La renovació del lloguer continua limitada al 2%, mentre que l’IPC es modera al 7,3% a l’octubre

nov. 16, 2022 | Lloguer, Patrimoni

Es compleixen vuit mesos de l’aplicació del decret del Govern en resposta a les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna, renovat al juny, amb mesures com els descomptes en transports urbans (en marxa des del setembre), la rebaixa als automòbils en proveir combustible o el límit a l’IPC del lloguer.

El termini del límit del 2% per a la pujada de les rendes als contractes de lloguer d’habitatges de llarga estada que els toqui la renovació anual vinculada a l’Índex de Preus al Consum (IPC) conclou el proper 31 de desembre, però el Govern encara no ha decidit si renovarà aquest control als preus dels arrendaments.

Amb l’actual límit a l’IPC del lloguer del 2% vinculat a  l’Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), la renovació de l’arrendament d’un habitatge tipus pis de dues habitacions passarà a tenir una recta actualitat d’uns 714 euros al mes a nivell nacional, només 14 euros més cada mes (de mitjana), cosa que equival a una pujada de 168 euros a l’any segons un estudi d’Idealista. Tot i el mateix tipus d’increment, la renda actualitzada no és igual a tot Espanya.

A la ciutat de Barcelona es registren els increments més grans, ja que el preu dels contractes d’arrendament a final del 2021 estava entre els més alts d’Espanya. Els lloguers mitjans pujaran més de 240 euros a l’any, passant a tenir rendes mensuals al voltant dels 1.050 euros/mes.

UNA RENOVACIÓ DE RENDES VINCULADA A IPC HAURIA SUPOSAT UN INCREMENT DE 650 EUROS MÉS A L’ANY

Després de conèixer-se la dada definitiva d’evolució de l’Índex de Preus al Consum (IPC) a l’octubre, que confirma la seva taxa al 7,3%, es pot calcular com hagués afectat la renovació dels contractes de lloguer referenciats a aquest índex sense el límit de pujada del lloguer. Tot i que la inflació ha moderat el seu creixement en comparació dels mesos anteriors (setembre va tancar al 8,9% i al juliol va tocar sostre al 10,8%), una renovació de rendes a aquest tipus hauria suposat un increment mitjà de 650 euros anuals.

Amb la limitació actual del 2%, el lloguer mitjà establert a 1051€ ha rebut una pujada anual de 247€ però si s’hagués aplicat l’IPC d’octubre, amb el 7,3%, s’haurien experimentat increments anuals que superarien els 900 euros a l’any, i deixarien unes rendes mensuals actualitzades als 1.105 euros/mes aproximadament, més de 650 euros a l’any de diferència amb l’actual límit del 2%.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.

 

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Ha entrat en vigor la nova Llei d'Habitatge que entra en vigor demà. A continuació, us presentem les preguntes més recurrents que hem rebut sobre la nova llei. Quan ha entrat en vigor la nova llei d'habitatge? La llei va entrar en vigor el dia 26 de maig de 2023 però,...

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

En els darrers anys, l'habitatge s'ha convertit en un dels temes més importants i polèmics a la societat. Els preus alts, la manca d'accessibilitat i les dificultats per trobar una llar adequada han generat preocupació i malestar entre la població. Tot i això,...