Pujada del lloguer després de 13 mesos de caigudes

abr. 13, 2022 | Lloguer, Patrimoni, Últimes entrades

Canvi de tendència al mercat del lloguer, realitzant una pujada del lloguer després de diversos mesos consecutius de caigudes en el preu. Els preus han pujat un 0,8% interanual el primer trimestre de l’any, fins a situar-se en 10,53 euros per metre quadrat de mitjana a Espanya, segons l’Índex Immobiliari de Fotocasa. El resultat suposa posar fi a 13 mesos de descensos interanuals consecutius marcats per la pandèmia del coronavirus. Si es compara amb el trimestre anterior, viure de renda ara és un 2,5% més car. L?informe del portal immobiliari encara no recull l?impacte de la decisió del Govern de limitar al 2% la pujada dels lloguers per intentar fer front a la galopant inflació. Una mesura criticada per gran part del sector immobiliari, que es queixa que la responsabilitat recau de nou en els particulars, per la qual cosa demana mesures de compensació.

De moment, la radiografia elaborada per Fotocasa constata que totes les comunitats autònomes han experimentat pujades trimestrals de preus, mentre que 16 han vist com les rendes han pujat a la seva comparativa interanual. A més, cinc regions han superat els preus màxims al març. Es tracta de la Regió de Múrcia (7,70 euros/m2), Extremadura (5,90 euros/m2), Comunitat Valenciana (9,26 euros/m2), Castella i Lleó (7,61 euros/m2) i Galícia (7,66 euros/m2). D’altra banda, només tres comunitats autònomes continuen amb els preus màxims del 2007. És el cas de Castella-la Manxa (7,24 euros/m2), Cantàbria (10,21 euros/m2) i Astúries (8,65 euros) /m2).

Les pujades trimestrals de preus més accentuades s’han produït a la Regió de Múrcia (7,4%), Cantàbria (6,5%), Extremadura (6,1%), Comunitat Valenciana (5,8%), Madrid (4 ,9%) i Castella-la Manxa (4,6%).

Quant al rànquing de preus mensuals per regions, a la part alta se situen Catalunya (14,33 euros/m2), Comunitat de Madrid (14,29 euros/m2), el País Basc (13,38 euros/m2) i les Balears (12,10 euros/m2). “L’Índex Immobiliari de Fotocasa assenyala que els preus s’han encarit en taxa intertrimestral a 42 províncies. Els increments més grans s’han registrat a Huelva (30,4%), Segòvia (17,6%) i Càceres (10,5%) D’altra banda, tan sols dues províncies presenten descensos trimestrals: Còrdova (-3,1%) i Palència amb (-2,7%) El rànquing de preus per províncies corona Gipuzkoa i Barcelona com les úniques que superen la barrera dels 15,00 euros/m2 al mes.

En concret, al País Basc el metre quadrat es paga a raó de 15,63 euros, mentre que a la Ciutat Comtal arriba als 15,34 euros. D’altra banda, les quatre províncies que amb prou feines superen els 5,00 euros/m2 són Ourense (5,75 euros), Càceres (5,58 euros), Ciudad Real (5,35 euros) i Jaén (5,27 euros) .

“Aquestes dades ens indiquen que el mercat del lloguer torna a recuperar certa normalitat i la demanda sembla que tendeix a incrementar-se mes a mes. Les grans ciutats tornen a omplir-se de joves estudiants, que són els que més interactuen amb aquest mercat i els que més en busquen una habitatge de lloguer. La forta demanda empeny els preus a l’alça de nou”, diu María Matos, directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa.

L’experta assegura que ara comença un període d’estabilització en què ens trobarem la mateixa problemàtica d’abans de la pandèmia: la manca d’oferta farà que segueixi havent-hi una pujada del lloguer a les grans ciutats. Algunes, a punt d’assolir preus màxims”.

A la ciutat de Segòvia, una de les capitals més properes a Madrid, el preu del lloguer trimestral s’ha disparat un 16,9%. El segueixen a les pujades Alcoi (12,8%) i Gandía (11,5%). A l’extrem oposat hi ha Avilés (-8,2%), Santa Creu de Tenerife capital (-3,2%) i Jaén capital (-3,2%).

El rànquing de preus per municipis de Fotocasa revela que hi ha cinc ciutats que superen la barrera dels 15,00 euros/m2 al mes. Al capdavant es col·loquen Gipuzkoa (15,63 euros/m2) i Barcelona (15,63 euros/m2).

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebook, Instagram o Twitter per a més contingut del sector.

Font: Fotocasa.

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Nova llei d’habitatge: Preguntes freqüents

Ha entrat en vigor la nova Llei d'Habitatge que entra en vigor demà. A continuació, us presentem les preguntes més recurrents que hem rebut sobre la nova llei. Quan ha entrat en vigor la nova llei d'habitatge? La llei va entrar en vigor el dia 26 de maig de 2023 però,...

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

La Nova Llei d’Habitatge: Transformant el mercat immobiliari

En els darrers anys, l'habitatge s'ha convertit en un dels temes més importants i polèmics a la societat. Els preus alts, la manca d'accessibilitat i les dificultats per trobar una llar adequada han generat preocupació i malestar entre la població. Tot i això,...