Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Nous Índexs de Preus de Referència per al control de lloguers: El que has de saber

març 15, 2024 | Últimes entrades

La recent introducció del nou Índex de Preus de Referència per part del Secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, marca un abans i un després en el mercat de lloguers espanyol. Aquesta mesura, destinada a establir un preu màxim d’arrendament en zones declarades tensionades, promet ser un canvi significatiu per a propietaris i arrendataris per igual. En aquest article, explorarem en profunditat què significa aquesta nova regulació per als propietaris d’habitatges en lloguer i com Solfinc, amb la seva experiència en la gestió de lloguers, pot ajudar-te a navegar per aquestes aigües.

Introducció al nou Índex de Preus de Referència de lloguer

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest divendres 15 de març de 2024 la resolució que fa oficial l’Índex de referència del preu del lloguer, la forquilla de preus per als arrendaments que ha desenvolupat el Ministeri d’Habitatge i agenda urbana i que, per tant, ja està en vigor. Aquesta eina busca regular els preus màxims dels arrendaments en les comunitats autònomes que declarin zones tensionades. Aquesta mesura afectarà principalment els nous contractes d’arrendament d’habitatge en aquestes àrees, especialment aquelles propietats de grans tenidors i habitatges que no hagin estat llogats en els últims cinc anys.

Actualment, Catalunya destaca com l’única regió que ha implementat l’índex de referència per a preus de lloguer en 140 àrees designades com a zones tensionades, un detall que s’exposa en una segona resolució ministerial publicada en el BOE.

L’Índex de Preus de Referència no és un simple límit superior arbitrari; es basa en un sistema de rangs que considera múltiples característiques de l’habitatge, com la superfície, l’estat de conservació, la disponibilitat d’ascensor, aparcament, any de construcció, i zones comunes, entre d’altres. Aquesta metodologia busca evitar que habitatges de menor valor incrementin el seu preu injustament en ser comparats amb immobles de major qualitat en la mateixa zona.

El Secretari d’Estat d’Habitatge ha aclarit que aquest índex es fonamenta en dades tributàries, utilitzant l’última declaració de la renda dels propietaris, que per a enguany correspon a la de 2022. Aquest enfocament assegura una actualització anual de l’índex, mantenint els preus de lloguer en línia amb les realitats econòmiques i fiscals de cada propietari.

Tal com s’inclou en el BOE, «la fixació del límit màxim de la renda dels nous contractes d’arrendament d’habitatge en els supòsits recollits en el referit article 17.7 de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, es realitzarà d’acord amb l’aplicació en línia a la qual s’accedeix a través del portal d’Internet del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, prenent el valor superior del rang de valors individualitzats que resulten de la localització i les diferents característiques de l’habitatge objecte d’arrendament». Aquesta eina serà clau per a la consulta i l’anàlisi dels preus màxims de lloguer permesos en les zones tensionades.

A qui afecta la nova llei de lloguer?

La implementació de l’Índex de Preus de Referència per al control de lloguers marca un canvi significatiu en la gestió i fixació de preus en el mercat de lloguers, especialment dissenyat per a assegurar una equitat en les zones declarades tensionades. Aquest apartat té com a objectiu aclarir a qui impacta directament aquesta nova mesura i com s’aplica en diferents situacions.

Nous contractes d’arrendament en zones tensionades

Primordialment, la mesura incideix en els nous contractes d’arrendament d’habitatges situats en àrees designades com tensionades. Dins d’aquest grup, es distingeixen dues categories principals:

  1. Grans tenidors de propietats: Es consideren grans tenidors aquells que posseeixen cinc habitatges o més. Per a aquestes entitats o individus, l’índex estableix un rang de preu de referència, que defineix un límit màxim i mínim per a la renda. Aquest rang s’aplicarà independentment de la història de lloguer prèvia de la propietat.
  2. Habitatges no llogats en els últims cinc anys: Per a les propietats que no han estat objecte d’un contracte d’arrendament en els últims cinc anys, siguin de grans tenidors o no, també s’aplica l’índex de referència. Això significa que el preu de lloguer haurà de situar-se dins dels límits establerts per aquest índex, basant-se en les característiques específiques i ubicació de l’habitatge.

Habitatges recentment llogats

Per als habitatges que han estat llogats en els últims cinc anys, l’aplicació de l’índex varia segons el propietari sigui o no un gran tenidor.

