Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

El Govern recorrerà la llei de lloguer de Catalunya i demanarà la seva suspensió

juny 10, 2021 | Últimes entrades

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, va insinuar aquest dimecres en el Congrés que el Govern recorrerà la llei de lloguer de Catalunya que regula els preus, responent a una diputada de Bildu, que li va traslladar la pregunta del Sindicat de Llogateres, després de dies de rumors. “Suspendrà el govern la llei de lloguer?”. La resposta del ministre no va ser esperançadora pels defensors de la regulació: “Si una llei autonòmica vulnera el marc competencial, jo tinc políticament, moralment i legalment l’obligació de presentar aquest recurs. No puc mirar cap a un altre costat”. S’ha pres ja la decisió amb la qual el Govern recorrerà davant el Tribunal Constitucional (TC) i demanarà la suspensió de la llei de Catalunya que limita el lloguer, que està en vigor des de setembre passat. La mesura serà en principi aprovada en el pròxim Consell de Ministres, que se celebrarà el dimarts de la setmana que ve.  

Segons fonts de l’Executiu, la decisió es pren després d’haver intentat sense èxit pactar amb el Govern canvis en la llei de lloguer catalana per a ajustar-la a la Carta Magna. La impugnació per part de l’Executiu arriba després que el TC admetés a tràmit el gener passat el recurs d’inconstitucionalitat del PP. En paral·lel, la coalició del PSOE i Podemos porta mesos intentant sense èxit aconseguir un acord entre tots dos partits per a aprovar una norma estatal sobre els lloguers, amb els morats pressionant perquè aquesta contingui un major nivell de protecció per als inquilins.  

El Sindicat de Llogaters en contra del Govern, que recorrerà la llei del lloguer que regula els preus a Catalunya

Membres del Sindicat de Llogateres de Catalunya s’han desplaçat aquest dijous a Madrid per a defensar davant el Congrés la llei de lloguer de catalunya, impulsada pels moviments socials per a evitar que el Govern recorri la llei de lloguer que regula els preus a Catalunya. Al costat d’ells, hi havia representants de diversos dels socis parlamentaris de l’Executiu: ERC, Compromís i Més País. També de Podemos, que està en contra del recurs, mostrant així les molt diferents visions sobre el lloguer dins de la coalició. “No podem permetre que el Govern recorri la llei de regulació dels lloguers a Catalunya que ha costat suor i llàgrimes a molta gent. Que protegeix la vida i el futur de milers de persones”, assenyala Jaime Palomera, portaveu del sindicat.

Des del Sindicat de Llogateres insisteixen, a més, que la decisió arriba després d’haver comprovat amb dades oficials que la llei catalana està funcionant. “Els preus baixen globalment en els municipis en els quals la regulació està vigent, i augmenten en els no regulats”, assenyalen subratllant que no s’ha paralitzat el mercat, tal com denunciaven que passaria des del sector immobiliari. “S’han registrat xifres rècord de nous contractes”, conclouen citant dades del balanç trimestral que publica l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

Què diu la llei de lloguer catalana?

La llei catalana ara en escac va entrar en vigor el mes de setembre passat, després de l’aprovació en el Parlament de la iniciativa impulsada pel Sindicat de Llogateres. No és una llei que s’apliqui a la totalitat del territori, sinó només als municipis de més de 20.000 habitants i fixa que el preu del lloguer no pot augmentar respecte al contracte anterior i que si un habitatge tenia un preu per sobre de la mitjana de lloguers de la zona, el nou contracte no podrà superar l’índex de preus de la Generalitat.

La norma, encara en vigor, estableix també que les llars de les localitats afectades que es lloguin per primera vegada hauran d’ajustar-se a l’índex fixat per l’administració per a cada zona, però l’obra nova queda exempta “per a incentivar la construcció d’habitatge protegit”. La llei de lloguer catalana també preveu sancions de 3.000 fins a 90.000 euros en cas d’incompliment

La Generalitat ofereix un indicador de consulta pública per a conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge segons la zona i les característiques pròpies de l’immoble per a fixar el preu mínim i el preu màxim. L’import de l’habitatge es calcula segons criteris generals com la ubicació, però també es delimita a criteris més concrets com l’estat de manteniment, si té ascensor, si hi ha aparcament o si la llar està moblada.

Si necessites informació sobre aquest tema o qualsevol altre, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través de la nostra pàgina web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook , Instagram o Twitter per a més contingut de sector.

Font: https://www.elperiodico.com/es/

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...