Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

El 2023 pujarà més el preu del lloguer i caurà la demanda d’habitatge

des. 15, 2022 | Inmobiliaria, Patrimoni

El mercat immobiliari estarà marcat el 2023 per la inflació i la incertesa econòmica, i els tipus d’interès tendiran a l’estabilització, mentre que la pujada del preu del lloguer seguirà a l’alça.

Es pronostica que l’euríbor es començarà a ajustar quan toqui la barrera del 3%, i es descarta que superi aquest nivell, sempre que la inflació es mantingui controlada. A més, es confia que els tipus d’interès es puguin abaratir a llarg termini, encara que sense arribar a les xifres dels últims anys.

Prenent com a referència el mercat nord-americà, que sol anar amb sis mesos d’anticipació, se suposa que la inflació també començarà a moderar-se a la zona de l’euro, i especialment a Espanya, al llarg del 2023. No sembla que els tipus puguin continuar pujant perquè es refredaria l’economia i hi hauria risc d’entrar en recessió.

Menys demanda i més segona mà

El mercat immobiliari el 2023 també registrarà una  contracció de la demanda com a resultat de la incertesa econòmica. Això provocarà, alhora, que s’ajustin els preus, de manera lleugera, en algunes zones.

A Espanya es va produir un ajust molt important de preus entre el 2008 i el 2014, ia la gran majoria de les zones encara no s’ha recuperat el nivell assolit al pic del 2007, per la qual cosa descartem caigudes significatives  en cap mercat.

D’altra banda, a les zones tensionades, amb una forta demanda i interès per part d’inversors i compradors internacionals, es continuarà registrant una pujada del preu del lloguer de manera moderada.

El context econòmic, a més de reduir la demanda, també  augmentarà el temps de decisió de compra, ja que molts interessats ajornaran l’adquisició  fins a comptar amb més seguretat. Això farà que el nombre de transaccions d’habitatge, que va assolir xifres rècord en els mesos de recuperació després de la pandèmia, experimenti  certs ajustaments  durant el proper any, amb xifres similars a les del 2019, que va tancar amb 501.085 transaccions.

El mercat immobiliari seguirà el 2023 sense obra nova, cosa que potenciarà la venda d’immobles de segona mà. Els visats per a la construcció de nou habitatge van registrar un 0,9% interanual al setembre.

El volum de construcció d’obra nova continuarà moderat perquè el nivell de preus assolits a causa del fort increment de costos, tant de materials, energia i mà d’obra, fan que aquesta tipologia d’habitatge quedi fora de l’abast de la majoria dels compradors.

Amb el repunt de la vivenda de segona mà,  guanyarà importància el sector de la rehabilitació (un motor de creixement). El parc immobiliari d’habitatge a Espanya és un dels més antics d’Europa, amb una edat mitjana d’entre 40 i 50 anys. La rehabilitació estarà impulsada pels Fons “Next Generation” de la Unió Europea.

Cada cop es lloga més

L’escassetat d’habitatge disponible per a la compra desplaçarà la demanda al lloguer, on el mercat també és insuficient. S’estima que aquesta situació farà que els preus segueixin tensionats el 2023. Aquesta problemàtica podria resoldre’s amb incentius fiscals que promoguin la sortida al mercat de nou habitatge de lloguer i rendes més assequibles. Tot i que hi ha una pujada constant del preu del lloguer, el difícil accés a l’habitatge en propietat fa que s’incrementi la demanda dels pisos de lloguer.

Els joves són els principals perjudicats per aquest escenari d’incertesa , ja que se’ls dificulta l’accés al mercat immobiliari, tant a la compra com al lloguer. Aconseguir una estabilitat laboral més gran entre els menors de 35 anys i, igual que en els lloguers, el suport de l’Administració serà clau per revertir aquesta situació.

Si tens alguna consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres mitjançant els formularis de la web.

D’altra banda, segueix el nostre contingut en el BlogFacebookInstagram o Twitter per a més contingut del sector.

Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...