Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

El Govern elimina la pròrroga de 6 mesos dels contractes de lloguer

juny 29, 2023 | Lloguer, Patrimoni

El Govern ha eliminat al Consell de Ministres la pròrroga extraordinària dels contractes d’arrendament d’habitatge habitual, de manera que a partir de l’1 de juliol aquesta mesura ja no s’aplicarà. És a dir, a partir de l’1 de juliol els llogaters els contractes de lloguer dels quals finalitzin, no podran sol·licitar la pròrroga de 6 mesos més. Es tracta d’una mesura inclosa en un reial decret aprovat el 27 de desembre de 2022, en resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d’Ucraïna.

Recordem que aquesta pròrroga de 6 mesos dels contractes de lloguer que finalitzin abans del 30 de juny del 2023, es feia a petició de l’arrendatari. Durant el gener al juny d’aquest any s’han aplicat els termes i les condicions establerts per al contracte en vigor.

L’arrendador havia d’acceptar la sol·licitud de pròrroga, tret que s’haguessin fixat altres termes o condicions per acord entre les parts o que aquest hagués comunicat en temps i forma que necessitava l’habitatge per destinar-lo a habitatge permanent per a si o els seus familiars en primer grau de consanguinitat o per adopció, o per al cònjuge en els supòsits de sentència ferma de separació, divorci o nul·litat matrimonial.

Aquesta mesura, vigent fins al 30 de juny, permetia als inquilins estendre sis mesos la vigència dels contractes els mateixos termes i condicions establerts al contracte que tingueren en vigor.

SEGUEIX EN VIGOR EL LÍMIT DE LA RENOVACIÓ DEL LLOGUER AL 2%

Aquesta mesura ja desapareix, però el Govern ha recalcat que es manté durant aquest any 2023 el límit del 2% en la revisió anual de les rendes dels contractes de lloguer en vigor i que serà del 3% el 2024, tal com preveu la nova Llei d’Habitatge .

Així, la persona arrendatària d’un contracte de lloguer d’habitatge habitual la renda del qual hagi de ser actualitzada perquè es compleixi la corresponent anualitat de vigència del contracte esmentat, podrà negociar amb l’arrendador l’increment que s’aplicarà en aquesta actualització anual de la renda.

Això sí, en absència de pacte, la renda del contracte no es podrà actualitzar per sobre de la variació experimentada per l’Índex de Garantia de Competitivitat, un índex situat actualment en el valor màxim del 2% i que, d’acord amb la definició pròpia, no pot superar en cap cas aquest percentatge.

La quantia de l’increment a aplicar a la renda del contracte serà l’establerta en un nou pacte entre arrendador i arrendatari. En cas de no assolir-se aquest nou pacte entre les parts, l’increment de la renda no podrà excedir en cap cas la variació anual referida de l’índex de garantia de competitivitat a data d’aquesta actualització.

D’altra banda, el Govern ha prorrogat la prohibició dels desnonaments sense alternativa habitacional.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Benvingut al blog de Solfinc! Si alguna vegada has pensat a comprar un habitatge a Barcelona, segurament t'has trobat amb termes legals que poden semblar confusos. Un dels documents més importants en qualsevol transacció immobiliària és la nota simple. Saps per a què...

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...