En termes macroeconòmics, 2021 és un any que estarà clarament marcat per la incertesa respecte a l’evolució del mercat immobiliari a causa de la pandèmia, tant a Espanya com a nivell mundial.
Actualment observem una recuperació en “K” de l’economia, cosa que sorprèn a alguns analistes, amb uns sectors que s’estan recuperant molt per sobre del que s’havia previst mentre que, per contra, altres encara van haver d’afrontar mesos difícils o fins i tot s’han vist obligats a acceptar una disrupció dels seus models operatius que, avui dia, sembla definitiva.
Pel que fa al mercat immobiliari nacional, el mercat residencial és un dels sectors en què els indicadors es mostren moderadament positives per a 2021. Tant la demanda nacional com la internacional continua sent molt activa atès que la majoria de les transaccions immobiliàries són una conseqüència dels canvis de l’estructura familiar. Cal destacar que la relació de les persones amb les seves llars ha canviat, la pandèmia que vivim ha suposat noves necessitats de solucions residencials, un factor sobre el qual es recolzen els elevats índexs de demanda.
D’altra banda, l’excés de liquiditat dels mercats i els interessos històricament baixos continuaran cridant l’atenció d’inversors cap al mercat residencial. Aquest segment també s’ha vist influenciat per l’augment del crèdit per a l’habitatge l’any passat, una tendència que probablement es mantindrà al llarg de 2021. Tot i que els criteris de concessió són més restrictius pel que fa als límits en el LTV i les taxes d’esforç, el crèdit per a l’habitatge seguirà sent una opció perquè les famílies i joves comprin un habitatge, fet que suposa un factor determinant per a la dinamització del mercat residencial nacional.
El major desafiament del mercat immobiliari seguirà sent la limitació d’ofertes especialment en les solucions per a la classe mitjana. No obstant això, els promotors i els inversors estan apostant cada vegada més en aquest segment. Amb l’alentiment de la construcció en el sector turístic i de serveis, s’espera veure un augment significatiu de la capacitat productiva de nous habitatges.
A Espanya, un país el sistema econòmic està basat en el turisme i tot el que aquest sector comporta, la incertesa és més gran que en altres països europeus.
La situació actual està generant canvis en la demanda de l’habitatge, el que podria portar amb si un comportament asimètric en l’evolució dels preus. Aquesta situació de pandèmia ha portat els espanyols a optar per buscar el seu nou habitatge als afores dels nuclis urbans, fet que suposa un increment de la demanda a la perifèria en detriment dels nuclis urbans clàssics.
El mercat de lloguer , si es compara amb la compravenda i malgrat la moderació dels preus amb caigudes d’entre el 7% i el 5% en ciutats com Madrid o Barcelona, continua exigint una major taxa d’esforç per part dels espanyols. A això, hem d’afegir l’increment de l’oferta de lloguer d’habitatges provinents del mercat de lloguer turístic.
En qualsevol cas, la compravenda continua sent l’opció preferida pels espanyols a l’hora de canviar d’habitatge. Això requereix disposar d’estalvis suficients per poder fer front tant al 20% de la valor de taxació de l’immoble que els bancs exigeixen com a entrada i al 10% addicional per solucionar el pagament d’impostos i taxes. Malgrat tot això, si bé és cert que es requereix un major esforç econòmic inicial, la veritat és que es veu recompensat amb una menor taxa d’esforç en el llarg termini, i que es veurà reflectit en la renda mensual de les famílies davant a la del lloguer que, com s’ha demostrat, és superior.
2021 serà un any ple de reptes i d’aprenentatge per a tots nosaltres. No obstant això, el sector immobiliari tindrà l’oportunitat de posicionar-se, un cop més, com a pilar estratègic de la recuperació econòmica i social d’Espanya. Si bé és cert que hi ha incertesa i que s’ha reduït la demanda, la realitat és que la situació del mercat immobiliari al llarg del 2021 va proporcionar grans oportunitats per als inversors.
D’altra banda, segueix el nostre contingut al Blog, Facebook, Instagram o Twitter per a més contingut de el sector.