Anul·lat el decret que obliga a oferir lloguer social

febr. 10, 2021 | Últimes entrades, Últimes entrades

El Tribunal Constitucional ha anul·lat avui el decret 17/2019 i el 1/2020 de la Generalitat a través dels quals s’obligava als grans tenidors a oferir un lloguer social als inquilins morosos, o amb el contracte vençut i als qui hagin ocupat il·legalment un immoble quan acreditessin manca de recursos que els col·loqui en situació d’exclusió residencial.

Ara, el Ple del tribunal de garanties l’ha anul·lat sota l’argument que ho va fer a través d’un decret llei quan la via adequada era la seva aprovació per llei. “No concorren els requisits del pressupost habilitant que exigeix l’art. 86.1 CE per regular la matèria sobre les mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, resultant insuficient el rang de la norma “, ha assenyalat el tribunal en una nota de premsa.

El Tribunal Constitucional considera que aquesta regulació no podia fer-se per decret, sinó mitjançant una llei

Els magistrats han considerat que no es poden adoptar per decret mesures que afecten i restringeixen drets, en aquest cas el dret de propietat, que l’article 33 de la Constitució estableix que només es pot restringir per llei. Fonts del tribunal han assenyalat que algunes mesures podien ser sensates, però no així la via legal per prendre-les.

El decret introduïa les bases del control de rendes, ja que obligava a publicar l’índex de referència del lloguer en els anuncis dels pisos i als incloure’l en els contractes d’arrendament. La part més polèmica, però, era l’obligació imposada als propietaris de més de 15 immobles d’oferir un lloguer social a inquilins morosos o ocupants il·legals dels seus habitatges, amb una vigència de 7 anys (5 si el gran propietari és una persona física), i l’obligació de renovar-al seu venciment.

La norma també ampliava el dret de tempteig i retracte a favor de la Generalitat en la transmissió d’habitatges adquirits en processos d’execució hipotecària o mitjançant compensació o pagament d’hipoteques. Així, donava a la Generalitat aquest dret fins 2027, en la primera i en les transmissions posteriors de l’immoble.

Els decrets forçaven a grans propietaris a llogar pisos a baix preu a inquilins morosos i okupes

Els representants el sector immobiliari, en peu de guerra des de fa mesos contra la política d’habitatge de la Generalitat. Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat de Barcelona, va assenyalar que encara que el motiu al·legat és formal segurament han pesat en l’ànim de tribunal valoracions jurídiques com les que va realitzar el Consell de Garanties Estatutàries de Parlament, que assenyalaven que es produïa una expropiació temporal de l’habitatge, sense encaix en l’ordenament jurídic. Segons la seva opinió, els decrets traslladen als propietaris el cost de crear un parc d’habitatge social, que ha d’assumir la administració.

Si necessites informació sobre aquest tema o qualsevol altre, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina web o trucant-nos al 93 458 83 05.

D’altra banda, segueix el nostre contingut al BlocFacebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Ha entrat en vigor la nova Llei d'Habitatge que entra en vigor demà. A continuació, us presentem les preguntes més recurrents que hem rebut sobre la nova llei. Quan ha entrat en vigor la nova llei d'habitatge? La llei va entrar en vigor el dia 26 de maig de 2023 però,...

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

En els darrers anys, l'habitatge s'ha convertit en un dels temes més importants i polèmics a la societat. Els preus alts, la manca d'accessibilitat i les dificultats per trobar una llar adequada han generat preocupació i malestar entre la població. Tot i això,...