Més serveis Grup Solfinc

Expropiació temporal d’habitatges: novetats

Els legisladors autonòmics de Catalunya, Andalusia, Navarra, Canàries, el País Basc, la Comunitat Valenciana i Extremadura han pres la iniciativa d’afavorir l’accés a habitatges en un context de crisi hipotecària, sobre endeutament i excés d’habitatges, especialment d’habitatges buits. Això, suposa el ressorgiment del que abans era l’arrendament forçós. No obstant això, no ho podem considerar com a tal doncs, per aconseguir l’arrendament d’aquests habitatges buits o deshabitats, és necessària l’expropiació temporal de l’ús d’aquests habitatges i l’Administració intervé en el contracte com a part arrendadora.

L’expropiació es fonamenta en una causa d’interès social, perquè en l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges el beneficiari sol ser un subjecte privat, però aquest interès social no imposa una especial afectació en si als drets expropiats. Les comunitats autònomes esmentades anteriorment poden regular la causa expropiandi en els seus àmbits de competència. En aquest cas, el Decret Llei 1/2015 de Catalunya que preveu l’expropiació temporal de l’usdefruit dels habitatges deshabitats que hi estiguin per incomplir les condicions d’habitabilitat, vinculades a l’urbanisme i a l’ordre públic. Quant a la resta de la normativa autonòmica, no es disposa de manera explícita que la creació d’arrendament d’habitatge sigui la finalitat de l’expropiació.

La veritat és que, en designar un beneficiari d’aquesta expropiació, aquest ha de contribuir al pagament del preu just. D’aquesta manera, la relació jurídica que s’origina amb posterioritat a l’expropiació no resulta completament gratuïta, sinó que, en configurar-se d’aquesta manera, es tracta d’un arrendament.

Per a més informació sobre aquest i altres temes de dret immobiliari no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i el nostre equip d’Assessories et podran ajudar. A més, recorda que per als nostres clients la primera consulta és gratuïta.

Comparteix-ho :

Altres notícies que et poden interessar: