L’impacte de la regulació del lloguer a Barcelona

juny 29, 2021 | Últimes entrades

Passats nou mesos de l’aprovació de la llei de lloguer en el Parlament català que va regularitzar el control dels preus dels arrendaments a Barcelona i altres 60 localitats amb més de 20.000 habitants, el mercat contínua consolidant les tres principals conseqüències que idealista ja va analitzar el mes de març passat. Tornem a auditar  les dades de l’estoc,  demanda relativa i els preus a la ciutat de Barcelona, i els comparem amb un mercat sense regulació del lloguer com el de Madrid.. 

La demanda a Barcelona s’ha disparat a causa de la regulació del lloguer

D’una banda, el ‘efecte anomenada’ en la demanda davant la possibilitat de trobar lloguers més barats. La pressió de la demanda sobre l’oferta de pisos de lloguer a Barcelona s’ha disparat gairebé un 30% des de la seva entrada en vigor el 22 de setembre, on cada vegada hi ha més interessats buscant pisos de lloguer a preus més assequible, la qual cosa posa en tensió encara més a una oferta cada vegada més escassa, com veurem a continuació.

Mentrestant, la demanda relativa a Madrid s’ha reduït en la capital en un 0,3% enfront de setembre de l’any passat. Després de detenir-se el mercat durant els mesos de confinament en les llars, ha tornat a repuntar des de maig-juny de 2020, i ara segueix per sota de la mitjana dels últims dos anys. La demanda relativa es calcula a partir dels contactes rebuts pels anuncis publicats en idealista.

L’oferta cau

Un altre dels factors que estan marcant el mercat d’arrendament a Barcelona és que l’oferta de pisos en el mercat del lloguer en la capital, declarat com un ‘mercat de l’habitatge tibant’, s’ha reduït fins a un -21,2% en aquests últims nou mesos.

Aquesta ‘baixada’ de l’estoc pot deure’s a diversos factors, com que es puguin haver signat més contractes de lloguer. No obstant això, les estadístiques publicades per l’Ajuntament de Barcelona, a partir de les dades de l’INCASOL, parlen de gairebé 12.200 nous contractes d’arrendament signats en la capital catalana entre octubre i desembre, en la mitjana dels trimestres previs a l’esclat de la pandèmia del coronavirus.

Altres variables poden ser que la pròpia oferta de pisos en arrendament s’estigui ajustant després de tocar màxims a la fi de 2020. L’estoc de cases en lloguer a Barcelona, i pràcticament en tota Espanya, es va disparar després de passar el pitjor de la pandèmia en 2020, duplicant la seva oferta en alguns casos si es comparen amb 2019.

Entre setembre i desembre de l’any passat, l’oferta de pisos en idealista va arribar a superar els 23.000 anuncis a Barcelona en algunes setmanes. Mentre que, des del segon trimestre d’enguany encara no ha superat els 20.000 anuncis en cap setmana, confirmant la caiguda abans comentada.

Alguns experts afirmen que la recuperació de la normalitat, i el retorn gradual dels turistes a Barcelona pugui reactivar l’oferta d’habitatge de lloguer turística, que s’havia traslladat al lloguer tradicional.

Però molts altres actors del sector es temen que els petits propietaris li ho estiguin pensant dues vegades abans de posar el seu habitatge en un mercat del lloguer regulat, davant l’actual situació d’inseguretat jurídica en el lloguer de Barcelona.

Enfront de Madrid, l’estoc d’habitatge que surt al mercat de lloguer en la capital segueix la tendència que es porta marcant des de la nova normalitat, i les últimes dades van tancar amb un increment del 2% si el comparem amb setembre de 2020. De fet, es van superar els 30.000 anuncis al començament de juny, com a la fi de 2020 i començaments de 2021.

La regulació del lloguer a penes ha afectat els preus

La tercera pota de l’equació del mercat de l’habitatge en lloguer és el preu. En totes dues ciutats es continuen ajustant els preus de les rendes del lloguer, tal com es vénen observant des de maig, després de la irrupció de la crisi del coronavirus i la nova normalitat. Des dels màxims de la sèrie històrica aconseguits en plena pandèmia a Barcelona, els preus han caigut més d’un 14%. Però si ens fixem en el preu mitjà al començament de juny amb el qual va començar la normativa de regulació de lloguers, a penes s’ha notat en un -1,4%.

A Madrid, mentrestant, els preus es mantenen amb la mateixa estabilitat de baixades que s’apreciava al març. Si en aquell moment, el descens era del 3,4%, ara el decrement es troba en el 3,7%, comparant les rendes de lloguer des de la setmana en què es va posar en marxa la mesura catalana al setembre amb juny.

Després de 9 mesos, tot apunta al fet que la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge, que regula els preus dels lloguers d’habitatges a la ciutat de Barcelona i altres 60 localitats amb més de 20.000 habitants, no està obtenint els resultats buscats.

La norma va néixer amb polèmica abans de la seva entrada en vigor, amb molts dubtes i controvèrsia en el sector. A més de no comptar amb l’aval jurídic del Consell de Garanties Estatutàries del propi parlament català, no està obtenint els resultats buscats. Els advocats del Govern asseguraven que la Generalitat  no tenia ni té competències per a regular els preus del lloguer, a l’ésser una facultat de l’Estat. Però la normativa va tirar endavant.

Ara, el Govern ha decidit fer cas als advocats de la cambra catalana i la portarà al Tribunal Constitucional per a demanar un recurs d’inconstitucionalitat per la invasió de competències del Govern català en matèria d’habitatge, més que pel fons de les mesures. De fet, la portaveu de Govern i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha confirmat que “la futura Llei d’Habitatge incorporarà molts dels elements” de la normativa catalana. És per això, que no han demanat la seva suspensió cautelar, sinó que ha vingut a afirmar que una regulació del lloguer arribarà amb la nova llei estatal, alhora que el TC invalida la normativa catalana.

Si necessites informació sobre aquest tema o qualsevol altre, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través de la nostra pàgina web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el Blog, Facebook , Instagram o Twitter per a més contingut de sector.

Fonthttps://www.idealista.com/

El risc que té posar un pis en lloguer de temporada

El risc que té posar un pis en lloguer de temporada

A Espanya, l'oferta de lloguer de temporada ha experimentat un creixement notable els últims mesos, coincidint amb l'entrada en vigor de la Llei d'Habitatge. Aquesta alternativa a l'arrendament tradicional ha representat el 10% de totes les cases al mercat el tercer...