El Constitucional anul·la part del decret llei català de protecció del dret a l’habitatge

abr. 4, 2022 | Lloguer, Últimes entrades, Últimes entrades

El Tribunal Constitucional ha anul·lat el decret llei que la Generalitat catalana va aprovar el novembre del 2020 per reforçar la protecció de les persones que havien de ser desnonades durant la pandèmia. Els magistrats han estimat per unanimitat el recurs que va posar el Govern per invasió de competències. Aquest decret ampliava els supòsits en què una llar no pot ser desallotjada del seu habitatge.

Concretament, i mitjançant un article únic, el decret llei autonòmic modificava la Llei 24/2015 de mesures urgents per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Aquest article únic constava de tres punts que atorgaven garanties addicionals a les famílies que seran desnonades, en el cas que prèviament al desallotjament no haguessin rebut alternativament la possibilitat d’un lloguer social. Però els tres punts han estat considerats inconstitucionals, i en conseqüència nuls, per part del Tribunal Constitucional.

El que modificava aquest decret llei (sobre la Llei 24/2015, de 29 de juliol) que ha estat anul·lat, era el següent:

  1. Es modificava el paràgraf de l’apartat 1 de la disposició addicional primera: “L’obligació a què fa referència l’article 5, d’acreditar que s’ha formulat una proposta de lloguer social abans d’interposar determinades demandes judicials, es fa extensiva en els mateixos termes en qualsevol acció executiva derivada de la reclamació d’un deute hipotecari i de les demandes de desnonament següents:”
  2. S’afegia l’apartat 1 bis, a la disposició addicional primera: “Els procediments iniciats en què no s’hagi acreditat la formulació de l’oferta de lloguer social s’han d’interrompre per tal que aquesta oferta pugui ser formulada i acreditada.”
  3. S’afegia una nova disposició addicional, la tercera: “Disposició addicional tercera. Suspensió excepcional i transitòria per motius sanitaris dels procediments de desnonament i dels llançaments que afectin llars vulnerables sense alternativa habitacional”.
Amb aquesta decisió, el tribunal de garanties torna a fer un gerro d’aigua freda sobre la legislació catalana sobre habitatge. Tot i que el principal pronunciament encara continua pendent. El juny passat, el Govern va recórrer la llei que limita el preu dels lloguers en aquesta comunitat, perquè considera que aquesta normativa envaeix competències estatals però no va demanar la seva suspensió cautelar. Anteriorment, el text també va ser recorregut pel PP.
D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per veure més contingut del sector.