Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

El Constitucional torna a sentenciar contra la llei catalana de lloguer d’habitatge

abr. 11, 2022 | Lloguer, Patrimoni

Nou dictamen del Tribunal Constitucional en què declara inconstitucional la Llei catalana de lloguer d’habitatge per invasió de competències de l’Estat. Després de tombar en una fallada anterior tot allò relacionat amb la limitació dels preus dels arrendaments, ara anul·la l’obligació als grans propietaris d’oferir reallotjament o lloguer social a les famílies vulnerables abans d’iniciar el procés de desnonament al jutjat.

El Tribunal Constitucional respon al recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern de la nació contra la coneguda com a Llei catalana del lloguer per invasió de competències estatals en matèria de dret civil, i en concret, sobre els contractes d’arrendament habitatges.

El Tribunal Constitucional ja ha sentenciat el passat divendres 8 d’abril contra el gruix de la Llei catalana de lloguer d’habitatge contra 11 articles de la normativa autonòmica, entre els quals hi havia la limitació dels preus del lloguer en aquelles zones declarades tensionades. El motiu de la sentència és perquè el Tribunal Constitucional reserva a l’Estat la fixació de les bases de les obligacions contractuals.

Es declaren en aquesta darrera sentència “inconstitucionals i nuls” els articles següents:

  • Article 14, sobre el règim sancionador
  • Article 16.1, que obligava a indicar el preu de l’anterior contracte als anuncis de pisos de lloguer
  • Articles 17 i 18, que obligaven els grans propietaris a acreditar documentalment que s’havia ofert un lloguer social o reallotjament a les famílies vulnerables i comunicar-ho al jutjat abans de denunciar-les per impagament.</li >

Les dues sentències del Tribunal Constitucional coincideixen amb la tramitació de la Llei d’Habitatge del Govern, que entre els seus punts té establir límits de rendes en aquelles zones que es declarin tensionades.

Unides Podem, que forma part del Govern de coalició, ha registrat al Congrés dels Diputats esmenes a la tramitació de la Llei d’Habitatge que ells mateixos van impulsar des de l’Executiu.

Podem proposa obligar la Sareb a dirigir un mínim del 75% dels seus habitatges a lloguer social i fixar un màxim en el nombre de places d’allotjament turístic de fins al 2% del nombre d’habitants en un districte o barri.

Una altra de les seves peticions més destacades és la de rebaixar el llindar d’increment de preus contemplat en la regulació del Govern per declarar una zona tensionada i poder aplicar el control de preus. A la redacció actual es pot declarar una zona tensionada en cas d’un augment de preus de 5 punts per sobre de l’IPC d’una comunitat autònoma en els cinc anys anteriors. Podem proposa deixar-ho només en dos punts per sobre.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per a l’engròs contingut del sector.

Font: Idealista.

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Benvingut al blog de Solfinc! Si alguna vegada has pensat a comprar un habitatge a Barcelona, segurament t'has trobat amb termes legals que poden semblar confusos. Un dels documents més importants en qualsevol transacció immobiliària és la nota simple. Saps per a què...

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...