Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

He de pagar l’ascensor de la meva comunitat de propietaris si visc al baix?

des. 23, 2021 | Comunitats, Comunitats, Patrimoni, Últimes entrades

Si vius en una comunitat de propietaris i el teu habitatge és al baix, potser alguna vegada t’has preguntat si estàs obligat a pagar l’ascensor, ja que atesa la situació del teu habitatge, no l’utilitzis. Com a norma general, els propietaris dels baixos i locals comercials sí que estan obligats a pagar l’ascensor en funció de la part proporcional de la quota que els corresponguin. Però…

Què diu la Llei?

La llei diu que perquè en una finca es decideixi la instal·lació de l’ascensor, la instal·lació s’ha d’aprovar per majoria simple. Si s’aprova, tots els propietaris de la comunitat hauran de pagar la instal·lació de l’ascensor, inclosos els veïns dels baixos, ja que s’entén que es tracta d’una millora en comoditat i que suposa una valoració més gran de l’edifici en el cas que es vengui l’habitatge. També es pot aprovar per majoria simple si hi ha una persona més gran de 70 anys o un discapacitat a l’edifici.

Els propietaris dels baixos o locals comercials han de pagar aquesta instal·lació ja que revaloritza l’edifici, encara que el que hagin de pagar el manteniment de les quotes dependrà de l’acord a què hagin arribat ja que en realitat no l’utilitzen. .

Els propietaris del baix d’una comunitat de propietaris poden no pagar l’ascensor?

Els propietaris de baixos sí que poden estar exonerats de les despeses ordinàries de l’ascensor de la comunitat de propietaris, per la qual cosa en molts casos no tenen obligació de pagar-los, però no es poden lliurar de les despeses extraordinàries. El cert és que fins ara hi ha hagut molt de conflicte i s’ha hagut d’acudir fins i tot al Tribunal Suprem per aclarir aquest aspecte i crear jurisprudència.

Això sí, si no hi ha clàusula que els exonere, es pot arribar a obligar els propietaris dels baixos a participar en les despeses de l’ascensor encara que no l’utilitzin ni ho necessitin, ja que la no utilització d’un servei no eximeix de complir les obligacions de la llei sobre això. Per això, és una qüestió que no es pot contestar amb total seguretat perquè hi ha diferents casos en què la resposta pot ser diferent.

Per tant, generalment:

  • La instal·lació: ho han de pagar tots els veïns, tant la instal·lació com el manteniment  en el cas de ser despeses extraordinàries.
  • Les despeses de manteniment: per norma general, pagaran tots els propietaris encara que hi hagi la possibilitat que s’arribi a l’acord que els veïns dels baixos quedin exempts dels pagaments ordinaris, ja que no utilitzen l’ascensor. No obstant això, sí que estan obligats a pagar la instal·lació i les despeses extraordinàries que puguin succeir vinculades a l’ascensor.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per a l’engròs contingut del sector.

Font: Eninter.

Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

En la sempre vibrant i cosmopolita ciutat de Barcelona, una tendència emergent està guanyant popularitat entre els joves professionals i estudiants: el coliving. Aquesta innovadora manera de viure combina la comoditat d'una llar amb serveis compartits i un ambient...

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Comprar la teva primera llar a Barcelona pot ser un emocionant però també un procés complex ple de decisions importants. Des de triar la ubicació adequada fins a entendre els tràmits legals i financers, cada pas és crucial per a garantir una compra reeixida i...