Puc crear un hort urbà en la meva comunitat de veïns?

jul. 1, 2020 | Últimes entrades

La creació d’horts urbans és una moda que s’està estenent per les grans ciutats. No només es limita a les terrasses o balcons particulars, sinó que algunes zones comunitàries com els terrats o zones enjardinades poden ser bons candidats per crear un hort urbà en la nostra pròpia comunitat de propietaris. Habilitar un hort comunitari pot ajudar a revalorar l’edifici; reforçar les relacions veïnals; fomentar l’educació ambiental entre els més petits, a més de permetre’ls consumir productes frescos, saludables i de temporada; reduir les emissions de CO2, i millorar el rendiment energètic de l’edifici.

Però, ¿Quins són els requisits per tenir un hort urbà?

  • Permisos:

No es requereix cap permís administratiu. Qualsevol pot improvisar un petit hort urbà a la terrassa o balcó, però la instal·lació d’un hort a alguna zona comunitària com el terrat o els jardins requereix de l’aprovació de la comunitat de propietaris per unanimitat, ja que, segons la Llei de Propietat Horitzontal, no podran realitzar innovacions que facin inservible alguna part de l’edifici per a l’ús i gaudi d’un propietari, si no consta prèviament el seu consentiment exprés.

  • Informe tècnic:

Si volem situar l’hort urbà al terrat de l’edifici, el primer que haurem de fer és anar a Col·legi d’Arquitectes o a Col·legi d’Aparelladors per concertar la realització d’un estudi de càrregues que analitzi el pes per metre quadrat que pot suportar la coberta i garanteixi que el futur hort no afectarà la seguretat de l’edifici.

Com gestionar bé un hort comunitari?

Per molt ben dissenyat i equipat que estigui un hort comunitari, si no es gestiona bé no tindrà cap futur. El més convenient és que la pròpia comunitat de veïns prevegi el finançament i el reglament que reguli el seu funcionament i manteniment amb torns dels diferents veïns.

A més de gaudir de les teves pròpies verdures i hortalisses, la creació d’un hort urbà a la teva comunitat de veïns contribuirà a fomentar la convivència, la cooperació i les relacions intergeneracionals entre els habitants de l’edifici.

El risc que té posar un pis en lloguer de temporada

El risc que té posar un pis en lloguer de temporada

A Espanya, l'oferta de lloguer de temporada ha experimentat un creixement notable els últims mesos, coincidint amb l'entrada en vigor de la Llei d'Habitatge. Aquesta alternativa a l'arrendament tradicional ha representat el 10% de totes les cases al mercat el tercer...