Contacte

Valorem el teu pis

Blog i notícies

Àrea Client

Club Solfinc

Àrea Client

La Generalitat rebaixa un 50% el lloguer dels locals afectats per la COVID-19

oct. 21, 2020 | Inmobiliaria

La Generalitat ha aprovat avui dimarts, 20 d’octubre de 2020, un decret llei pel qual intervé en el mercat de lloguer a Catalunya per ajudar els establiments a gestionar les conseqüències econòmiques de les restriccions parcials o totals a l’exercici de la seva activitat, que van entrar en vigor la matinada de divendres passat. Contemplant rebaixes de fins al 50% i centrada sobretot en restaurants, bars i comerços, també s’inclouen aquells amb l’activitat trastocada, com teatres, gimnasos, centres de joc o hotels.

En el decret redueix el lloguer fins al 50% si l’activitat està suspesa. En cas que l’activitat només estigui limitada, es pot aplicar una rebaixa proporcional d’acord amb la reducció d’aforament o horaris del negoci, generant així un repartiment de costos entre propietari i llogaters, per evitar que el cost de la pandèmia recaigui exclusivament sobre una de les parts. Tot això, recolzat en un principi de solidaritat, que es tradueix en un repartiment igualitari i equitatiu de les conseqüències negatives, socialitzant així el risc i evitant fer-lo més greu sobre una sola de les parts contractants.

El decret conclou dient que s’opta per preservar la voluntat de les parts per pactar, però també anuncia regles per si no hi ha acord entre les parts.

Què passa si no hi ha acord?

En el seu article 1, el decret estableix que els arrendataris podran requerir als arrendadors una modificació raonable i equitativa de les condicions del contracte. Per als casos en què no hi hagi acord, l’article 2 fixa les regles que s’aplicaran forçosament als arrendadors. Són les següents:

  • Suspensió de l’activitat: la renda i altres quantitats degudes per l’arrendatari es redueixen un 50% enfront de les vigents mentre duri la suspensió.
  • Restricció parcial: les rendes s’han de reduir en una proporció igual a la meitat de la pèrdua de l’espai útil de l’immoble, mesura tant en aforament com en horaris.
  • El “delivery”: el lliurament a domicili o recollida de productes a la botiga no afecta les reduccions previstes en els dos punts anteriors.
  • Mode de pagament: l’arrendatari pot exigir al propietari que es cobri les rendes i altres despeses vençudes de les garanties que obrin en el seu poder, excepte la fiança legal obligatòria.
  • Rescissió lliure: si les restriccions de la Generalitat s’allarguen més de tres mesos, l’arrendatari pot rescindir el contracte sense penalització, sempre amb un mes de preavís.
  • Efectivitat: totes les regles anteriors són efectives des del moment en què l’arrendatari demani al propietari una modificació del contracte. L’arrendador té prohibit enviar factures de lloguers a l’inquilí des que rebi la notificació.
Què cal fer per a recuperar la fiança d’un lloguer?

Què cal fer per a recuperar la fiança d’un lloguer?

Recuperar la fiança d'un lloguer és un procés que genera molts dubtes entre els inquilins en finalitzar el seu contracte d'arrendament. A continuació, desglossarem pas a pas les accions necessàries per a assegurar la devolució íntegra de la teva fiança, des de complir...

Es pot prohibir l’ús de zones comunes a un veí morós?

Es pot prohibir l’ús de zones comunes a un veí morós?

La convivència en comunitats de propietaris comporta unes certes obligacions, entre elles, la puntualitat en el pagament de les quotes comunitàries. Però, què succeeix quan un veí no compleix amb aquestes responsabilitats financeres? És possible restringir el seu...

Qui ha de pagar els honoraris d’una immobiliària?

Qui ha de pagar els honoraris d’una immobiliària?

La qüestió de qui ha d'assumir els honoraris d'una agència immobiliària és un tema recurrent i de vital importància tant per a venedors com per a compradors en el mercat immobiliari. Aquest article es proposa buidar els dubtes al voltant d'aquest interrogant, aportant...