Arran de la recent modificació de l’estatut jurídic de les mascotes (Llei 17/2021, de 15 de desembre) en la qual passen a considerar-se “éssers vius dotats de sensibilitat” i no coses, són moltes les dubtes que sorgeixen en relació amb com aquesta reforma afecta els contractes d’arrendament.
En primer lloc, hem d’apuntar que la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) no estableix res sobre les mascotes ni de la possibilitat de prohibir la tinença d’animals als contractes de arrendament, sinó que preveu que els contractes “es regiran pels pactes, clàusules i condicions determinades per la voluntat de les parts”.
Recentment, s’han alçat algunes veus per afirmar que, atès que les mascotes són considerades membres de la unitat familiar amb la nova llei de mascotes, no es pot incloure la prohibició de tenir mascotes dins del contracte. de lloguer. No obstant això, si bé és cert que la reforma preveu regular la seva custòdia en cas de divorci, si atenem a la literalitat de la norma, en cap cas defineix les mascotes com a part de la “unitat familiar”, sinó que com dèiem, es refereix a ells com a “ets sentents”.
Efectivament, l’avantprojecte de la Llei de Protecció i Drets dels animals sí que es refereix a l’obligació dels titulars o responsables dels animals de companyia de “mantenir-los integrats al nucli familiar”, no obstant això, aquest avantprojecte es tracta d’un esborrany que pot patir modificacions, i no sabem si afectarà els contractes d’arrendament.
La nova llei de mascotes no modifica la Llei d’Arrendaments Urbans
La reforma sobre el règim jurídic dels animals prevista a la Llei 17/2021 de 15 de desembre, modifica el Codi Civil, la Llei d’Enjudiciament Civil i la Llei Hipotecària, però no modifica la Llei d’Arrendaments Urbans, i per tant, res diu sobre la situació de les mascotes a la llar.
En aquest sentit, hem d’atendre el que disposen les parts, per la qual cosa,es podria establir aquesta prohibició en el contracte d’arrendament, ja que seria perfectament legal, és a dir, l’arrendador pot prohibir per contracte la tinença al pis d’una mascota. El vostre incompliment podria donar lloc a la rescissió del contracte per part de l’arrendador.
I si el contracte de lloguer no estableix prohibició de tenir una mascota a la casa?
Si el contracte d’arrendament no estableix cap prohibició sobre això, l’arrendador no podrà prohibir a l’inquilí tenir mascotes a l’habitatge sempre que no causin problemes de convivència ni danys a l’habitatge.
D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook, Instagram o Twitter per veure més contingut del sector.
Publicació realitzada per: Idealista.