És possible canviar l’ús d’un local comercial a habitatge sense el permís de la comunitat de veïns

juny 12, 2020 | Últimes entrades

Darrerament hem estat vivint temps difícils i incerts … Això ha causat que molts propietaris no hagin pogut treure rendibilitat als seus locals, fent que es plantegin canviar l’ús del seu local comercial per el d’habitatge. Malgrat tot, comunament sorgeixen preguntes sobre si la Comunitat de Propietaris ha de decidir sobre aquest canvi.

Però … Què té a veure la comunitat de propietaris en tot això?

Primer de tot cal tenir en compte que cada edifici compta amb un document que bàsicament descriu físicament l’edifici, incloent les seves immobles (locals i habitatges), els elements comuns i la quota de participació que cada finca té en aquests, a més de contenir regles de constitució. També poden existir estatuts de la comunitat.

Per modificar aquest document i els estatuts es requereix unanimitat dels propietaris de la comunitat.

Llavors, aquesta decisió ha de ser aprovada per la comunitat?

Segons l’anterior, podríem pensar que el canvi d’ús modifica el títol constitutiu en el qual es descriu que aquest local és un local i no és un habitatge i, per tant, necessitarem la unanimitat de la comunitat per poder modificar l’ús del nostre local .

No obstant això, no es requerirà la unanimitat, ni tan sols l’aprovació en junta, sempre que concorrin els següents aspectes:

– Que no hi hagi una prohibició expressa en el títol constitutiu o els estatuts de la comunitat sobre la modificació d’ús dels immobles.

– Que amb la modificació no s’alteri cap element comú o es modifiquin les quotes de participació.

Això es deu al fet que hi ha plena llibertat per establir l’ús d’un immoble en propietat horitzontal, llevat que estigui legalment prohibit o que expressament s’hagi prohibit el canvi de destinació en el títol constitutiu o en els estatuts de la comunitat, sempre que aquest canvi no modifiqui un element comú o les quotes de participació.

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Ha entrat en vigor la nova Llei d'Habitatge que entra en vigor demà. A continuació, us presentem les preguntes més recurrents que hem rebut sobre la nova llei. Quan ha entrat en vigor la nova llei d'habitatge? La llei va entrar en vigor el dia 26 de maig de 2023 però,...

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

En els darrers anys, l'habitatge s'ha convertit en un dels temes més importants i polèmics a la societat. Els preus alts, la manca d'accessibilitat i les dificultats per trobar una llar adequada han generat preocupació i malestar entre la població. Tot i això,...