Barcelona és una de les ciutats més triades pels turistes per a passar les vacances perquè combina mar, cultura i innombrables possibilitats d’oci. Per tant, amb aquest article volem donar-te claus sobre com llogar un habitatge vacacional a Barcelona amb garanties d’èxit, tant si ets propietari com si desitges ser inquilí. A més, contribuiràs amb el fet que el turisme a Barcelona sigui més responsable i sostenible.
En els últims anys hi ha hagut una tendència d’oferir habitatges, per part de particulars, sense cap garantia. Això ha repercutit en externalitats negatives per als veïns d’aquests habitatges i, conseqüentment, en una política més restrictiva per part de l’ajuntament a causa de la proliferació d’habitatges il·legals, sobretot en el centre de la ciutat. Aquestes males pràctiques han fet que les persones que si estaven complint hagin de realitzar tràmits més exhaustius.
Davant aquesta situació, es valoren més els comercials immobiliaris amb una formació específica. No es tracta només d’oferir un habitatge vacacional en lloguer amb uns preus raonables, sinó que també aquest adaptada a les necessitats del mercat i prioritzant la relació comercial a mitjà i llarg termini perquè el negoci dels habitatges vacacionals compti amb el prestigi i suport ciutadà que mereix per a contribuir al desenvolupament econòmic de Barcelona.
Tràmits previs al lloguer de l’habitatge
Perquè el teu habitatge d’ús turístic sigui legal, ha de constar en el registre que ha habilitat l’Ajuntament de Barcelona i posseir la corresponent llicència, la qual es pot comprovar amb una simple consulta a la web. Aquest punt és previ a tots els altres perquè, en cas contrari, es considerarà que l’habitatge ofert és il·legal i podrà ser objecte de sancions econòmiques.
Per norma general en els habitatges vacacionals, els dies o mesos que la persona vagi a quedar-se solen pagar-se per endavant juntament amb una petita fiança que serà retornada en cas que no hi hagi desperfectes visibles. A més, caldrà realitzar-se un contracte degudament signat i validat conforme la legislació espanyola, que deixi ben clares les *clausulas a respectar. D’aquesta manera, ens estalviarem futurs problemes.
Un altre punt important a considerar és l’horitzó temporal i convé deixar ben clar que un habitatge vacacional no es mou pels mateixos barems que un pis convencional, per la qual cosa no té per què tenir el mateix cost de lloguer mensual. Els mesos de juliol i agost són els més cobejats pels turistes, considerats temporada alta, i és lògic que en funció de la demanda, el preu pugui pujar.
L’ús i gaudi de l’habitatge
Si ja fa falta anar amb compte amb l’habitatge quan som inquilins a llarg termini, cal ser-ho molt més quan som inquilins en un de curt termini. Cal vigilar amb el mobiliari i és important saber quina és l’ordenança de sorolls municipal per a no molestar els veïns i que l’experiència resulti positiva per a totes dues parts.
És imprescindible actuar amb honestedat des del principi, tant si som propietaris com si volem ser inquilins. En els habitatges vacacionals és obligatori que quedi clarament definit el màxim de persones que les poden ocupar, i cap de les parts hauria de saltar-se aquesta norma.
Finalment, és sempre súper important deixar l’habitatge tal com ens la hem trobat. Recordeu que, al cap i a la fi, això no és un hotel i som nosaltres els que ens hem de responsabilitzar de mantenir l’ordre.