Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Es prorroga el límit als lloguers fins al 31 de desembre pel decret anticrisi

jul. 4, 2022 | Lloguer, Lloguer, Últimes entrades

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou paquet de mesures del decret anticrisi fins al 31 de desembre per fer front a l’alça de la inflació derivada de la guerra a Ucraïna , que tindrà un cost de 9.000 milions, que puja a 15.000 si se sumen les mesures en vigor fins ara i que ajudaran a contenir l’Índex de Preus de Consum fins a final d’any en 3,5 punts.

decret anticrisi del governEn roda de premsa posterior al Consell de Ministres Extraordinari, Sánchez ha detallat que aquest nou paquet de mesures suposa un esforç extraordinari des del punt de vista pressupostari, superior a 9.000 milions, que es desglossa en 5.500 milions en despesa per protegir famílies i empreses i 3.500 milions en rebaixes fiscals. D’aquesta manera, fins al final de l’any 2022 s’haurà invertit prop de 15.000 milions d’euros a protegir famílies i empreses més d’un punt del PIB espanyol.

Les noves mesures del decret anticrisi

Entre les noves mesures anunciades per Sánchez, i a fi de fomentar l’ús del transport públic, figuren:

  • Una reducció a partir de l’1 de setembre del 50% del preu de tots els abonaments mensuals i de qualsevol tipus d’abonament d’empreses de transport estatal, com Renfe, i del 30% per als abonaments de les modalitats de transport que depenen d’ajuntaments i comunitats autònomes, descompte que poden ampliar amb recursos propis fins al 50%.
  • Així mateix, ha anunciat un augment del 15% de les pensions de jubilació i invalidesa no contributives, fet que suposa un increment de 60 euros al mes (360 euros de aquí a finals d’any).
  • Una ajuda directa de 200 euros per a autònoms i desocupats de baixos ingressos que es podrà sol·licitar des del juliol o la limitació del preu màxim del butà, que estarà en vigor fins al 31 de desembre.
  • També es reduirà l’IVA del rebut de la llum del 10% al 5% i es manté la resta de mesures relacionades amb l’electricitat, com l’ampliació del descompte del bo social, la suspensió del impost sobre el valor de la producció i reducció al mínim de l’impost de l’electricitat.
  • En l’àmbit dels carburants, es manté també fins a final d’any la reducció de 20 cèntims al litre de combustible.

Pròrroga de les mesures aprovades el 29 de març passat

Amb l’objectiu de reforçar la protecció a grups més vulnerables es prorroguen les següents mesures del decret anticrisi del govern fins al proper 31 de desembre:

  • decret anticrisi del governEs mantenen les ajudes de l’Ingrés Mínim Vital (IMV).
  • La prohibició de suspendre el subministrament d’energia
  • El límit a la pujada de lloguers. El Govern prohibeix per decret actualitzar el lloguer per sobre del 2% fins al proper 31 de desembre. És a dir, ha desvinculat de l’IPC la renovació anual dels contractes de lloguer. La normativa estableix una distinció entre grans forquilles, que hauran d’aplicar com a màxim una pujada de les rendes del 2%, i els petits propietaris, que sí que podran renegociar amb els seus llogaters pujades per sobre d’aquest percentatge. Tot i això, en cas de no arribar a un acord, l’arrendador aplicarà aquest 2% d’increment en la renda del lloguer.
  • L’augment de costos energètics no pugui suposar causa d’acomiadament a empreses que depenguin de l’Administració.

Igualment, es prorroga al setembre l’ajornament del pagament de quotes a la Seguretat Social, s’aproven ajudes directes a la indústria gasintensiva, es prorroguen les ajudes a la sequera i s’estenen les ajudes a afectats pels afectats per l’erupció del volcà ‘Cimera Vella’ a l’illa de La Palma.

Aquest Reial Decret-llei 11/2022, de 25 de juny s’ha publicat de forma extraordinària al Butlletí Oficial d’Estat el passat diumenge 26 de juny. En matèria de lloguer d‟habitatge, el decret aclareix que, “tenint en compte l‟evolució recent de l‟Índex de Preus al Consum, cal estendre l‟aplicació de les mesures de limitació extraordinària de l‟actualització anual de la renda dels contractes d‟arrendament de habitatge, a fi d’evitar en un mateix contracte un excessiu impacte en les persones i les llars arrendatàries d’habitatge de l’evolució d’una referència la variació de les quals està obeint elements del context nacional i internacional que són aliens a l’àmbit de l’arrendament d’habitatge”.

I continua amb “en conseqüència, es considera necessari prolongar fins al 31 de desembre de 2022 la limitació extraordinària de l‟actualització anual de la renda dels contractes d‟arrendament d‟habitatge (…), de manera que, en defecte d‟acord entre les parts , no pugui superar l’actualització de la renda el resultat d’aplicar la variació anual de l’Índex de Garantia de Competitivitat, que ofereix una evolució subjecta a més estabilitat, en el context actual.

I és que des de l’esclat de la Guerra a Ucraïna, l’IPC s’ha disparat per sobre del 7%. La darrera dada oficial de la inflació coneguda abans del primer decret de mesures del març passat era del 7,6%, amb xifres del febrer. Actualment, aquest nou decret que amplia les mesures fins al 31 de desembre ha tingut com a referència la darrera dada de l’IPC d’abril, que va assolir una taxa del 8,3%.

“Això justifica l’extraordinària i urgent necessitat d’adoptar mesures per evitar un desproporcionat increment en la renda d’aquests contractes, en introduir l’índex esmentat determinats factors que responen a la situació internacional i que són aliens a l’àmbit de l’arrendament d’habitatge”, aclareix BOE.

A part del decret anticrisi, també s’ha prorrogat la suspensió del procediment de desnonament i dels llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional..

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram Twitter per a més contingut del sector.

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

En l'àmbit de l'administració de comunitats, una llicència d'obra és un document essencial emès per les autoritats pertinents que autoritza legalment l'execució de treballs de construcció, renovació o modificació en una propietat. Aquestes llicències garanteixen que...