Madrid declara la guerra a l’okupació i planteja canviar la llei al Govern

jul. 7, 2022 | Patrimoni, Últimes entrades

La Comunitat de Madrid està disposada a plantar cara a l’okupació, després que aquest tipus de delictes augmentés un 25% a la regió el 2022. De moment, el Govern Regional ha llançat una app perquè la policia pugui contactar amb el propietari si un veí alerta de l’okupació i també ha anunciat l’obertura de l’oficina de l’okupació. Ara, l’equip d’Isabel Díaz Ayusoha instat el Govern a canviar les lleis per protegir encara més el propietari.

okupació barcelonaEn concret, la regió planteja que l’okupa sigui desnonat de manera immediata si no mostra cap títol o document que acrediti que el propietari li ha permès residir-hi en un termini de 48 hores. Fins ara, els propietaris d’un primer habitatge són els que han de demostrar que no han permès a l’okupa fer ús del seu habitatge i això és molt complicat perquè les escriptures solen estar guardades als seus propis domicilis i no hi poden accedir a elles. Per aquest motiu, des de Sol defensen que sigui okupa qui hagi de demostrar en 48 hores que té dret a viure-hi.

D’aquesta manera, el PP de Madrid vol “invertir els principis” de l’actual llei orgànica per perseguir una cosa que qualifiquen com un “acte il·lícit que lesiona la propietat individual, cosa que és bàsica en una democràcia liberal”, segons informa Voz Pópuli.

Cal recordar que el fenomen de l’okupació és cada cop més freqüent al nostre país. De fet, un estudi realitzat recentment pel Ministeri d’Interior revelava 13.389 denúncies els nou primers mesos del 2021, fet que suposa un 20% més que durant l’any anterior. Si es compara amb les xifres conegudes fa cinc anys, el creixement de l’okupació és del 40%.

Els perjudicis per al propietari són múltiples. “Deixant de banda els problemes emocionals a què porta aquesta situació, un habitatge okupat triga, de mitjana, entre 3 i sis mesos a ser recuperat pel seu propietari, en el millor dels casos. A això haurem de sumar les despeses d’advocats,la quantioses reparacions que el propietari ha d’abordar després del desnonament, i, en el millor dels casos, el pagament de grans quantitats als responsables de l’okupació per a Estalviar-los aquest calvari i recuperar el seu habitatge en menys temps”, afirma Jesús Duque, vicepresident d’Alfa Immobiliària.

Per aquest motiu, la xarxa Alfa Immobiliària ha fet un estudi intern que xifra en un 30% el descompte que els propietaris estan disposats a fer a l’hora de vendre un habitatge okupat, i desfer-se del problema.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram Twitter per a més contingut del sector.

Font: Idealista.

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Ha entrat en vigor la nova Llei d'Habitatge que entra en vigor demà. A continuació, us presentem les preguntes més recurrents que hem rebut sobre la nova llei. Quan ha entrat en vigor la nova llei d'habitatge? La llei va entrar en vigor el dia 26 de maig de 2023 però,...

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

En els darrers anys, l'habitatge s'ha convertit en un dels temes més importants i polèmics a la societat. Els preus alts, la manca d'accessibilitat i les dificultats per trobar una llar adequada han generat preocupació i malestar entre la població. Tot i això,...