Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

La renovació del lloguer pujarà un màxim del 2% fins al 30 de juny

març 30, 2022 | Lloguer, Patrimoni

S’ha publicat al BOE el Reial decret llei 6/2022, que incorpora mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques 0. milions d?euros. La majoria van encaminades a reduir en els propers tres mesos la despesa de les llars, com la bonificació al combustible o els canvis al mercat de l’electricitat per abaratir la factura. Per a l’arrendament d’habitatges, la renovació dels contractes es desvincula de la taxa de l’IPC fins al 30 de juny, per deixar-ho en una pujada màxima del 2%.

L’anomenat ‘Pla de Xoc de Resposta a la Guerra’ tindrà un cost de 16.000 milions d’euros, segons ha avançat el president del Govern. “Aquest pla de xoc es basa en cinc eixos que abasten ajudes a famílies, treballadors, desplaçats i al teixit empresarial, així com mesures en matèria de transports, ciberseguretat i energia”, va avançar Pedro Sánchez. Cal destacar que Calviño va assegurar que les mesures es finançaran amb càrrec als Pressupostos i va afirmar que s’aniran adaptant les mesures segons evolucioni la situació.
El pla durarà inicialment fins al 30 de juny, amb uns 6.000 milions en ajudes directes i rebaixa d’impostos, segons va xifrar el president, i 10.000 milions més en crèdits ICO per esmorteir impacte crisi.

Resum de les mesures del lloguer

Entre altres mesures econòmiques i socials, l’article 46 estableix una mesura extraordinària quant a l’increment màxim de l’IPC en aquells contractes d’arrendament d’habitatge la renda dels quals hagi de ser actualitzada durant el període comprès entre els dies 1 d’abril i 30 de juny de 2022.

Aquesta mesura no té caràcter retroactiu, per això les actualitzacions practicades abans de l’1 d’abril no es veuen afectades.

La normadiferència entre arrendador «gran tenidor» i la resta d’arrendadors, si bé en tots els supòsits estableix un sostre màxim d’increment del 2%, que és el sostre màxim de l’Índex de Garantia de Competitivitat.

  • Arrendadors «grans tenidors»: L’actualització no podrà superar el 2%. En aquest sentit, heu de tenir en compte que s’entendrà com a «gran tenidor» a efectes d’aquest article la persona física o jurídica que sigui titular de més de 10 immobles urbans d’ús residencial o una superfície construïda de més de 1.500 m2 d’ús residencial , excloent en tot cas garatges i trasters.
  • Resta d’arrendadors:
    • Les parts podran pactar el percentatge màxim d’actualització per IPC.
    • En cas que les parts no arribin a un acord, el límit màxim d’actualització serà també del 2%.

Es desvinculen les rendes del lloguer de la taxa d’inflació

Per al mercat d’arrendament d’habitatges incorpora una limitació del 2% a la pujada de les rendes en la renovació dels contractes, desvinculant-lo de la inflació durant els propers tres mesos, fins al 30 de juny.

El febrer passat, la inflació es va anotar un nou rècord des dels anys 80 del 7,6%. Això ha suposat que els llogaters a qui els va tocar la revisió anual del seu contracte d’arrendament van veure augmentar el lloguer mensual en 53 euros de mitjana a partir, uns 636 euros l’any.

La nova dada de l’PC de març s’ha comunicat avui, 30 de març, una nova màxima de la inflació del 9,8%. Si aquest Pla de Resposta entra en vigor des de l’1 d’abril, la taxa d’inflació del març sí que afectarà els contractes de lloguer als quals els toqui la revisió anual referenciada a l’IPC. Però si apliquem aquest límit del 2% d’increment de la renda als lloguers mitjans al març,la pujada a nivell nacional es quedaria en uns 14 euros al mes, és a dir, uns 168 euros anuals.

A ciutats com Barcelona o Madrid, l’increment de les rendes del lloguer en la renovació de contractes estaria ‘topat’ entre els 16 i els 18 euros mensuals, fet que suposa entre 192 i els 216 euros anuals més .

Altres mesures que afectaran les llars serà l’augment en un 15% de la quantia de l’Ingrés Mínim Vital per arribar a més famílies vulnerables. També, amplien els descomptes i beneficis per al bo social elèctric  a 600.000 noves famílies, de manera que l’Executiu calcula que arribarà als 1,9 milions de llars.

