Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

Qui ha de pagar els honoraris d’una immobiliària?

febr. 16, 2024 | Últimes entrades

La qüestió de qui ha d’assumir els honoraris d’una agència immobiliària és un tema recurrent i de vital importància tant per a venedors com per a compradors en el mercat immobiliari. Aquest article es proposa buidar els dubtes al voltant d’aquest interrogant, aportant claredat sobre les pràctiques habituals i les normatives legals que regeixen la distribució d’aquests costos. A Solfinc, com el teu aliat de confiança en l’administració de finques, gestió de lloguers i immobiliària, ens comprometem a oferir-te una guia detallada i consells pràctics per a navegar per aquest aspecte financer de les transaccions immobiliàries, assegurant que estiguis ben informat i preparat per a prendre decisions encertades.

El negoci de les immobiliàries

Les immobiliàries són empreses especialitzades en la intermediació de transaccions relacionades amb propietats, ja sigui de venda, lloguer o arrendament. La seva principal funció és servir com a pont entre compradors i venedors, inquilins i propietaris, facilitant la realització d’acords i contractes.

 • Realitzem la valoració de propietats per a establir el seu preu de venda de mercat.
 • Organitzem i gestionem la promoció i publicitat de les propietats disponibles.
 • Oferim assessorament a propietaris i interessats en la compra o lloguer d’habitatges.
 • Ens encarreguem de la realització de tràmits legals i administratius per a formalitzar les transaccions.

Els honoraris d’una immobiliària

Les immobiliàries ofereixen diversos serveis per a facilitar transaccions, entre els quals destaquen:

Principals serveis d’una immobiliària

 • Cerca de compradors o inquilins
 • Promoció de la propietat
 • Realització de visites
 • Negociació de contractes
 • Anàlisis de solvència d’inquilins i compradors

Formes de pagament dels honoraris

Els honoraris d’una immobiliària poden pagar-se de les següents maneres:

 • A èxit: es cobren únicament si es tanca la transacció
 • Per endavant: s’abonen abans de concretar l’operació
 • Per subscripció: es paga una quota periòdica pels serveis

La nova Llei d’Habitatge a Espanya

La recent Llei d’Habitatge a Espanya ha introduït canvis significatius en l’administració immobiliària, impactant diverses àrees del sector. Veiem com es reflecteixen aquests canvis en les comissions immobiliàries:

Canvis en la gestió immobiliària

 • Major regulació en la intermediació de transaccions immobiliàries.
 • Èmfasi en la transparència i protecció dels consumidors.
 • Requisits més estrictes per a les agències immobiliàries.

Impacte en les comissions immobiliàries

 • Possible ajust en les tarifes cobrades per les immobiliàries.
 • Necessitat d’adaptació a les noves normatives.
 • Paper fonamental del propietari en l’assumpció de despeses d’administració i formalització de contractes.

Aquests canvis suposen un nou escenari per a les comissions immobiliàries a Espanya, amb implicacions directes en la dinàmica del mercat i en la relació entre agents i clients.

Qui paga els honoraris d’una immobiliària?

Casos de lloguer

La nova llei d’habitatge, que va entrar en vigor el 26 de maig de 2023, regula el pagament de la comissió immobiliària en el lloguer, però no en la venda. En el cas dels lloguers, els honoraris d’immobiliària solen ser assumits per l’arrendador. Encara que la llei no regula la quantitat que pot demanar la immobiliària per llogar el pis, és comú que aquest pagui una quantitat equivalent a una mensualitat de lloguer més impostos com a compensació pels serveis prestats per l’agència immobiliària.

Casos de venda d’habitatge

Quan es tracta de la venda d’un habitatge, generalment els honoraris de la immobiliària els assumeix el venedor, si bé encara continua existint una llacuna en matèria legal. Aquests honoraris solen ser un percentatge del valor de la transacció, però també poden recordar-se de manera fixa entre l’agent immobiliari i el client.

Habitualment, les agències apliquen una comissió que varia entre el 3% i el 7% del valor de la propietat, addicionant el corresponent IVA. No obstant això, des de 2016 fins ara, han emergit diverses agències immobiliàries digitals que proposen una estructura de tarifa fixa significativament més accessible, oferint una alternativa econòmica als mètodes tradicionals. Aquest canvi aporta als venedors diverses opcions per a optimitzar la venda dels seus immobles, adaptant-se a les seves necessitats específiques amb el suport expert d’empreses com Solfinc, el teu aliat en administració de finques, gestió de lloguers i immobiliària.

Consideracions finals sobre els honoraris immobiliaris

Aspectes legals i financers

 • És important tenir en compte la legislació vigent en matèria d’honoraris immobiliaris, la qual pot variar en funció de la comunitat autònoma.
 • Els honoraris acordats amb la immobiliària han de quedar reflectits de manera clara i detallada en el contracte corresponent, per a evitar possibles malentesos en el futur.
 • Des del punt de vista financer, és fonamental avaluar si els honoraris pactats són proporcionals als serveis prestats per la immobiliària, assegurant així una transacció justa per a totes les parts involucrades.

Situació actual del mercat immobiliari

 • En l’actualitat, el mercat immobiliari a Espanya es troba en constant evolució, presentant variacions en els preus de les propietats i en la demanda d’habitatges.
 • La competència entre les diferents agències immobiliàries ha portat a la implementació d’estratègies innovadores per a captar l’atenció de possibles compradors i inquilins.
 • Abans de comprometre’s amb una immobiliària, és recomanable analitzar el context del mercat immobiliari i buscar aquella agència immobiliària que ofereixi un servei de qualitat concorde a les necessitats del client.
En definitiva, la responsabilitat de pagar els honoraris d’una immobiliària depèn de diversos factors, incloses les condicions del mercat local, les lleis aplicables i els acords previs entre les parts. Des de Solfinc, esperem que aquest article hagi proporcionat la claredat necessària per a entendre millor com es gestionen aquests costos en les transaccions immobiliàries. Recorda que, com el teu soci de confiança en administració de finques, gestió de lloguers i immobiliària, som aquí per a assessorar-te i acompanyar-te en cada pas del procés. No dubtis en contactar amb nosaltres per a obtenir més informació o assistència. Junts, podem assegurar que la teva experiència immobiliària sigui el més transparent, justa i satisfactòria possible.
Què és la gestió de lloguer vacacional?

Què és la gestió de lloguer vacacional?

En la dinàmica i competitiva indústria turística d'avui, la gestió de lloguer vacacional s'ha convertit en un element crucial per a l'èxit i la maximització de la rendibilitat de les propietats dedicades a l'hostalatge temporal. A Solfinc, entenem profundament com la...

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

Què és el coliving i per què està en auge a Barcelona?

En la sempre vibrant i cosmopolita ciutat de Barcelona, una tendència emergent està guanyant popularitat entre els joves professionals i estudiants: el coliving. Aquesta innovadora manera de viure combina la comoditat d'una llar amb serveis compartits i un ambient...

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Guia completa per a comprar la teva primera llar a Barcelona

Comprar la teva primera llar a Barcelona pot ser un emocionant però també un procés complex ple de decisions importants. Des de triar la ubicació adequada fins a entendre els tràmits legals i financers, cada pas és crucial per a garantir una compra reeixida i...