Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

NOU DECRET DE LLOGUER TURÍSTIC D’HABITACIONS, EN QUÈ CONSISTEIX?

ag. 12, 2020 | Últimes entrades

Aquest dimarts 4 d’Agost de 2020 s’ha aprovat el nou decret de turisme de Catalunya. Principalment incorpora la figura de llar compartida, permetent que qualsevol persona llogui el seu habitatge amb finalitats turístiques (més en concret, al lloguer turístic d’habitacions), encara que estarà sotmesa a algunes limitacions: l’immoble haurà de ser l’habitatge principal del titular i aquest tan sols podrà compartir aquest pis amb un màxim de quatre persones, amb estades iguals o inferiors a 31 dies. A més, el titular haurà de residir i compartir l’habitatge amb els turistes i haurà de comptar amb una cèdula d’habitabilitat com a únic requisit per a poder llogar el seu habitatge, al marge d’estar inscrit en un registre de lloguer turístic que han d’elaborar els ajuntaments (cal tenir en compte que aquest apartat de la nova normativa no entrarà en funcionament fins dins d’un any, període en el qual deu els ajuntaments han d’assumir aquesta tipologia d’allotjament turístic).

Aquest decret aplana el camí a les plataformes d’hostalatge com Airbnb, ja que normalitza l’existència d’aquesta mena d’establiment que podrà utilitzar les plataformes per a publicitar l’oferta i posar en contacte a arrendatari i arrendador.

Què és “l’allotjament singular”?

El nou decret crea la figura de l’allotjament singular. Es tracta d’allotjaments que no encaixen en cap de les modalitats actuals d’allotjaments turístics, com les cabanyes en els arbres, les barraques de pedra seca entre vinyes o les coves. Podran tenir una capacitat màxima per a sis places i haurà de situar-se fora de vehicles, aeronaus o embarcacions, així com edificis convencionals.

Quant a la resta d’allotjaments?

Pel que fa als habitatges d’ús turístic convencional, no podran ser ocupades amb més places que les establertes en la cèdula d’habitabilitat i la seva capacitat màxima no podran excedir de 15 persones. En el cas dels establiments rurals, el límit s’estableix en 20 persones i podrà realitzar altres activitats en la mateixa finca. A més, en els allotjaments a l’aire lliure, s’estableix una nova regulació per a les àrees d’acolliment d’autocaravanes en trànsit amb un temps màxim d’estada de 48 hores. Els càmpings canviaran les categories per estrelles –com els hotels– i es classificaran des de les dues fins a les cinc estrelles.

Prevenció de frau

Una part del decret es dedica a la prevenció del frau i la comercialització il·legal. Es concreta que els operadors estaran sotmesos al règim jurídic del decret, tant els situats a Catalunya com els de fora que realitzin intermediació en apartaments situats a Catalunya. Així mateix, es reforça el principi que l’economia digital relacionada amb l’activitat turística tindrà l’obligació de respectar la legalitat turística vigent. En aquest sentit, dóna seguretat jurídica als ajuntaments per a imposar tot tipus de sancions previstes en la llei de turisme, encara que d’altra banda, exclou les garanties dels drets dels consumidors i usuaris i suprimeix les obligacions de les reserves d’allotjaments per ser una qüestió que correspon a la normativa de consum.

Tot té el seu costat bo i el seu costat dolent. És per això que l’Ajuntament de Barcelona està en contra d’aquest nou decret i està planejant prendre mesures sobre aquest tema. Pots llegir més sobre aquest tema fent clic a aquest enllaç.

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Comprar la teva primera llar a Barcelona pot ser un emocionant però també un procés complex ple de decisions importants. Des de triar la ubicació adequada fins a entendre els tràmits legals i financers, cada pas és crucial per a garantir una compra reeixida i...

Què és el home staging?

Què és el home staging?

En el competitiu mercat immobiliari de Barcelona, diferenciar-se és clau per a captar l'atenció de potencials compradors i aconseguir vendes reeixides. En aquest context, emergeix el home staging com una poderosa eina que transforma espais per a fer-los més atractius...