“En trobar el que creia que era el llogater perfecte, em vaig adonar que em va enganyar. Em va ensenyar nomines de 4000 euros i vaig pensar que era un bon candidat. Em vaig equivocar. La nòmines eren falses i he hagut de contractar un advocat per a intentar tirar-lo”
Aquesta frase, prové de les mil i una històries que viuen dia a dia els propietaris volen trobar al llogater perfecte. El major temor de qualsevol propietari és que el seu inquilí deixi de pagar el lloguer, li destrossi l’habitatge i trigui mesos, si no anys, a recuperar-la. Una por que determina si decideix llogar l’habitatge, mantenir-la buida o vendre-la.
Moltes llars troben serioses dificultats per a fer front al pagament de la renda. Una situació que ja comença a reflectir-se en les estadístiques oficials: els desnonaments per impagament del lloguer són actualment molt superiors als derivats de l’impagament de la hipoteca.
És per això que no sorprèn que pràcticament tres de cada quatre propietaris puguin sofrir a un llogater morós. Però, és possible trobar al llogater perfecte?
Trobar al llogater perfecte: Quant ha de cobrar?
La primera pregunta que ha de fer-se un propietari és quin percentatge dels ingressos del seu futur llogater perfecte va a destinat al pagament del lloguer. Els experts recomanen que cap família hauria de pagar més del 30%-40% del seu sou a pagar el lloguer -o la hipoteca-, de tal manera que un primer cop d’ull a la nòmina dels candidats pot ajudar-nos a saber qui pot donar-nos més maldecaps a l’hora de cobrar la renda. De la mateixa manera, a més de la fiança es poden demanar garanties addicionals per a intentar dissuadir a un possible morós. El llogater perfecte mai et posarà pegues per a presentar qualsevol tipus de documentació que es requereixi per a llogar l’immoble.
Com més gran és la renda a pagar, major la probabilitat que es produeixi un impagament
Segons dades del Banc d’Espanya, des de 2013, el preu dels lloguers s’ha disparat un 50%, mentre que els salaris a penes han crescut un 1,6%, segons les dades de comptabilitat nacional de l’INE. Això ha provocat moltes llars trobin serioses dificultats per a fer front al pagament de la renda. Una situació que ja comença a reflectir-se en les estadístiques oficials: els desnonaments per impagament del lloguer són actualment molt superiors als derivats de l’impagament de la hipoteca. Més del 60% són conseqüència dels primers, segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
Referent a això, la situació ha canviat significativament en l’últim any. Des d’el mes de març passat, després de l’aprovació de l’últim reial decret de lloguer, l’arrendador solament pot exigir a l’arrendatari un fiança en metàl·lic equivalent a una mensualitat, així com una garantia addicional de fins a un màxim de dues mensualitats. En total, tres mensualitats.
És a dir, per a un lloguer de 1.000 euros, estaríem parlant de 3.000 euros, una quantitat significativa i a l’abast de poques butxaques, encara que insuficient per a molts propietaris que abans de l’aprovació d’aquest reial decret podien demanar una quantitat il·limitada de fiança, d’aquí ve que molts se sentin ara més desprotegits a l’hora de llogar el seu habitatge.
I, no obstant això, la fiança o les garanties addicionals no és l’única cosa en el que es fixen els propietaris que, cada vegada més, sol·liciten més informació i documentació als candidats o recorren a la contractació d’assegurances d’impagament o a companyies encarregades de llogar l’immoble i trobar al llogater perfecte.
De fet, segons dades del Fitxer d’Inquilins Morosos (FIM), “el 59% dels propietaris els sol·liciten informes per a intentar esbrinar si els inquilins que s’han interessat pel seu immoble tenen antecedents de morositat. Li segueixen els informes de risc, que són sol·licitats pel 27% dels arrendadors i, per darrere se situa la informació relacionada amb dades laborals (11%) i personals (3%). Des de l’aprovació del decret llei, els propietaris estan buscant alternatives per a prendre una decisió més informada, arribant-se a multiplicar per quatre el nombre de sol·licituds d’informes que rebem en FIM”, explica Sergio Cardona, director d’estudis i qualitat de FIM.
Nòmines i avals falsos
No obstant això, els professionals tampoc estan exempts d’intents d’estafa. Ens han presentat avals bancaris falsos, nòmines falsificades… Amb la finalitat de subarrendar l’habitatge… Enganys que detectem amb les nostres eines i amb la nostra experiència.
Hi ha autèntics professionals de l’engany. És freqüent que un interessat posi sobre la taula de l’amo diversos mesos de lloguer per endavant, una llaminadura que molts arrendadors no poden rebutjar. També estan els que subarrenden l’habitatge. Hem vist algun cas en el qual el llogater ha aixecat una paret de pladur perquè l’habitatge tingui més habitacions i poder llogar-les. L’experiència ens ajuda a detectar els intents de frau, no obstant això, n’hi ha prou amb dir a l’interessat que consultarem les bases de dades d’inquilins morosos perquè no tornem a saber d’ells mai més. Sembla molt difícil trobar al llogater perfecte, veritat…?
Hauria de contractar una immobiliària per a trobar al llogater perfecte?
En el nostre cas, oferim la gestió i l’administració de l’habitatge en lloguer. En primer lloc, preparem li immoble per a poder llogar-ho i arrenquem la cerca de l’inquilí perfecte. Publiquem l’immoble en diverses plataformes web i fem visites a l’immoble dels possibles futurs llogaters que s’han interessat per l’immoble. A més, si així ho desitja el propietari, podem encarregar-nos també de l’administració de l’immoble. És a dir, de petites reparacions, goteres, etc. D’altra banda, cada vegada és més freqüent que els propietaris vulguin contractar l’assegurança d’impagament que sol suposar un 5% de la renda anual i ofereix 12 mesos en cas d’impagament, cobertura davant possibles destrosses o el cost de procediments judicials.
Si necessites informació sobre aquest tema o qualsevol altre, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través de la nostra pàgina web.
D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook , Instagram o Twitter per a més contingut de sector.