Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Només el 4% de locals comercials a Espanya poden obtenir cèdula d’habitabilitat

des. 19, 2023 | Inmobiliaria, Patrimoni

La transformació de locals comercials en habitatges representa una oportunitat estratègica per abordar la creixent demanda d’habitatges a Espanya, ja que hi ha prop de 50.000 locals comercials buits a les ciutats espanyoles més grans, 20% del total. Tot i això, les traves administratives tanquen el pas a una de les vies més senzilles d’augmentar el parc d’habitatges d’Espanya.

S’ha realitzat una anàlisi centrada en 253.000 locals a les dotze ciutats més grans d’Espanya, abastant aproximadament el 25% del total de locals comercials del país. Sorprenentment, només el 4% d’aquests locals pot obtenir una cèdula d’habitabilitat, cosa que limita considerablement la viabilitat de convertir-los en habitatges.

Barreres Administratives i Cédula d’Habitabilitat a locals comercials

Desafiaments Legals i Administratius

Canviar lús de locals comercials a habitatges enfronta barreres legals i administratives significatives. És essencial modificar el Codi tècnic d’edificació i les regulacions urbanístiques locals per desbloquejar aquest recurs potencial d’habitatges.

Ubicacions i problemes d’adequació

L’estudi classifica el 20% dels locals com a excel·lentment ubicats, el 36% com a ben ubicats, i el 16% com a mal ubicats. En aquest context, sorgeix la pregunta: Com adaptar eficientment aquests locals a habitatges habitables?

Oportunitats i Solucions per als locals comercials

Transformació a Habitatges Diàfanes

La proposta de transformar aquests locals en vivendes diàfanes, tipus loft, es presenta com una solució versàtil. Aquest enfocament no ofereix només un espai habitable, sinó que també podria ser la resposta a les necessitats d’habitatge accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Costos i Potencial Social

Tot i que l’adaptació d’un local podria costar uns 60.000 euros, aquesta inversió podria tenir un impacte positiu tant per a llogaters com per a propietaris. A més, se suggereix que aquests espais podrien ser destinats a habitatges socials i accessibles, contribuint a abordar múltiples problemes a la societat.

Regulacions i limitacions dels locals comercials

Barreres Municipals i Codi Tècnic d’Edificació

Les regulacions municipals i el Codi Tècnic d’Edificació que data del 2006 presenten obstacles. Limitacions com la ventilació amb accés a un pati o posterior i la necessitat d’actualitzacions al codi representen desafiaments a superar per aprofitar completament aquest potencial.

Ocupació Post-pandèmia i Pretensions Econòmiques

L’augment de locals buits després de la pandèmia ha destacat la necessitat de solucions innovadores. Ajustar rendes i donar carències a llogaters hi ha ajudat, però les pretensions econòmiques d’alguns propietaris i la manca de demanda de certs negocis han contribuït al problema.

Conclusió

El canvi dús de locals comercials a habitatges a Espanya és una oportunitat que enfronta desafiaments considerables. Superar barreres legals i administratives, adaptar eficientment els locals i abordar les limitacions reguladores són passos crucials. Tot i els desafiaments, aquesta transformació podria no només revitalitzar locals comercials buits, sinó també oferir una solució valuosa a la crisi de vivenda a Espanya. La col·laboració entre el govern, el sector immobiliari i la societat en general és essencial per aprofitar al màxim aquesta oportunitat única.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

Subscriu-te a la nostra Newsletter per estar al dia sobre les notícies del sector immobiliari.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

En l'àmbit de l'administració de comunitats, una llicència d'obra és un document essencial emès per les autoritats pertinents que autoritza legalment l'execució de treballs de construcció, renovació o modificació en una propietat. Aquestes llicències garanteixen que...