals a la potència contractada a cada pis, al nombre d’habitants oa altres factors que els veïns decideixin.
En qualsevol cas, sempre es recomana deixar per escrit l’acord a què s’arriba.
8 PASSOS PER INSTAL·LAR PLAQUES SOLARS EN COMUNITATS DE PROPIETARIS
Si a la propera junta de veïns vols proposar aquesta reforma, fes una ullada al següent resum. Són els passos que hauríeu de fer per completar tot el procés:
- Comprova si el vostre terrat és adequat per a una instal·lació d’autoconsum compartit.
- Si és així, esbrina si els teus veïns hi estan d’acord. Aprofita per parlar bé de tots els beneficis dels panells solars.
- En el moment de la votació, tot ha de quedar registrat a lacta. Recorda que cal com a mínim el vot d’un terç de la comunitat que, alhora, representi 1/3 de les quotes de participació.
- Contacta amb una empresa instal·ladora i posa a la vostra disposició dades i factures de llum dels veïns. Segurament els necessitaran per fer lestudi preliminar.
- Demana les subvencions per aconseguir un estalvi en el cost de la instal·lació.
- L´empresa us presentarà el pressupost i el repartiment d´energia per als veïns.
- Si la comunitat accepta, i després de completar el procés de tramitacions, comencen les obres.
- En uns dies tindreu les plaques solars a punt.
ALGUNES PREGUNTES QUE ELS TEUS VEÏNS PODEN FER SOBRE ENERGIA SOLAR…
A l’hora de plantejar aquesta obra, és normal que hi hagi una mica de debat o que sorgeixin alguns dubtes, però és positiu: vol dir que els teus veïns hi estan interessats. Això és el que podrien preguntar-te a la propera junta o quan conversis amb ells en trobar-te’ls…
Quan duren els panells solars?
Avui dia, la gran majoria tenen una vida útil aproximada de 25 anys (fins i tot pot arribar a 30) .
Donen molts problemes de manteniment?
No, són molt resistents i no és comú que hi hagi avaries sovint. Per estar més tranquils, només cal una revisió anual . Així, les plaques sempre estaran a punt.
Els panells solars es netegen?
Sí, periòdicament. L’ideal és fer-ho 2 o 3 cops l’any, encara que poden ser més si estan en una zona amb molt de vent o vegetació. Però compte! Encara que la neteja és molt senzilla, es tracta d’un treball de risc per protegir-se. El millor sempre serà contractar un professional.
L’energia solar funciona de nit?
Els panells solars generen energia amb la llum, però a la nit no cessen la seva activitat si els sistemes d’autoconsum inclouen bateries , ja que emmagatzemen l’electricitat obtinguda durant el dia. Per això, en dissenyar una instal·lació, s’ofereix l’opció d’escollir bateries.
L’energia solar té tants beneficis com diuen?
Sí, és clar! Per començar, és una energia renovable que s’obté d’una font natural inesgotable: el Sol. Això significa que podem aprofitar-la sense por de quedar-nos-hi.
A més, és una energia neta perquè per a la producció no es contamina, com és el cas d’altres energies.
L’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va publicar al seu informe anual World Energy Outlook 2020 que en el futur és l’energia que millor pot abastir energèticament tot el planeta.
La demanda de panells solars no deixa de créixer i segons l’AIE s’estima que el 2040 l’energia solar representarà el 44% del subministrament elèctric global . Així evitarem que se segueixin explotant energies que generen emissions de CO2 i que tenen efectes adversos al planeta.
UNA COMUNITAT DE VEÏNS AMB ENERGIA PRÒPIA
Si vols plantejar als teus veïns una reforma amb beneficis per a vosaltres i per al planeta ara és el moment. Una instal·lació fotovoltaica és la millor inversió que podeu fer tots plegats.
Esperem haver-te resolt tots els dubtes en aquest article, però recorda que estem aquí per a tot el que necessiteu. Si vols instal·lar amb nosaltres les plaques solars de la vostra comunitat, tot serà molt més fàcil i ràpid. A més, us ajudarem a gestionar les subvencions perquè comenceu a estalviar molt abans de rebre la primera factura de llum. Parlem?
Pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web. D’altra banda, segueix el nostre contingut al Blog , Facebook , Instagram o Twitter per a més contingut del sector.