Els experts diuen que la mesura es artificial i perjudica els propietaris

Per aFrancisco Iñareta, portaveu d’idealista, “el Govern torna a carregar sobre els propietaris particulars allò que és responsabilitat de l’Administració i obliga que no es compleixi la clàusula d’actualització dels contractes de lloguer. A falta de conèixer la lletra petita de la mesura, l’anunci suposa una nova garrotada per als arrendadors, que de nou tornen a veure com canvien les regles a meitat de partit i que en molts casos provocarà la retirada dels seus habitatges del mercat davant la evident inseguretat legal que suposa”.

“L’efecte que pot aconseguir pot ser just l’invers al desitjat. L’experiència viscuda a Catalunya ha demostrat que qualsevol mesura no incentivadora al mercat del lloguer té conseqüències immediates com la retirada de producte del mercat, la pujada dels preus i la dificultat a l’accés per a les persones que busquen un habitatge de lloguer, especialment per als més vulnerables”, ha concretat Iñareta.

Per a la Associació de Propietaris d’Habitatge en Lloguer (ASVAL) “la majoria dels propietaris mai no trasllada de forma completa els increments de l’IPC a les rendes dels seus lloguers. Amb l’aprovació d’aquesta mesura, es carrega els propietaris d’habitatge de lloguer amb el problema social de l’habitatge quan és responsabilitat de les administracions públiques. Això se suma a l’actual marc regulador, que pressiona el propietari, cosa que redundarà en una reducció de l’oferta”.

El sector del lloguer, com a indústria, també està patint la pujada de costos, com en electricitat, gas i materials. Mesures d’aquest tipus, juntament amb la inseguretat jurídica, només provocaran, a mitjà i llarg termini, una limitació i encariment de l’oferta d’habitatge de lloguer, i demanen que el més apropiat seria limitar la pujada de rendes a l’increment de la inflació subjacent (al febrer va ser del 3%).

Altres experts opinen“aquesta mesura planteja seriosos dubtes legals, ja que la possibilitat d’actualitzar els lloguers segons l’IPC en aquells contractes que així ho estableixin es recull a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). I el seu impacte serà difícil de mesurar, ja que en situacions tan complicades com la que vivim, bona part dels propietaris prefereixen no traslladar les pujades de l’IPC als llogaters a canvi d’estabilitat i tranquil·litat en el cas que aquests tinguin un perfil solvent” .

“Aquest Govern té una tendència a traslladar al sector privat les eventuals solucions al problema del lloguer, quan el nostre mercat està compost en un 80% per propietaris particulars que també pateixen les conseqüències d’una alta inflació, a més d’altres problemes com impagaments, ocupació, etcètera. Si volem lloguers més assequibles cal apostar per mesures que fomentin l’oferta i que donin seguretat als propietaris, siguin particulars o professionals”, concreten els experts.

Altres mesures laborals i en matèria d’energia i transport

Altres mesures que ajudaran a reduir la despesa de les llars passen per unabonificació per a tots els conductors, amb un mínim de 20 cèntims el litre de combustible. El Govern aplicarà una rebaixa de 15 cèntims i les petrolieres, un mínim de 5 cèntims.

Pel que fa a la factura de la llum, ha avançat que Espanya i Portugal “presentaran conjuntament una mesura excepcional i temporal per fixar un preu de referència del gas”, queabarat el preu final de l’electricitat.

Aquesta mesura “no suposa subvencionar el gas, no trenca els incentius per a les renovables ni els fluxos elèctrics entre països i permetrà a Espanya i Portugal rebaixar significativament els preus de l’electricitat de manera immediata sense distorsionar el mercat de l’electricitat d’Europa”, ha assegurat Sánchez durant l´esdeveniment.

A més, es pròrroga fins al 30 de juny de la rebaixa impositiva a la factura de la llum del tipus de l’IVA al 10% per als petits consumidors, l’impost especial a l’Electricitat al 0,5%, així com la suspensió de l’impost a la generació elèctrica.

D’altra banda, al mercat laboral ha plantejat mesures per limitar els acomiadaments fins al juny, i ha avançat que es tornarà a acudir a la figura dels ERTE perquè les empreses evitin la destrucció de llocs de treball durant aquests mesos.

A més, s’obre una nova línia d’avals de crèdits ICO per una quantitat de 10.000 milions d’euros per cobrir necessitats de liquiditat provocades per l’augment temporal del cost de l’energia i els combustibles i s’estén el termini de venciment dels préstecs avalats per l’ICO i el termini de carència per als sectors més afectats.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per a l’engròs contingut del sector.

Font: Idealista.

Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...