Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Els administradors de finques posen sobre la taula el problema de locupació il·legal dimmoble

jul. 13, 2022 | Comunitats, Comunitats, Últimes entrades

En un acte celebrat el 12 de juliol a la seu del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, s’ha posat sobre la taula el problema de l’ocupació il·legal d’immobles. A tot l’Estat espanyol hi ha aproximadament 120.000 habitatges ocupats de manera il·legal, dels quals el 42% són a Catalunya. Aquest, a més de ser un delicte, ha esdevingut un problema de transcendència social que afecta no només el titular de la propietat usurpada, sinó la convivència i la seguretat dels residents i el conjunt de la ciutadania.

 ocupació il·legal d'immoblesL’acte ha estat inaugurat i moderat a càrrec del Sr. Enrique Vendrell, president del Col·legi de Administradors de Finques de Barcelona i Lleida. I com a ponents i experts del tema han assistit Genís Boadella Esteve, diputat al Congrés dels Diputats pel Grup Parlamentari Plural i membre de la Direcció Executiva Nacional del Partit Demòcrata (PDeCAT); María Pastor Santana, degana del Col·legi d’Advocats de Mataró, i Jesús Mª Sánchez García, degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i Conseller del Consell de l’Advocacia Catalana.

Durant l’acte s’han lamentat que els instruments legals actuals no siguin prou eficaços per tallar aquest fenomen de l’ocupació i que a més, la posició d’alguns sectors polítics sigui reticent a adoptar mesures executives que ajudin a impedir aquesta pràctica, habitualment mafiosa, l’envergadura de la qual no té equiparació als països del nostre entorn.

“Per això hem iniciat una campanya de conscienciació per demanar reformes legals que ajudin a evitar que es produeixin aquestes ocupacions que se succeeixen amb total impunitat”, ha assenyalat Vendrell.

Davant la necessitat d’aturar el fenomen de l’ocupació il·legal i per facilitar el desallotjament immediat d’immobles ocupats, s’han plantejat diferents noves propostes de reformes legislatives que arriben a la Llei de propietat horitzontal</strong >, al Codi Civil, la Llei d’Enjudiciament Criminal i la Llei reguladora de Bases del Règim Local.

“El delicte d’aplanament de casa és un delicte continu. Hem de començar a reivindicar els nostres drets. Ja va sent hora que tots reivindiquem aquests drets i no caiguem en la demagògia ni ens estigmatitzin per fer-ho”, ha afirmat Sánchez.

ocupació il·legalPastor ha insistit que, malgrat que es donen casos d’ocupació il·legal en caps de setmana, de vacances i fins i tot ocupacions que afecten persones que estan ingressades a l’hospital, “no en busquem una agreujament de les penes, sinó aconseguir mesures pràctiques i directes”. I també ha fet referència als greus efectes col·laterals que provoquen les ocupacions il·legals d’immobles: “els problemes que pateix el veïnatge són nombrosos: les punxades d’aigua i de llum, brutícia, manca de respecte a les normes comunitàries, sorolls …”.

“Hi ha debats que no són còmodes, però que els responsables públics han d’afrontar”, ha afirmat Boadella, que ha anunciat que el 2021 hi va haver un augment del 18% d’ocupacions il·legals i que “no està d’acord que el dret a la propietat es posi en risc i en dubte constantment”.

Per aquest motiu, proposa les modificacions següents: modificació de l’art. 13 del Codi penal per facilitar al jutge la ràpida desocupació; modificació de la llei d’Enjudiciament Criminal per facultar les comunitats de propietaris a instar un procediment contra els ocupants il·legals, i dotar de més capacitació els ajuntaments mitjançant el canvi de la llei reguladora de Bases del Règim Local. La taula rodona ha acabat amb un missatge en comú: cal fer una reflexió conjunta i recuperar les normes bàsiques del bon funcionament a la vivenda.

Pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web. D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram Twitter per més contingut del sector.

administrador de finques Barcelona

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

Em pot demanar un veí la meva llicència d’obra?

En l'àmbit de l'administració de comunitats, una llicència d'obra és un document essencial emès per les autoritats pertinents que autoritza legalment l'execució de treballs de construcció, renovació o modificació en una propietat. Aquestes llicències garanteixen que...