El conflicte armat que mantenen les tropes russes a terra ucraïnès s’està deixant notar a la costa espanyola. Els inversors russos, molt actius al mercat de la segona residència a províncies com Màlaga o Alacant, han desaparegut del mapa. I el seu retorn sembla complicat fins i tot a mitjà termini. La desbandada s’explica per les sancions imposades pels gegants d’Occident, que s’han proposat estrangular econòmicament Rússia. Això ha tingut conseqüències per als grans inversors del país, que han paralitzat totes les operacions que mantenien obertes a Espanya.
Gerard Duelo, president del Col· legio Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (Coapi,) sosté que «des que va començar el conflicte amb Ucraïna, fa ja algunes setmanes, pràcticament no s’han tancat cap operació immobiliària per russos a Espanya». Segons les seves paraules, la majoria d’aquests inversors s’estan replegant per por de la imposició de noves sancions financeres.
Duel afegeix que «els inversors no estan a favor d’aquest conflicte», que ha estat «muntat pel Govern de Putin». Però encara així s’estan veient penalitzats per les decisions del mandatari.
Fonts del sector asseguren que les immobiliàries han reforçat en els últims anys els seus sistemes antiblanqueig. «Amb tenir la més mínima sospita que l’origen dels fons no és clar pot haver-hi problemes amb Hisenda. Per això s’extremen les precaucions», explica Duel. En aquest context de bloqueig dels comptes russos a l’estranger, aquestes precaucions es tradueixen en què les poques operacions que tenien entre mans els russos es paralitzen en les immobiliàries.
Les immobiliàries asseguren que encara és aviat per a quantificar l’impacte de la crisi, però també recorden que el pes dels russos en el sector immobiliari espanyol és reduït. I ha anat a menys des de 2013, en part per les tensions viscudes en aquests anys per Rússia i Ucraïna.
Tal com recorda Duel, els estrangers aporten el 12% de les compraventas anuals d’Espanya. D’aquestes, un 2,5% estan protagonitzades per russos. «On sí que tenen un pes significatiu és en les compres de viviendes d’alta gamma, ja que paguen una mitjana de 2.125 euros per metre quadrat, una quantia molt superior a la mitjana espanyola, establerta en 1.704 euros el metre quadrat», abunda el president del Coapi.
Segons les dades facilitades pel Col·legi de Registradors, els russos van ser els segons extracomunitaris –només superats pels britànics– que més habitatges de més de 500.000 euros van comprar en 2021, un total de 159 propietats. En 2012, no obstant això, els russos van comprar 245 cases de més de 500.000 euros, gairebé el doble. Un recorregut invers al dut a terme pels compradors estatunidencs: en 2012 van comprar 15 habitatges de més de 500.000 euros i l’any passat van tancar 115 immobles.
La compra de cases valorades en més de 500.000 euros permeten a aquests inversors obtenir l’anomenada Golden Visa, un visat de residència per als ciutadans extracomunitaris que es concedeix encara que no visquin a Espanya i que ha estat especialment utilitzat pels russos. Des d’un despatx d’advocats especialitzat en aquesta activitat asseguren que el Govern encara no ha pres cap decisió sobre aquest tema amb aquest permís i deixen caure que l’exclusió del mateix d’aquests compradors podria ser
«discriminatori». Malgrat això, països com Portugal ja han decidit privar als inversors russos d’aquest benefici.
D’altra banda, segueix el nostre contingut al Bloc, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.
Font: ABC.com.