Reformar una façana és una de les tasques que, abans o després, toca dur a terme en una casa. Bé per estètica o perquè calgui reparar alguna esquerda o defecte, les reformes en les façanes són necessàries cada cert temps. Tant si es tracta de la d’un habitatge unifamiliar com d’un pis en un bloc de cases, tard o d’hora toqués ficar-se en la seva reforma. Però llavors arriben els dubtes què cal fer abans? quins permisos necessito? quants diners em costarà la reforma? i quant els permisos? haig de demanar autorització als veïns? quan? Les respostes a tots aquests dubtes te les vam mostrar a continuació. Així tindràs clar quins passos has de donar per a reformar la façana tant si vius en un habitatge unifamiliar o un pis. I en aquest últim pas, tant si la reforma és parcial i només concerneix la teva part de la façana com si és de la general.
Reformar una façana si l’habitatge és unifamiliar: permisos
Si es tracta de ser un habitatge unifamiliar, no serà necessari posar-se d’acord amb cap veí, excepte en el cas que la casa estigui en una urbanització amb unes altres que siguin iguals i tinguin una certa uniformitat. El mateix succeeix si l’habitatge és un xalet adossat o apariat, en aquests casos caldrà posar-se d’acord amb els habitatges que formin part de la urbanització o amb el veí que té la casa pegada.
El següent per a reformar una façana d’una casa unifamiliar és aconseguir els permisos necessaris per a fer-ho. Primer de tot cal saber que les llicències d’obres per a reformes s’han de demanar a l’Ajuntament de la localitat en la qual estigui la casa. Per a començar, hauràs de sol·licitar una llicència d’obra major o una d’obra menor. A més, hauràs de pagar una sèrie de taxes, que variaran en funció tant de la mena d’obra com d’altres supòsits: ocupació de la via pública, instal·lació de contenidors, etc.
Obra major o obra menor quin és necessari demanar?
La diferència entre obra major i menor abstracta. En molts casos depèn del que consideri cada ajuntament. En general, es considera obra major la que implica reformes en les quals es fan canvis de gran importància en un habitatge. Per exemple, en la seva distribució interior (unir estades o crear altres noves), en elements en la seva estructura (terrasses, balcons, teulades, etc). També és la llicència a sol·licitar quan es fan reformes en un local per a transformar-lo en habitatge.
Entre aquests supòsits hi ha diversos que es poden referir a reformes en les façanes, des dels tancaments fins a les reformes en balcons. Per tant, és més que probable que sigui el permís que toc demanar. Encara que si l’obra no és molt complicada i només implica, per exemple, una mà de pintura al balcó, pot ser que basti amb una llicència d’obra menor. Aquestes són les que no necessiten en general que es plantegi un projecte per part d’un arquitecte o d’un arquitecte tècnic (en les majors sí que és necessari). Són senzilles, i generalment només estan relacionades amb l’acabat d’alguna part de la casa. Per exemple, amb la seva pintura, amb la renovació del sòl o amb l’enrajolat del bany o la cuina.
En aquest últim cas, els tràmits a seguir no requereixen molta documentació. Això sí, cal emplenar una sol·licitud i presentar el pressupost que l’empresa o el professional que s’encarregarà de l’obra ha estimat. La taxa que es cobrarà per la llicència depèn del pressupost, i sol ser un petit percentatge d’aquest, que varia en funció de l’ajuntament. A vegades també cal aportar una altra documentació, com un pla de la reforma o assegurança d’obres, que haurà de tenir vigent l’empresa encarregada de la reforma.
En el cas que hagis de sol·licitar un certificat d’obra major, necessites també, a part del pressupost i una altra documentació relacionada (assegurances, certificats de bastimentada, etc), un projecte de reforma realitzat per un arquitecte que s’encarregui a més de la direcció de l’obra. Si la façana a reformar necessita molta rehabilitació o és de gran envergadura per tractar-se d’un bloc de cases d’una altura notable, també se solen precisar els serveis d’un arquitecte tècnic que s’encarregui de la direcció de l’obra. A més, hauran d’elaborar un estudi sobre la seguretat de l’obra, i sobre els efectes que tindrà en la salut de treballadors i persones que estiguin en el seu radi d’acció.
Quins permisos es necessiten a més en una comunitat de veïns?
En aquest cas serà necessari comptar amb l’aprovació de la majoria dels veïns. S’haurà d’aconseguir en una votació realitzada en una reunió en la qual es tracti el tema. Si només afecta a un veí, que per exemple vulgui reformar la seva part de façana o fer un tancament, haurà de tractar el tema en una reunió i comptar amb el permís de la comunitat.
En altres casos no és així, i tot depèn de si en els estatuts de la comunitat hi ha algun punt o apartat en el qual s’especifiquin condicions concretes sobre acabats, manteniment de la uniformitat de la façana, possibilitat de fer tancaments, si es poden fer o no reformes en façanes sense demanar permís a la comunitat, etc. Si en ells no hi ha res previst de manera expressa respecte a les reformes de façanes, no serà necessari demanar l’autorització excepte si afecta l’estètica final de la façana. En aquest cas sí que caldrà demanar una autorització, ja que en molts casos es precisarà per a sol·licitar els permisos. Sí que caldrà comunicar per escrit a la comunitat l’inici de les obres conforme al projecte d’obres i a les llicències i demanar justificant de recepció de la comunicació, així com que consti en actes.
Quant costa reformar una façana quant a permisos?
A més d’abonar el preu acordat de la reforma, cal pagar altres costos com:
- Les taxes dels permisos
- Costos relacionats amb la col·locació d’elements en la via pública (bastides, maquinària, contenidors d’obra…). Aquest import varia segons el carrer i la superfície en la qual es vagin a col·locar elements (tenint en compte també la quantitat de dies que vagin a estar aquests elements).
De cara als costos d’aquests permisos, cal tenir diversos aspectes en compte. Generalment, es cobren diversos tipus de taxes:
- Taxa de tramitació de la llicència (que varia en funció sobre la mena d’obra)
- Taxa sobre construccions i obres