La “nova normalitat” o “represa” a Catalunya. Quins canvis implica entrar en aquesta nova fase?

juny 19, 2020 | Últimes entrades

La fase 3 de desescalada ha durat a part de Catalunya menys d’un dia. Des de la passada mitjanit, regeix la nova etapa de reprendre la vida normal, la de “represa”, regulada per la Generalitat. L’objectiu és que es respectin criteris clars de prevenció de la transmissió de virus i el sentit comú, encara que la normativa estableix condicionants. L’eix sobre el qual gira és que es mantingui sempre en la mesura possible la distància d’1,5 metres entre persones o una superfície de 2,5 metres quadrats per persona.

Però… Quins canvis es realitzen en aquesta nova etapa?

Primer de tot, es demana responsabilitat als ciutadans en els següents aspectes:

  • Respectar la higiene de mans
  • No tossir a l’aire
  • Mantenir els grups de convivència els més estables possible
  • Minimitzar els contactes socials diaris
  • Respectar la distància física de seguretat
  • Utilitza la mascareta sempre que sigui necessari i no es pugui respectar la distància mínima
  • Fer en el possible les activitats a l’aire lliure (ja que hi ha menys risc de contagi que en llocs tancats)
  • Ventilar espais tancats i netejar bé les superfícies
  • Aïllar i avisar els serveis de salut en cas de presentar símptomes de virus (febre, tos, falta d’aire, perdre el gust o l’olfacte …)

Un sistema sanitari reforçat

El sistema sanitari actual és diferent al d’abans de l’epidèmia, ja que s’ha reforçat i té capacitat diagnòstica suficient per a un augment de casos.

S’ha fet un pla per als centres de salut en el qual se’ls assigna el color verd, ambre i vermell, segons tinguessin zero casos de virus, un o més. Més de la meitat estan en verd o ambre i poden recuperar les visites de familiars i activitats. A més, s’estan realitzant plans de contingència pels CAPs, hospitals i residències per a preparar-se bé per si tornés a haver-hi molts positius. L’objectiu seria atendre’ls sense haver de parar de nou tota la resta d’assistència sanitària.

Com afecta aquesta nova fase en la revetlla i Sant Joan?

S’insisteix en tenir responsabilitat en les festes que estan per arribar i adverteixen que no hem de tornar enrere.

Pel que fa a la distància i l’ús de la mascareta…

S’ha de garantir una distància de seguretat d’1,5 metres com a mínim, independentment de si l’àmbit és social o laboral. Si no es pogués garantir aquesta distància, s’ha de fer servir mascareta. No es podrà estar a menys d’un metre en espais tancats de ningú que no siguin persones amb les quals es manté una relació o contacte proper molt habitual (excepte activitats professionals, com les de tenir cura de persones).

La mascareta cal usar-a partir dels 6 anys al carrer i espais oberts i tancats sempre que entre persones sense relació propera molt habitual no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres. Serà obligatòria en tot transport, excepte que tots els ocupants del vehicle tinguin aquest contacte o relació molt habitual. No cal usar-la en llocs on es mengi o begui ni a fer esport a l’aire lliure.

Es poden fer reunions?

Es poden fer reunions familiars, socials i esportives, sempre que no hi hagi aglomeracions, que serien en cas que no es respectés la distància de seguretat esmentada. L’administració podrà limitar l’accés a espais naturals, platges o altres si no es pot garantir que no hi hagi aglomeració.

Com serà l’aforament en establiments?

Tots els espais d’aforament (inclosos restaurants i fires) tindran de termini fins al dia 25 per adaptar-s’hi. Mentrestant, han de complir amb un aforament del 50% dels locals tancats i del 75% dels espais oberts.

Després del dia 25 no hi haurà restricció d’aforament i s’apel·larà a la responsabilitat del ciutadà.

Atès que en restaurants i hostaleria (a l’aire lliure o tancats) és inviable utilitzar mascareta, han de garantir els 1,5 m entre persones o grups. Per això s’aconsella fomentar la reserva prèvia.

Pel que fa a la mobilitat i prudència…

No hi ha ja restriccions i s’espera una elevada mobilitat fins a Sant Joan, per la qual cosa es demana responsabilitat i prudència a la carretera. Els Mossos faran controls a les carreteres per controlar la mobilitat.

És obligatori tenir extintors a la comunitat de propietaris?

És obligatori tenir extintors a la comunitat de propietaris?

La seguretat en una comunitat de propietaris és una responsabilitat compartida, i els extintors tenen un paper crucial en la protecció de tots els residents. Ja tractem en un article anterior la normativa de la protecció contra incendis als pàrquings. En aquest...