Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Aprovat el nou sistema de cotització d’autònoms: quant pagaràs?

ag. 29, 2022 | Notícies de PIMES i autònoms, Notícies de PIMES i autònoms, Últimes entrades

El proper 1 de gener suposarà un canvi radical per als autònoms, a causa del nou sistema de cotització d’autònoms.

S’acaba la lliure elecció de cotització independentment dels ingressos, una anomalia que ha fet que un 84% ho faci per la base mínima. A partir d’aquell dia i en un procés gradual, els autònoms cotitzaran en funció dels seus rendiments nets en una escala de 15 trams que aniran de 230 a 500 euros el 2023. En els dos anys següents, la mínima baixarà als 200 i la màxima pujarà a 590 euros.

“És un punt d’inflexió -ha dit el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá al Congrés- és un èxit col·lectiu que hàgim fet trobat la manera de corregir una situació que afecta més de tres milions de treballadors, un de cada sis al nostre país, que han rebut fins ara un tractament diferent”. Per a Escrivà el nou sistema és “més just, flexible i equitatiu”.

Amb el nou sistema de cotització d’autònoms, 3 de cada 4 autònoms cotitzaran igual o menys

nou sistema de cotització d'autònomsEl cert és que la reforma arribava al Congrés avalada pels agents socials. Després d’una llarga i agitada negociació, el ministre Escrivà va aconseguir sumar tant els sindicats com la patronal. A UPTA i UATAE els convenç la rebaixa de quota dels autònoms que menys ingressen, i la patronal ATA va aconseguir limitar l’augment per als que tenen més rendiments. La proposta inicial d’Escrivà era més radical i es prolongava fins al 2031. Ara, hi haurà una renegociació el 2025.

Al final, tal com queden les coses, tres de cada quatre autònoms cotitzarà igual o menys que actualment, i un de cada dos pagarà menys.

És el resultat d’aquesta distribució que rebaixa la quota als que tenen ingressos de menys de 1.300 euros, la manté idèntica per als que cobren entre 1.300 i 1.700 euros, i l’augmenta els que ingressen més de 1.700 euros.

Queda escalonat en 15 trams que el treballador hauré de triar en funció dels seus ingressos. Podeu modificar el tram triat fins a sis ocasions per any, i al final, l’Agència Tributària compararà la declaració amb els ingressos reals, per procedir a una devolució o reclamació d’aportació suplementària.

Quotes reduïdes de 80 euros que es prolongaran fins a dos anys

D’altra banda, en el primer any d’activitat els autònoms podran optar per la quota reduïda de 80 euros, que es prolongarà un segon any en el cas dels que tinguin ingressos inferiors al SMI.

A més, el nou sistema amplia les prestacions per als autònoms, amb la incorporació de mecanismes RED sectorials i cíclics, sense que sigui necessari el tancament total del negoci per accedir a les ajudes.

L’actual sistema, amb la seva generalització de la base mínima de cotització i en molts casos, la permanència en ella al llarg de tota la carrera professional, origina una desprotecció del col·lectiu. La comparativa amb el règim general és sagnant. La pensió mitjana dels autònoms és un 43% inferior a la del règim general. Són més de 600 euros al mes de diferència.

Pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web. D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram Twitter per a més contingut del sector.

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

En l'àmbit de l'administració de comunitats, una llicència d'obra és un document essencial emès per les autoritats pertinents que autoritza legalment l'execució de treballs de construcció, renovació o modificació en una propietat. Aquestes llicències garanteixen que...