El Govern estudia regular els preus dels lloguers

maig 24, 2019 | Inmobiliaria

En els últims dies s’ha conegut que la conselleria del Territori es planteja generar un decret llei perquè es pugui limitar el preu del lloguer, ja sigui directament o donant als ajuntaments la capacitat de fer-ho.

D’aquesta forma, el decret obligarà a fer que el valor del lloguer urbà es fixi per llei al voltant de l’índex de referència de preus del lloguer en les zones que es considerin d’alta demanda. La Conselleria del Territori serà l’encarregada de delimitar aquestes zones i podrà delegar aquesta competència a municipis com Barcelona, perquè determinin ells mateixos les zones i el preu.

La urgència d’acudir al decret llei va ser justificada per l’augment que han sofert els preus dels lloguers, que no s’ajusta ni als salaris ni a l’increment de la capacitat adquisitiva que té el país.

A Catalunya només, el preu mitjà del lloguer ha pujat un 29% en els últims 5 anys, i ja està a un nivell superior al registrat abans de la crisi, especialment a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és actualment de 949 euros, segons Incasòl.

Aquesta nova norma va més enllà de la regulació dels lloguers aprovada pel Govern de Pedro Sánchez i es basa en les competències exclusives que té Catalunya per a regular el Codi Civil. Serà la primera vegada que aquesta reguli directament els contractes de lloguer d’habitatges.

La titular de Justícia té previst reunir-se amb associacions de propietaris, sindicats d’inquilins i altres organitzacions socials amb la finalitat d’elaborar una llei que sigui coral, equilibrada i reculli sensibilitats i preocupacions de tots.

Finalment, el president del col·legi de APIs, Gerard Duelo, va afirmar que els agents de la propietat estan totalment d’acord amb la necessitat de millorar la regulació del mercat del lloguer per a així protegir millor als inquilins i propietaris, però estudiaran l’encert del Govern quan coneguin el text del decret llei.

Basat en la informació del següent article.

El risc que té posar un pis en lloguer de temporada

El risc que té posar un pis en lloguer de temporada

A Espanya, l'oferta de lloguer de temporada ha experimentat un creixement notable els últims mesos, coincidint amb l'entrada en vigor de la Llei d'Habitatge. Aquesta alternativa a l'arrendament tradicional ha representat el 10% de totes les cases al mercat el tercer...