Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

És obligatori tenir extintors a la comunitat de propietaris?

nov. 17, 2023 | Comunitats

La seguretat en una comunitat de propietaris és una responsabilitat compartida, i els extintors tenen un paper crucial en la protecció de tots els residents. Ja tractem en un article anterior la normativa de la protecció contra incendis als pàrquings. En aquest article, explorarem la importància de tenir extintors a la comunitat de propietaris, examinarem si és obligatori comptar amb ells a Catalunya i oferirem algunes recomanacions per garantir la seguretat de tots.

Foc: El causant dels accidents greus a edificis

Sabies què un alt percentatge dels accidents greus que tenen lloc als edificis estan relacionats amb el foc?

Ja sigui que el foc sigui la causa principal de l’accident o una conseqüència d’aquest, aconseguir aturar-lo a temps és de vital importància per salvaguardar la vida dels veïns i els seus béns materials.

Com instal·lar extintors a la comunitat de propietaris correctament

És important instal·lar extintors de forma correcta. A continuació presentem les principals característiques que ha de tenir l’equipament i altres particularitats del maneig, situació i inspecció:

  • És fonamental que les empreses encarregades d’instal·lar sistemes antiincendis estiguin degudament autoritzades pel Ministeri d’Indústria .
  • S’han d’instal·lar extintors portàtils a cada planta de l’immoble , prioritzant àrees de més risc com cuines, tancs de combustible i instal·lacions elèctriques.
  • La distribució d‟aquests extintors ha de permetre un recorregut màxim horitzontal de 15 metres des de qualsevol punt del sector d‟incendi fins al‟extintor, facilitant així l‟evacuació.
  • La ubicació dels extintors ha d’estar clarament senyalitzada, amb accés lliure i preferiblement instal·lats a una alçada entre 80 i 120 cm del terra.

Nou!: Actualització de les fitxes sobre la normativa de prevenció d’incendis a comunitats de veïns.

El manteniment dels extintors en una comunitat de veïns

extintors a la comunitat de propietaris

Igual que és molt important la correcta instal·lació dels extintors, també ho és el seu manteniment. No vulgueu estar en un incendi i que l’extintor no funcioni correctament. Per fer un bon manteniment, cal complir el següent:

  • S’haurà de realitzar la instal·lació dels extintors haurà de revisar els extintors trimestralment i anualment, per descartar o resoldre errors, defectes o anomalies. Finalment,  cada 5 anys  cal examinar el  control de la pressió hidràulica de cada extintor.
  • La normativa establerta el 2017 requereix una auditoria cada 10 anys per un organisme independent per avaluar, no només els extintors, sinó la totalitat de la instal·lació contra incendis.
  • Es desaconsella l’ús d’extintors amb falons, pel seu efecte perjudicial al medi ambient.

Són obligatoris els extintors a la comunitat de propietaris a Catalunya?

Dins la Norma Bàsica d’Edificació (NBE-CPI 96) hi ha el reglament de protecció contra incendis en edificis. Aquí s’estipula que l’ús d’extintors és obligatori únicament en aquells edificis que han estat construïts o rehabilitats a partir de l’any 1996.

S’entén per edificis rehabilitats tots aquells que hagin patit canvis dràstics a la seva estructura original des de l’any 1996 en endavant. Aquests canvis poden ser la instal·lació d´un ascensor, la reforma d´una escala, l´ampliació d´alguna superfície, o alguna altra reforma de naturalesa similar.

Això significa que no és obligatori tenir extintors a la comunitat de propietaris si s’ha construït o rehabilitat abans del 1996. Tot i així, és MOLT RECOMANABLE instal·lar-los per seguretat, ja que en cas d’incendi, ens pot salvar d’una cosa molt més greu

A les comunitats de propietaris on sigui obligatori tenir extintors, cal dur a terme un conjunt d’inspeccions periòdiques i supeditades a un manteniment apropiat. Una empresa avalada s’ha d’ocupar de fer una revisió trimestral i una altra anual per constatar que els extintors funcionessin correctament en cas d’incendi. A aquestes verificacions s’hi afegeix a més una comprovació de la pressió hidràulica cada 5 anys.

Suport a la Gestió de Comunitats de Propietaris

En aquest context, comptar amb un administrador de finques especialitzat pot facilitar la gestió integral de la comunitat. A Grup Solfinc comptaràs amb la nostra experiència en l’administració de comunitats, proporcionant-te assessorament i suport en la implementació de mesures de seguretat, incloent-hi la gestió correcta d’extintors i altres aspectes essencials.

La presència d’extintors a comunitats de propietaris no només és una mesura obligatòria sinó també essencial per a la seguretat i tranquil·litat de tots els veïns. Complir la normativa i adoptar bones pràctiques de seguretat contribueix significativament a prevenir incidents. Per a aquelles comunitats que busquen un suport professional en la seva gestió, Grup Solfinc és aquí per proporcionar assistència i assessorament especialitzat. La seguretat és responsabilitat de tothom, i els extintors són una eina vital per assegurar-la.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Benvingut al blog de Solfinc! Si alguna vegada has pensat a comprar un habitatge a Barcelona, segurament t'has trobat amb termes legals que poden semblar confusos. Un dels documents més importants en qualsevol transacció immobiliària és la nota simple. Saps per a què...

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...