Nou projecte de la llei de turisme

juny 13, 2019 | Inmobiliaria

La Generalitat  ha portat ha fet públic el nou projecte de llei de turisme amb la finalitat d’adaptar la norma a les noves formes de viatges i allotjament com poden ser les d’economia col·laborativa (Airbnb, HomeAway…). Aquestes són les claus de la proposta de llei:

  1. Lloguer d’habitacions per dies

És, alhora, la novetat més esperada i la més polèmica per la transcendència de la decisió. Finalment, el Govern ha decidit permetre el lloguer d’habitacions per dies per part de particulars, però obligant-los a registrar el pis com a turístic i deixant en mans dels ajuntaments l’adopció o no d’aquesta mesura. Airbnb està en contra de la redacció actual.

  1. Allotjaments turístics singulars

La llei incorpora un nou concepte que anomena “allotjaments turístics singulars”. Aquests són, bàsicament, llocs o instal·lacions que permeten a les persones usuàries pernoctar a canvi de contraprestació econòmica. Segons el Govern, amb aquesta figura es busca donar cabuda legal a “allotjaments que avui dia no estan identificats sota cap modalitat concreta d’establiment turístic però que en el futur poden existir”.

  1. Àrees d’acolliment d’autocaravanes

Espais de terreny degudament delimitats i oberts al públic per a l’ocupació exclusiva d’autocaravanes en trànsit, a canvi de prestació econòmica. Malgrat ser un tipus d’infraestructura amb demanda molt alta (sobretot per a turistes de països del nord i centre d’Europa i d’Itàlia) Catalunya, fins ara, no cobria aquesta necessitat i només disposa d’un centro en Torruella de Montgrí.

  1. Règim de condomini

Es permet el règim de condomini en la titularitat de l’immoble sobre el qual es constitueix un establiment hoteler o d’apartaments turístics, amb el que es permetrà la propietat horitzontal en aquests establiments. En altres paraules, si fins ara l’immoble on se situava un hotel o apartament pertanyia a un únic titular, a partir d’ara es podran vendre individualment habitacions o estudis i/o apartaments, en règim de propietat horitzontal.

  1. Càmpings amb estrelles

Segons el nou text, els càmpings passen a categoritzar-se amb el símbol d’estrelles, amb una puntuació que anirà des de les dues estrelles a les cinc. No podrà tenir una, perquè aquesta categoria estarà destinada a les àrees d’acolliment d’autocaravanes.

  1. Sancions més clares

La nova llei dóna a l’administració noves eines jurídiques i procediments per a perseguir l’activitat turística il·legal. Per exemple, per primera vegada es crea un marc normatiu específic i propi per al turisme quant als procediments sancionadors amb l’objectiu de guanyar efectivitat. A més, es dota als ajuntaments de la mateixa capacitat sancionadora que la Generalitat.

De moment la llei no està aprovada, i com molt primerenc no ho estarà fins a finals d’any. En Grup Solfinc us continuarem informant de possibles novetats rellevants sobre aquest tema.

Basat en la informació del següent article.