  1. Propietaris que no són grans tenidors: En aquests casos, el preu de lloguer es basarà en l’última renda cobrada, amb una actualització segons l’Índex de Preus al Consum (IPC).
  2. Grans tenidors: Aquí, el preu aplicable serà el més baix entre l’última renda cobrada o el límit establert per l’índex de referència.

Aquesta diferenciació té com a fi última promoure un mercat de lloguers més just i accessible, impedint increments desproporcionats en les rendes i assegurant que els preus es mantinguin alineats amb les realitats del mercat i les necessitats de la comunitat. Amb aquestes mesures, es busca protegir els inquilins en zones d’alta demanda, al mateix temps que es proporciona als propietaris un marc clar per a la fixació de preus dels seus habitatges en lloguer.

Impacte en zones no tensionades

És crucial entendre que els habitatges situats fora de les zones tensionades no estaran subjectes a les mesures de contenció de rendes introduïdes per la “Llei pel Dret a l’Habitatge”. En aquests casos, l’Índex de Referència servirà merament com una eina informativa, permetent a les parts pactar la renda que considerin adequada. Això subratlla la importància d’estar informat sobre la classificació de la seva propietat per a prendre decisions de lloguer informades.

Catalunya i la declaració de zones tensionades

Un exemple notable de com s’està implementant aquesta mesura és Catalunya, que ha sol·licitat la declaració de zones tensionadas en 140 municipis. L’aprovació i publicació en el BOE d’aquesta sol·licitud és ja un fet, per la qual cosa ja es pot dur a terme l’aplicació general de l’índex.

Davant aquests canvis, els propietaris han d’avaluar com els seus habitatges s’ajusten als nous criteris de l’índex. És recomanable revisar les característiques específiques de cada propietat i considerar possibles millores o ajustos per a assegurar que el preu de lloguer reflecteixi justament el seu valor en el mercat ajustat per l’índex. La transparència i l’adaptabilitat seran essencials per a mantenir la competitivitat i rendibilitat de les propietats en lloguer.

Vigència de tres anys

El límit aplicat als lloguers tindrà una durada de tres anys, coincidint amb el temps que romandrà activa la designació d’una zona com a àrea tensionada després de la seva publicació oficial.

No obstant això, aquesta designació pot ser estesa per períodes anuals després dels tres anys inicials, sempre que persisteixin les condicions que van portar a aquesta designació i es presenti una justificació adequada de les polítiques i accions governamentals empreses per a abordar o millorar la situació des de la declaració anterior, tal com es detalla en la Llei d’Habitatge.

Com pot ajudar-te Solfinc?

A Solfinc, comprenem que aquestes noves regulacions poden generar incertesa entre els propietaris. El nostre equip d’experts és aquí per a oferir-te l’assessorament necessari per a adaptar les teves estratègies de lloguer a aquest nou escenari. Des d’avaluacions personalitzades de les teves propietats fins a consells pràctics sobre com maximitzar la teva rendibilitat dins del marc legal actual, estem compromesos a assegurar que les teves inversions immobiliàries continuïn sent fructíferes.

La implementació del nou Índex de Preus de Referència és un canvi significatiu en el panorama del mercat de lloguers a Espanya. Mentre que l’objectiu d’aquesta mesura és protegir els arrendataris en zones d’alta tensió, és vital que els propietaris es mantinguin informats i adaptin les seves estratègies d’acord. A Solfinc, som aquí per a guiar-te a través d’aquest nou capítol en la gestió de propietats, assegurant que les teves inversions continuïn prosperant en un mercat en constant evolució.

Per a qualsevol dubte o consulta addicional, no dubtis a contactar amb nosaltres. El nostre equip està llest per a proporcionar-te l’assessoria i el suport que necessites per a navegar per aquests canvis amb confiança i èxit.
Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

En la sempre vibrant i cosmopolita ciutat de Barcelona, una tendència emergent està guanyant popularitat entre els joves professionals i estudiants: el coliving. Aquesta innovadora manera de viure combina la comoditat d'una llar amb serveis compartits i un ambient...

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Comprar la teva primera llar a Barcelona pot ser un emocionant però també un procés complex ple de decisions importants. Des de triar la ubicació adequada fins a entendre els tràmits legals i financers, cada pas és crucial per a garantir una compra reeixida i...