Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Instal·lació d’espiells digitals en comunitats de veïns: Què diu la llei?

jul. 4, 2024 | Comunitats, Últimes entrades

La seguretat en les comunitats de veïns és una preocupació creixent, i amb la tecnologia avançant amb passes de gegant, els espiells digitals es presenten com una solució innovadora. No obstant això, la seva instal·lació implica consideracions legals que han de ser enteses pels propietaris. Aquest article de Solfinc, experts en administració de comunitats, ofereix una guia clara sobre la legalitat i els aspectes pràctics d’instal·lar espiells digitals en el teu edifici.

Què és un espiell digital?

Un espiell digital és un dispositiu de seguretat electrònica que reemplaça l’espiell tradicional. Ofereix funcions com a càmeres d’alta resolució, gravació de vídeo i a vegades connexió a Internet per a enviar imatges en temps real a dispositius mòbils. Aquestes característiques permeten als residents veure qui està a l’altre costat de la porta sense necessitat d’estar físicament prop d’ella.

Aspectes legals de la instal·lació d’espiells digitals

Consentiment de la comunitat

Segons la legislació vigent de la Llei de Propietat Horitzontal, la instal·lació de dispositius que alterin la façana exterior de l’edifici o les zones comunes necessita l’aprovació de la junta de propietaris. Segons la Llei de Propietat Horitzontal, és obligatori comptar amb el vot favorable d’almenys el 60% dels propietaris per a poder procedir amb instal·lacions que afectin les zones comunes o la façana de l’edifici.

En el cas dels espiells digitals, si només afecten la porta del mateix immoble i no a elements comuns o l’estètica de l’edifici, generalment no requereix una aprovació en junta, sempre que no es realitzin perforacions o canvis a la porta que siguin visibles des de l’exterior.

Protecció de dades i privacitat

Els espiells digitals han de complir amb el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD). Això és especialment crític quan les càmeres poden captar imatges de zones comunes o de la via pública. Recentment, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va sancionar a un individu per instal·lar un espiell que gravava el replà comú, la qual cosa demostra la importància d’assegurar que qualsevol dispositiu instal·lat no envaeixi la privacitat d’altres veïns ni capti imatges sense el consentiment explícit de les persones afectades.

Normativa i recomanacions tècniques

L’article 22 de la Llei de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals estableix que no es poden obtenir imatges d’espais privatius de tercers o públics sense una causa justificada i degudament acreditada. Això reforça la necessitat de configurar i orientar correctament els espiells digitals per a evitar infraccions legals.

Instalar mirilla digital

Avantatges d’instal·lar un espiell digital

Millora de la seguretat

Els espiells digitals permeten una visualització més clara de qui s’acosta a la teva porta, fins i tot en condicions de baixa lluminositat, la qual cosa augmenta significativament la seguretat personal i la de les teves propietats.

Comoditat i accessibilitat

Per a persones amb mobilitat reduïda o que requereixin facilitats addicionals, els espiells digitals representen una eina d’accessibilitat, permetent veure des de dispositius connectats qui truca a la porta sense necessitat d’acostar-se físicament a ella.

Valor afegit a la propietat

La instal·lació de tecnologies modernes a l’habitatge no només millora la qualitat de vida, sinó que també pot augmentar el valor de mercat de la propietat, fent-la més atractiva per a futurs compradors o arrendataris.

Conclusió

La instal·lació d’espiells digitals en comunitats de veïns és una mesura que, a més d’incrementar la seguretat, ha de realitzar-se amb un coneixement adequat de les implicacions legals. Des de Solfinc, recomanem a tots els propietaris que considerin aquesta opció, consultin amb la nostra gestió de comunitats per a assegurar un procés conforme a la legalitat i eficient. Protegeix la teva llar i a la teva família amb solucions que la tecnologia moderna posa a la teva disposició, sempre dins del marc legal vigent.

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Per a què serveix la nota simple d’un habitatge?

Benvingut al blog de Solfinc! Si alguna vegada has pensat a comprar un habitatge a Barcelona, segurament t'has trobat amb termes legals que poden semblar confusos. Un dels documents més importants en qualsevol transacció immobiliària és la nota simple. Saps per a què...

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

Pot qualsevol empresa fer modificacions als ascensors?

A Solfinc, sabem que la seguretat i el bon funcionament dels ascensors a la teva comunitat són essencials. Els nostres administradors de comunitats estan sempre al dia amb les últimes normatives i regulacions per assegurar-te la millor gestió. El passat 1 de juliol va...

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Com vendre el teu pis més ràpid i a un preu millor

Vendre un pis de manera ràpida i obtenir el millor preu possible pot ser tot un desafiament, però amb les estratègies adequades, és totalment assolible. En aquest article, explorarem consells efectius que t'ajudaran a optimitzar el procés de venda, assegurant els...